![Αυστρία: Γρήγορα νέες εκλογές ζήτησε ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Αυστρία: Γρήγορα νέες εκλογές ζήτησε ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας](https://www.zougla.gr/Uploads/2025/02/12/kikl12sa.jpg)
Αυστρία: Γρήγορα νέες εκλογές ζήτησε ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας
«Γρήγορα νέες εκλογές» ζήτησε ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) Χέρμπερτ Κικλ (φωτό), μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με το Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού και τόνισε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν ήθελε να προδώσει τις αρχές και τους ψηφοφόρους του. Για «εχθρικό» κλίμα στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο αρχηγός του ÖVP Κρίστιαν Στόκερ και τώρα είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών.
«Μετακινήθηκα όσο περισσότερο μπορούσα, δεν μπορούσα ωστόσο να προδώσω τις αρχές του κόμματος. Ήταν σαφές ήδη χθες ότι δεν λειτουργούσε (αυτή η διαδικασία) πια. Μπορώ πραγματικά να κοιτάξω στα μάτια κάθε ψηφοφόρο και να του πω ότι διαπραγματευτήκαμε ειλικρινά», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Κικλ, δίνοντας την δική του εκδοχή για τα αίτια αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή νέων εκλογών και σημείωσε ότι «όλα τα άλλα κόμματα θα θέλουν τώρα να αποτρέψουν νέες εκλογές και άνοδο του FPÖ». Kατηγόρησε επίσης το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPÖ) ότι το τελευταίο διάστημα διεξήγαγαν παράλληλες διαπραγματεύσεις και, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, είπε: «Όταν έρθουν οι νέες εκλογές, δημιουργήστε σαφήνεια».
…
Νωρίτερα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν είχε ανακοινώσει ότι τις προσεχείς ημέρες θα συναντηθεί εκ νέου με τα κόμματα, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του στην προσπάθεια σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού. Ως πιθανές επιλογές ανέφερε την διεξαγωγή νέων εκλογών – το συντομότερο σε έναν μήνα -, τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών. «Υπάρχει ακόμη τρόπος για τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία», συμπλήρωσε. «Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα θα αποκτήσει μια κυβέρνηση ικανή να αναλάβει δράση», συνέχισε και είπε με νόημα: «Η διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν είναι ανταγωνισμός. Το θέμα δεν είναι οι άνθρωποι που διαπραγματεύονται, αλλά το κράτος συνολικά. Όλα τα κόμματα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό. Αν ο καθένας πιστεύει ότι εκπροσωπεί τους πάντες, τότε λείπει η ταπεινοφροσύνη έναντι της γνώμης των άλλων». Ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν καθησύχασε ωστόσο τους πολίτες σχετικά με την σταθερότητα της χώρας: «Το τέλος των διαπραγματεύσεων δεν συνιστά λόγο ανησυχίας. Έχουμε κυβέρνηση και θα έχουμε κυβέρνηση. Αλλά φαίνεται ότι είναι πλέον δύσκολο να βρει κανείς συμβιβασμούς. Ο συμβιβασμός έχει περιέλθει σε ανυποληψία», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο μεταβατικός αρχηγός του ÖVP Κρίστιαν Στόκερ έκανε λόγο για «δύσκολους πολιτικούς καιρούς» και, σχετικά με τα αίτια της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι «δεν θέλαμε να απομονωθεί η χώρα μας, με μια Αυστρία – φρούριο», ενώ αναφέρθηκε στα θέματα ανεξαρτησίας της χώρας, ρωσικής επιρροής, λειτουργίας μυστικών υπηρεσιών, δέσμευσης στην ΕΕ και συμμετοχής στο σύστημα Sky Shield. Επιπλέον, το Λαϊκό Κόμμα, ως «μικρός» εταίρος, ζήτησε τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, τα οποία ωστόσο απαιτούσε να κρατήσει το FPÖ. Γενικότερα, ο κ. Στόκερ περιέγραψε την πρόσκληση του Κόμματος της Ελευθερίας για διαπραγματεύσεις ως «πολύ εχθρική».
