![Πού περνά κάτω από τον πήχη της αγοράς Πού περνά κάτω από τον πήχη της αγοράς](https://air.euro2day.gr/media/resizedpics/picsMainFB/73/1470773-xrimatistirio-930-4.jpg)
Πού περνά κάτω από τον πήχη της αγοράς
Για πακέτο μέτρων που ναι μεν εμπεριέχει θετικές διατάξεις, αλλά δεν είναι αρκούντως παρεμβατικό προκειμένου να δώσει μεγάλη ώθηση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μιλούν οι παράγοντες της εγχώριας αγοράς, σχολιάζοντας το σχετικό επερχόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
«Υπάρχουν αναμφίβολα διατάξεις που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας των τόκων στα εταιρικά ομόλογα, ή κάποια κίνητρα που προβλέπονται για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ» δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως το σχέδιο νόμου αποφεύγει να εστιάσει σε μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα.
Σύμφωνα με τον Σπύρο Κυρίτση, το βασικότερο ζήτημα που είχε θέσει ο ΣΜΕΧΑ -και δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων- είναι η θέσπιση των «αποταμιευτικών λογαριασμών» (φορολογικά κίνητρα για επενδυτές που θα δημιουργήσουν χρηματοοικονομικά χαρτοφυλάκια μακράς χρονικής διάρκειας, θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό), προκειμένου να προσελκυσθούν περισσότεροι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές στο ΧΑ και η εγχώρια κεφαλαιαγορά να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, ένα τέτοιο μέτρο θα ενίσχυε την αποταμίευση στην οικονομία και θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά projects στην οικονομία.
Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό μέτρο που απουσιάζει από το κυβερνητικό πακέτο είναι, σύμφωνα με τον Σπύρο Κυρίτση, η ύπαρξη φορολογικών κινήτρων για την εισαγωγή μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε στοχευμένους-επιθυμητούς κλάδους, όπως για παράδειγμα στα τρόφιμα, στην ενέργεια, κ.λπ.
Άλλος χρηματιστής που μίλησε στο Euro2day.gr -κινούμενος στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με τον Σπύρο Κυρίτση- εξέφρασε την έντονη αμφιβολία του για το αν τα μέτρα αυτά είναι σε θέση από μόνα τους να προσελκύσουν νέες μεγάλες εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όταν οι όποιες φοροαπαλλαγές είναι για τους ομίλους αυτούς ανύπαρκτες και όταν οι απαιτήσεις των ESG κριτηρίων γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ) Γιάννης Πολυχρονίου, μιλώντας στο Euro2day.gr σημειώνει πως το κυβερνητικό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει διατάξεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Θετική έκπληξη αποτελεί η μείωση του φόρου επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων στο 5%, καθώς εμείς περιμέναμε ότι θα διαμορφωθεί στο 10%. Μας ικανοποιεί η διάταξη για τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών σε ότι αφορά τον υπολογισμό των προστίμων και την επιβολή κυρώσεων, καθώς εδώ και χρόνια είχαμε προτείνει την ύπαρξη ενός rule book».
Πέραν αυτών ωστόσο, ο Γιάννης Πολυχρονίου προσθέτει πως: α) Είναι ευκαιρία να θεσπιστεί ένα πολύ μικρό τέλος επί των συναλλαγών, που θα κατευθύνεται προς Συνεγγυητικό, ΤΕΚΕ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ελαφρύνουν τα βάρη που σηκώνουν τα μέλη της αγοράς β) Το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί και από νέες δράσεις και στρατηγικές της ΕΧΑΕ, με στόχο να οδηγηθούμε σε μια περισσότερο δυνατή και αποτελεσματική αγορά.
Οι πλέον ωφελημένοι
Ο μεγάλος ωφελημένος των μέτρων είναι η αγορά των εταιρικών ομολόγων, καθώς:
- Η μείωση της φορολόγησης των κουπονιών από το 15% στο 5%, διευρύνει τα yields, ανεβάζοντας έτσι τις αποδόσεις των αποταμιευτών, ενώ παράλληλα ωθεί περισσότερες εταιρείες να προτιμήσουν το ΧΑ προκειμένου να αντλήσουν μακροπρόθεσμα δανειακά κεφάλαια.
