Ελλάδα

Έρευνα για έκλυση ραδιενεργών αερίων στην Σαντορίνη

Στην Σαντορίνη έφτασε το πρωί της Πέμπτης (13/2) το ωκεανογραφικό πλοίο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) «Αιγάιο», με μια πολυμελή ερευνητική ομάδα που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή ανάμεσα στην Θήρα και την Αμοργό για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΕΛΚΕΘΕ αντικείμενο της αποστολής είναι η συλλογή πρόσθετων γεωλογικών, γεωφυσικών, γεωχημικών και ωκεανογραφικών δεδομένων με σκοπό τη συμβολή στην πληρέστερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στην περιοχή.

Οι έρευνες του Ωκεανογραφικού πλοίου στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού περιλαμβάνουν:
1) Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
2) Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
3) Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics) με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
4) Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.

Έρευνες για έκλυση ραδιενεργών αερίων

Το επιστημονικό προσωπικό που επιβαίνει στο ωκεανογραφικό θα ποντίσει όργανα μέτρησης από το πλοίο κοντά στον πυθμένα και συγκεκριμένα έναν φασματογράφο μάζας, που καταγράφει μια σειρά ωκεανογραφικών παραμέτρων.

Με τον φασματογράφο μάζας, θα διερευνηθεί εάν υπάρχει πιθανή έκλυση ραδιενεργών στοιχείων από τα ρήγματα.

Αντίστοιχες μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν και στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-13 08:10:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button