Οικονομία

Στην Ελλάδα η χαμηλότερη εμπιστοσύνη ασθενών στο σύστημα Υγείας

του Δημήτρη Καραγιώργου (iatronet.gr)

Στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την εμπιστοσύνη των ασθενών στο σύστημα Υγείας.

Μόλις ένας στους τέσσερις (25%) Έλληνες ασθενείς – που αντιμετώπισαν πρόβλημα κατά την επαφή τους με την πρωτοβάθμια φροντίδα – αναφέρουν πως εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας “πάντα, συχνά, μερικές φορές”.

Το ποσοστό που ανεβαίνει στο 52% για όσους δεν είχαν παρόμοιο πρόβλημα, όπως: καθυστέρηση σε ραντεβού, λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση ή θεραπεία ή πρόβλημα στην επικοινωνία με επαγγελματίες Υγείας.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από έκθεση του ΟΟΣΑ, με τίτλο “Είναι αποδοτική η υγειονομική περίθαλψη”, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται πως η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης είναι η Ισπανία (75% έως 90%).

Ποσοστό ατόμων που εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας έπειτα από πρόβλημα που αντιμετώπισαν

Ποιότητα

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η εμπιστοσύνη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι βασικός δείκτης της ποιότητας και της απόδοσής τους. Τα στοιχεία δείχνουν πως η εμπιστοσύνη συμβαδίζει με καλύτερη υγεία.

Τα άτομα με γενικά καλή υγεία έχουν σχεδόν 20% περισσότερες πιθανότητας να εμπιστεύονται το σύστημα Υγείας σε σύγκριση με όσους αναφέρουν κακή υγεία. Το ίδιο ισχύει για την ψυχική υγεία.

Όπως αναφέρουν, η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ποικίλλει και συνδέεται με τις εθνικές αντιλήψεις για την εμπιστοσύνη σε θεσμούς, όπως η κυβέρνηση.

Η εμπειρία κάθε πολίτη έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο. Ασθενείς που εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη θεραπεία, δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες ή έχουν μεγάλους χρόνους αναμονής, είναι λιγότερο πιθανό να εμπιστεύονται το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, η σχέση μεταξύ της εμπειρίας κάθε ασθενούς και της εμπιστοσύνης στο σύστημα είναι στενή. Άτομα που νιώθουν ότι ο επαγγελματίας πρωτοβάθμιας φροντίδας περνούσε αρκετό χρόνο μαζί τους έχουν σχεδόν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμπιστευτούν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το νιώθουν.

Το παρήγορο είναι πως η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλά ποσοστά ατόμων που δηλώνουν πως έχουν χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.

Άτομα με και χωρίς χρόνιο πρόβλημα υγείας

Έρευνα GPO

Παρόμοια είναι τα αποτελέσματα έρευνας της GPO, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στα “Παραπολιτικά”. 

Σύμφωνα με αυτά, τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των πολιτών που δεν έλαβαν υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους, καταγράφονται στους ανέργους (47,4%) και στους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα (41,4%).

Σχεδόν 3 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι συνάντησαν δυσκολίες πρόσβασης, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρατηρούνται στους ανέργους (44,3%) και στους ερωτώμενους με χαμηλά εισοδήματα (39,4%), ενώ προβλήματα αντιμετώπισε και το 40,6% των ερωτώμενων που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι κυριότεροι λόγοι αφορούσαν την καθυστέρηση κλεισίματος ραντεβού σε γιατρό του δημοσίου (79,7%) και τη δυσκολία κλεισίματος ραντεβού σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό (42,8%).

Σχεδόν 7 στους 10 ερωτώμενους ανέφεραν ότι χρειάστηκε να καταβάλουν χρήματα για την κάλυψη των υπηρεσιών Υγείας, που χρησιμοποίησαν τους τελευταίους 12 μήνες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-20 15:21:00

Back to top button