Κόσμος

Πώς ο Τραμπ ξεπλένει τον εισβολέα Πούτιν

«Ενα μόνο τηλεφώνημα δεν θα τερματίσει ως διά μαγείας τον πόλεμο στην Ουκρανία» σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC, ο κύβος, όμως, ερρίφθη. Επειτα από μια «μακρά και ιδιαίτερα παραγωγική τηλεφωνική συνομιλία» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να αρχίσουν «άμεσα» οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.

Πότε ακριβώς θα αρχίσουν δεν είναι γνωστό, ούτε πώς θα εξελιχθούν και ποια θα είναι η κατάληξη. Ωστόσο ο επικεφαλής του Κρεμλίνου «έχει ήδη πετύχει κάτι σαν διπλωματική νίκη, απλώς πραγματοποιώντας αυτή την τηλεφωνική συνομιλία. Εξάλλου, πριν από τρία χρόνια βρισκόταν στην πολιτική ερημιά» συνοψίζει το βρετανικό μέσο.

Πράγματι, πριν από σχεδόν μια τριετία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, διατάσσοντας τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετατράπηκε αυτομάτως σε παρία.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία για «παράνομη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας». Επιβλήθηκαν χιλιάδες διεθνείς κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ το 2023 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (το οποίο βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο του Τραμπ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ρώσου προέδρου.


Οσο για την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στη ρωσική επιθετικότητα, ο τότε πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε ξεκάθαρη τη γνώμη του για τον ρώσο ομόλογό του, καταδικάζοντάς τον ως «δολοφονικό δικτάτορα» και «καθαρόαιμο κακοποιό». Μετά το ξέσπασμα αυτό, Μπάιντεν και Πούτιν δεν επικοινώνησαν ποτέ ξανά. Επειτα από μια τριετία, όμως, «η αλλαγή προέδρου επέφερε αλλαγή ύφους, αλλαγή γλώσσας και μια εντελώς διαφορετική στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία», γράφει το BBC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει τώρα ότι θέλει να «συνεργαστεί πολύ στενά» με τον Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ελπίζει επίσης ότι θα «επισκέπτονται ο ένας το κράτος του άλλου», όπως σίγουρα ελπίζει και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία και προσκάλεσε τον Τραμπ στη Μόσχα, γνωρίζοντας φυσικά ότι μια τέτοια επίσκεψη, εκτός ότι θα τον «ξέπλενε» στα μάτια όλου του κόσμου, θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα στη διεθνή σκηνή, θέτοντας σε νέες βάσεις τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Η τελευταία φορά που μετέβη στη Μόσχα αμερικανός πρόεδρος ήταν πριν πάνω από μια δεκαετία.


Ομως ο Πούτιν πήρε αυτό που ήθελε και σε πρακτικό επίπεδο, δηλαδή την ευκαιρία να διαπραγματευτεί απευθείας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία –πιθανώς ερήμην της Ουκρανίας αλλά και της Ευρώπης– και να επιστρέψει, κατά συνέπεια, δυναμικά και με αξιώσεις στη διεθνή σκακιέρα. Προς το παρόν, όμως, δεν είναι σαφές κατά πόσο ο ρώσος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να προβεί σε συμβιβασμούς.

Επί τούτου, ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά πάντα παραπέμπουν στην αποκαλούμενη ειρηνευτική πρόταση του Πούτιν που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2024 και διαβάζεται περισσότερο ως τελεσίγραφο.


Σύμφωνα με το εν λόγω «ειρηνευτικό» σχέδιο του Κρεμλίνου η Ρωσία θα μπορούσε να κρατήσει όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει, αλλά και να πάρει μερικά ακόμη που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Επιπλέον, η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (άποψη την οποία μάλλον συμμερίζονται και οι Αμερικανοί) και οι Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αίρονταν.

Οπως το έθεσε μια ρωσική εφημερίδα τις προηγούμενες ημέρες, ναι μεν «η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά με τους δικούς της όρους. Εάν εγκαταλείψετε τη διπλωματική γλώσσα, ουσιαστικά αυτό ονομάζεται τελεσίγραφο».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-13 18:31:00

Back to top button