![Αύξηση τιμών σε χάλυβα και αλουμίνιο – Η αγορά αντιδρά στους δασμούς Αύξηση τιμών σε χάλυβα και αλουμίνιο – Η αγορά αντιδρά στους δασμούς](https://img.cnngreece.gr/img/1200/630/90/2024/10/11/1753d39b-AP905756056861-og.jpg?t=i-sccmWwruKwC_4mzu4TeQ)
Αύξηση τιμών σε χάλυβα και αλουμίνιο – Η αγορά αντιδρά στους δασμούς
Η άνοδος στις τιμές μετοχές του χάλυβα και του αλουμινίου ξεκίνησε από χθες Δευτέρα 10/2, μετά την προαναγγελία του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 25% σε όλες τις εισαγωγές των μετάλλων στις ΗΠΑ.
Αυτό ήταν αρκετό για την Cleveland-Cliffs να κερδίσει σχεδόν 18%, ενώ η Nucor ενισχύθηκε σχεδόν κατά 5%, η Alcoa είχε άνοδο 4% και η U.S. Steel κέρδισε σχεδόν 5%.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές χάλυβα δέχθηκαν πιέσεις με την ArcelorMittal να υποχωρεί κατά 0,6% και η Voestalpine να χάνεο σχεδόν 1%.
Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι αλλάζει για τις ΗΠΑ
«Είναι 25% χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται, για όλες τις χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ κατά την επίσημη ανακοίνωση για τους νέους δασμούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ βασίζονται στις εισαγωγές για περισσότερο από το 80% των αναγκών τους σε αλουμίνιο, σύμφωνα με σημείωμα της JPMorgan. Μάλιστα, ο Καναδάς προμηθεύει περίπου το 70% του ακατέργαστου αλουμινίου στις ΗΠΑ.
Ο δασμός για το αλουμίνιο θα προσθέσει σχεδόν 30 σεντς ανά λίβρα στις τιμές, χωρίς να περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και άλλα κόστη, εκτιμά η JPMorgan.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 11:00:00