Περιβάλλον

Αυστραλία: Ευθανασία σε 90 φάλαινες που ξεβράστηκαν σε παραλία

Οι Αρχές της Τασμανίας σχεδιάζουν να κάνουν ευθανασία σε 90 ψευδόρκες (υβρίδιο φάλαινας και δελφινιού) που επέζησαν από μια ομάδα 157 κητών και έχουν αποκλειστεί σε παραλία κοντά στον ποταμό Αρθουρ, στην απομακρυσμένη βορειοδυτική ακτή της Πολιτείας της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, εμπειρογνώμονες για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής, μεταξύ των οποίων και κτηνίατροι ειδικευμένοι στην άγρια ζωή, κατέφτασαν στην τοποθεσία το πρωί της Τετάρτης και επιβεβαίωσαν ότι 90 ζώα ήταν ακόμα ζωντανά.

Η Σέλι Γκρέιαμ, ελεγκτής περιστατικών της Υπηρεσίας Πάρκων και Αγριας Ζωής της Τασμανίας, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι απόπειρες επανατοποθέτησης δύο εκ των φαλαινών στο νερό νωρίτερα μέσα στην ημέρα υπήρξαν ανεπιτυχείς.

«Η ασφάλεια των ζώων και του προσωπικού μας συνιστούν προτεραιότητα στον τρόπο αντιμετώπισης της συγκεκριμένης κατάστασης» ανέφερε. «Μετά από εξειδικευμένη κτηνιατρική αξιολόγηση, αποφασίσαμε ότι η ευθανασία είναι απαραίτητη για λόγους ευημερίας των θαλάσσιων ζώων».


Ο Κρις Κάρλιον, αναπληρωτής ελεγκτής συμβάντων, ανέφερε ότι η ευθανασία ζώων αυτού του μεγέθους γίνεται με πυροβόλο όπλο. «Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όταν γνωρίζουμε πως αυτό είναι το καλύτερο για τη γενικότερη ευημερία των ζώων, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Οι Αρχές ειδοποιήθηκαν αρχικά για τον εγκλωβισμό των φαλαινών το απόγευμα της Τρίτης από πολίτη που ζει στην περιοχή. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πάρκων και Αγριας Ζωής της Τασμανίας, οι Αρχές συνήθως αντιμετωπίζουν μαζικές προσαράξεις μαυροδέλφινων και αυτή των ψευδορκών είναι η πρώτη που εμφανίζεται εδώ και 50 χρόνια. Οι φάλαινες είναι εγκλωβισμένες εδώ και μια-δυο μέρες, ανέφερε η Υπηρεσία σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Χόμπαρτ.


Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, μια απόπειρα προώθησης των φαλαινών στη θάλασσα θα ήταν δύσκολη λόγω της απρόσιτης τοποθεσίας, των συνθηκών του ωκεανού και των προκλήσεων που παρουσιάζει η μεταφορά εξειδικευμένου εξοπλισμού στην απομακρυσμένη περιοχή. Η παραλία «φιλοξενεί» 200 μέτρα ογκούμενων παλιρροΐκών υδάτων, γεγονός που θα καθιστούσε μια τέτοια απόπειρα επικίνδυνη για την ασφάλεια του προσωπικού διάσωσης.

Μέχρι στιγμής η Υπηρεσία δεν γνωρίζει τον λόγο που οι φάλαινες ξεβράστηκαν στην ακτή, αλλά αναγνωριστικά ελικόπτερα δεν εντόπισαν άλλα ζώα σε παραλίες σε απόσταση 10 χλμ. εκατέρωθεν του τόπου προσάραξης. Παράλληλα οι Αρχές τονίζουν ότι είναι σε εξέλιξη μια πυρκαγιά στη δυτική ακτή της Πολιτείας και προτρέπουν το κοινό να αποφύγει την πρόσβαση στην παραλία όπου ξεβράστηκαν τα κήτη.


Ολα τα είδη φαλαινών είναι προστατευόμενα στην Τασμανία, ακόμα και μετά θάνατον, άρα η ανθρώπινη παρέμβαση στα κουφάρια τους είναι παράνομη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Πολιτείας διαθέτει ειδικό «εγχειρίδιο περιστατικών κητωδών», το οποίο αναθεωρήθηκε μετά τη χειρότερη μαζική προσάραξη φαλαινών στην Αυστραλία το 2020 – όταν 450 μαυροδέλφινα εγκλωβίστηκαν στο λιμάνι Μακουάρι της δυτικής Τασμανίας.

Δύο μαζικές προσαράξεις στα ύδατα της Τασμανίας σημειώθηκαν επίσης μέσα σε μια εβδομάδα τον Σεπτέμβριο του 2022. Η τελευταία μαζική προσάραξη ψευδορκών σημειώθηκε τον Ιούνιο του 1974 στην παραλία Μπλακ Ρίβερ, στη βορειοδυτική ακτή της Πολιτείας, όταν ένα κοπάδι 170 ζώων βρέθηκε παγιδευμένο εκεί.

Η ψευδόρκα, παρά την παραπλανητική ονομασία, είναι ένα ιδιαίτερα κοινωνικό είδος. Τα κήτη, μεγέθους περίπου έξι μέτρων και βάρους από 500 κιλά έως τρεις τόνους στην πλήρη ανάπτυξή τους, σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από  μαζικές προσαράξεις.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-19 16:45:00

Back to top button