- Η μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης απαρτίας για λήψη αποφάσεων στο 50% έρχεται να αντιμετωπίσει σημεία-τριβής του παρελθόντος, όπως πχ όσων συνέβησαν στην περίπτωση της MLS.
O δεύτερος μεγάλος ωφελημένος από το πακέτο των μέτρων είναι η Εναλλακτική Αγορά.
- H υπεραπόσβεση κατά 100% των εξόδων εισαγωγής στο ΧΑ (αφορά κατά κύριο λόγο την ΕΝΑ),
- Η υιοθέτηση των φορολογικών κινήτρων των angel investors στις νέες εισαγωγές σε αυτήν και
- Η υποδοχή εταιρειών από την Κύρια Αγορά,
αποτελούν τους τρεις λόγους ενίσχυσής της.
Στελέχη των ΑΕΕΑΠ υποστηρίζουν πως θα πρέπει να περιμένουν να δουν αναλυτικά το προσχέδιο νόμου προκειμένου να αποκτήσουν μια εμπεριστατωμένη άποψη, καθώς η υπάρχουσα διατύπωση δεν είναι αρκούντως σαφής.
Χαμηλότερο των αρχικών προσδοκιών
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ελληνική κεφαλαιαγορά περνάει -σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου- κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η ίδια η κυβέρνηση κατά την πρώτη της θητεία.
Θυμίζουμε ότι το όλο θέμα είχε ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2019 όταν ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός είχε εξαγγείλει την κυβερνητική πρόθεση για την ανάταξη της εγχώριας αγοράς και για το λόγο αυτό συστήθηκε στις αρχές του 2020 επιτροπή με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου, εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των φορέων που συζήτησαν και τελικά στα τέλη του ίδιου έτους κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων.
Ο Γιώργος Ζαββός ετέθη εκτός κυβερνητικού σχήματος (καταργήθηκε το σχετικό υφυπουργείο), οι προτάσεις αράχνιασαν σε κάποιο συρτάρι, για να έρθει στη συνέχεια η αντικατάσταση του Σωκράτη Λαζαρίδη από τον Γιάννο Κοντόπουλο στο τιμόνι της ΕΧΑΕ.
Εκείνη την περίοδο φαίνεται πως οι θεσμικοί φορείς της αγοράς είχαν έρθει σε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες και είχε αποφασιστεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα εναλλακτικό σχέδιο: Αντί των πολυσχιδών και απαιτητικών μέτρων που προέβλεπαν οι αρχικές προτάσεις και ποιος ξέρει το αν και πότε θα υλοποιούνταν, να περάσουμε σε ένα μικρότερο πακέτο που όμως θα ξεκινούσε να εφαρμόζεται «εδώ και τώρα».
Μάλιστα, το Σεπτέμβριο του 2022 ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είχε εξαγγείλει κάποια μέτρα για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς όπως η ήδη εφαρμοζόμενη μείωση κατά 50% του τέλους που επιβάλλεται στις πωλήσεις μετοχών στον Χρηματιστήριο της Αθήνας και η παρέμβαση στη φορολογία των εταιρικών ομολόγων που περιλαμβάνεται στο τρέχον κυβερνητικό πακέτο μέτρων.
Η ουσία είναι ότι παρά τη σαφή βελτίωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεδομένων της χώρας -και παρά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας του Ελληνικού Δημοσίου- δεν υπήρξαν κατά την τελευταία πενταετία εισαγωγές νέων μεγάλων εταιρειών στο ΧΑ, πέραν από αυτές που ήταν υποχρεωμένες να πράξουν αναλόγως (ΑΕΕΑΠ) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (πολιτική απόφαση) και ελάχιστων άλλων περιπτώσεων (π.χ. Optima Bank, Alter Ego, ενώ προσεχώς αναμένεται ο όμιλος Φάις).
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-12 07:35:00