Κόσμος

Μακρόν: Τι θα πω στον Τραμπ όταν τον δω την ερχόμενη εβδομάδα

Τι μπορεί να κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ; Θα φανεί την προσεχή εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, απαντώντας σε ερωτήσεις γάλλων πολιτών μέσω των κοινωνικών δικτύων, επιβεβαίωσε, το απόγευμα της Πέμπτης,  ότι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ερωτηθείς δε, για το τι σκοπεύει να πει στον αμερικανό πρόεδρο, ο Μακρόν απάντησε πως «θα του πω ότι δεν μπορείς να εμφανίζεσαι αδύναμος μπροστά στον Πούτιν διότι δεν σου ταιριάζει».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε επίσης ότι «κατά κάποιο τρόπο είμαστε ήδη σε πόλεμο και θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πολέμους που ενδεχομένως θα έρθουν».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αποστολής γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Μακρόν δεν το απέκλεισε υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει μία συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία.

Ο γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο όπως είπε, θα είχε τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα το βράδυ, λέγοντας ότι έχει εκλεγεί μετά από ελεύθερες εκλογές, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό ήταν μια ξεκάθαρη απάντηση του γάλλου προέδρου στα όσα απαράδεκτα διατύπωσε πρόσφατα ο Τραμπ, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τον Ζελένσκι «δικτάτορα».


Σχολιάζοντας εξάλλου την προτροπή του αμερικανού προέδρου προς τον Ουκρανό πρόεδρο να προχωρήσει στη διενέργεια εκλογών, σημείωσε πως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές σε μία χώρα την οποία εκατομμύρια κάτοικοί της έχουν εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας, που άλλοι έχουν επιστρατευθεί και βρίσκονται στο μέτωπο και που ένα τμήμα της βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι αυτό που διακυβεύεται στην παρούσα φάση, με τις διαπραγματεύσεις Ρώσων και Αμερικανών για την επίτευξη συμφωνίας, είναι η ασφάλεια και τα συμφέροντα της Γαλλίας.


Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αντισταθεί έως τώρα με εξαιρετικό τρόπο στη ρωσική επιθετικότητα αλλά και ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική. Ερωτηθείς αν εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της στρατιωτικής θητείας, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο γαλλικός στρατός είναι επαγγελματικός, είναι ο αποτελεσματικότερος στην Ευρώπη και συνεπώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος ώστε «η νεολαία και το έθνος να είναι σε θέση να αντιστέκονται αποτελεσματικότερα στις υβριδικές απειλές της Ρωσίας».

Τέλος την ανάγκη να έχει η Γαλλία τη δική της ξεκάθαρη φωνή στο Ουκρανικό υπογράμμισαν λίγο πολύ οι επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού.


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-20 23:27:00

Back to top button