Η αρχηγός των φιλελεύθερων NEOS Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ δήλωσε ότι είχε ήδη τηλεφωνικές συνομιλίες με τους αρχηγούς του ÖVP και του SPÖ και επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν πράγματι «πολλά ουσιαστικά ζητήματα» τα οποία δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί το Λαϊκό Κόμμα. «Υπήρχαν για παράδειγμα αιτήματα σχετικά με την ΕΕ τα οποία ήταν απαράδεκτα», δήλωσε η κυρία Μάινλ-Ράιζινγκερ και τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ικανής να αναλάβει δράση γρήγορα. «Ας ελπίσουμε ότι και μεγάλα τμήματα του ÖVP θα έχουν πλέον καταλάβει ότι ο Χέρμπερτ Κικλ δεν κάνει για την διαχείριση ενός κράτους. Στο επίκεντρο πρέπει να βρίσκονται οι συναινέσεις», τόνισε. «Θα δούμε τι είναι πιο βιώσιμο. Έχω επισημάνει κάποιες επιλογές, βρίσκονται στο τραπέζι», κατέληξε η αρχηγός των NEOS. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ντούγκλας Χόγιος-Τράουτμανστοφ είχε προηγουμένως ταχθεί υπέρ νέων συνομιλιών «για μια φιλοευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική» κυβερνητική πλειοψηφία.
…
«Μετά την αποτυχία του FPÖ, η Δεύτερη Δημοκρατία ως φιλελεύθερη δημοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης προς το παρόν διασώζεται. Τώρα καλούνται όλες οι εποικοδομητικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο, μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Αυστρίας, Όσκαρ Ντόιτς. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», πρόσθεσε. Ο αντιπρόεδρος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Πέτερ Μπέρινγκερ εξέφρασε μεν την απογοήτευσή του για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ωστόσο στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) πεπεισμένος ότι το Κόμμα της Ελευθερίας βρίσκεται πλέον στον δρόμο προς την απόλυτη πλειοψηφία. «Όπως και στη Γερμανία, προφανώς θα αποτραπεί πάση θυσία μια συγκυβέρνηση. Έτσι όμως εργάζεται κανείς για την απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Μπέρινγκερ και πρόσθεσε ότι αιτία της αποτυχίας στις συνομιλίες ήταν «πάνω από όλα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το ÖVP, όπως και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Γερμανία, «ενεργεί υπερεθνικά, σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», σημείωσε το στέλεχος της AfD. Αντιθέτως, ο βουλευτής της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι δήλωσε ανακουφισμένος από την εξέλιξη, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καθησυχαστική».
Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κρίστοφ Μπάντελτ προειδοποίησε για τον κίνδυνο δημοσιονομικού προβλήματος στην Αυστρία, σε περίπτωση που τα κόμματα δεν συμφωνήσουν έστω σε μεταβατικό προϋπολογισμό. Μέχρι να εγκριθεί ένας νέος προϋπολογισμός, εφαρμόζεται μια αυτόματη προσωρινή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία ο προηγούμενος προϋπολογισμός απλώς συνεχίζεται κάθε μήνα. Το κράτος ωστόσο δεν μπορεί να αναλάβει περισσότερο από το 50% του χρέους που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο έτος. «Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το κράτος πιθανότητα δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει νέο χρέος ενδεχομένως έως τον Ιούνιο», σημείωσε ο κ. Μπάντελτ και τόνισε ότι «αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ρευστότητας, χρειάζεται επομένως ένας μεταβατικός προϋπολογισμός – με όποια πλειοψηφία».
Οι εκλογές στην Αυστρία διενεργήθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2024. Από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) και των NEOS, οι οποίες ωστόσο απέτυχαν και από τις 10 Ιανουαρίου έως σήμερα διαπραγματευόταν το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) με το ÖVP.
…
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-13 03:34:00