Ελλάδα

Αγωνία για την σεισμική «καταιγίδα» στις Κυκλάδες – «Ρωγμές» στο μέτωπο των επιστημόνων

Στον ρυθμό των Ρίχτερ εξακουλουθούν να δονούνται οι Κυκλάδες, σκορπίζοντας ανησυχία προβληματισμό αλλά και τις πρώτες «ρωγμές» στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την Σαντορίνη υπό τον φόβο μιας ισχυρότερης δόνησης, και τις Αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα.

Μεγάλη ανησυχία σκόρπισε χθες το βράδυ στις 22:16 η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και ήταν η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας. Ακολούθησε άλλος μεγέθους 5 Ρίχτερ, αναστατώνοντας τους κατοίκους, ενώ μία ακόμα δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο ανοιχτά της Αμοργού, ήταν η τρίτη του ίδιου μεγέθους από το πρωί της Τρίτης (11/2).

Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου, έχουν γίνει στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού συνολικά πάνω από 12.800 σεισμοί.

Στο μεταξύ οι επιστήμονες παρουσιάζουν διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες στη Σαντορίνη, καθώς ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για ένα φυσιολογικό φυσικό φαινόμενο, κάποιοι άλλοι αναφέρονται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Όπως συνηγορούν όλοι οι σεισμολόγοι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και όσο ο χρόνος περνά δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πληρέστερης εικόνας της σεισμικής ακολουθίας.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, «δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ γιατί δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό που συμβαίνει είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που θα έχει αυξομειώσεις».

Για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο κάνει λόγο και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου.

«Αυτό το φαινόμενο δεν το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας – Γεωφυσικής Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε στον «απόηχο» των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (10/2) πως πλέον «έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας».

Απεναντίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε πως η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες» αλλά «είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς».

«Είχαμε προειδοποιήσει για μακρόσυρτη ακολουθία»

«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» επεσήμανε.

Νωρίτερα μιλώντας στο CNN Greece ο καθηγητής σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Καβύρης, συνηγορεί πως επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της σμηνοσειράς, ωστόσο δεν αποκλείει και το σενάριο ενός κύριου σεισμού στα ανοικτά των Κυκλάδων που μπορεί να φτάσει τα 6 Ρίχτερ.

Η παραίτηση Τσελέντη

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, αφήνοντας αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και πηγές από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής να αποδίδουν την παραίτηση σε «προσωπική ατζέντα» η οποία όπως διαμυνήουν «δεν αφορά κανέναν».

Με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο σεισμολόγος καταγγέλλει πως «δεν μπορώ να δεχθώ να επιβάλλεται αυθαιρέτως από την πολιτική ηγεσία να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις της ΕΣΚ επιπλέον μέλη χωρίς να έχουν ΦΕΚ».

«Ήμεθα μια εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια επιτροπή που εκπροσωπεύουμε τους φορείς μας με ΦΕΚ» συμπληρώνει, ενώ κάνει λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις» που «υποβαθμίζουν το ρόλο μας».

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Η προσωπική ατζέντα του καθενός δεν αφορά κανέναν

«Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν» αναφέρουν οι πηγές χαρακτηριστικά απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο σεισμολόγος για «πολιτική παρέμβαση» στην λειτουργία της Επιτροπής.

Όπως ξεκαθαρίζουν η σύνθεση και η λειτουργία των δύο Επιτροπών που μελετούν την σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί της Σαντορίνης είναι «απολύτως νόμιμες και έχουν ως κυρίαρχα κριτήρια την επιστημονική και ενδελεχή εξέταση των φαινομένων και εν συνεχεία την πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση των πολιτών».

Συνολάκης: «Επιπόλαιοι» μερικοί σεισμολόγοι

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα να κρατήσει μήνες ενώ άφησε αιχμές για «μερικούς σεισμολόγους» λέγοντας πόσο «επιπόλαια» έλεγαν ότι είναι αισιόδοξοι.

«Βλέπετε πόσο επιπόλαιοι ήταν μερικοί σεισμολόγοι που λέγανε ότι ‘’πάμε καλύτερα και είμαστε αισιόδοξοι’’. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν μπορείς με στοιχεία μιας ημέρας να πεις ότι πας καλύτερα. Πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες, να αρχίσουν να μειώνονται οι σεισμοί… Κανείς δεν ξέρει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πως μπορεί να κρατήσει (σ.σ. η ακολουθία). Μπορεί να το δούμε για μήνες» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Συνολάκης είναι σημείωσε πως το «το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω εξέλιξη».

Όπως είπε μεταξύ άλλων, αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι «αν βλέπουμε πως τα επίκεντρα των σεισμών γεωγραφικά αρχίσουν και εξαπλώνονται». «Ακόμα δεν το βλέπουμε. Ένα άλλο κομμάτι που θα ήταν ανησυχητικό θα ήταν να εξαπλώνονται τα επίκεντρα, που σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη» ανέφερε, προσθέτοντας πως «είναι πάρα πολλά τα ρήγματα και αν δείτε τους χάρτες, είναι το ένα πάνω στο άλλο».

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στην Σαντορίνη

Μετά την κήρυξη του Δήμου Θήρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην λήψη έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου έχουν την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους.

Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Θήρας που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπολογίζονται σε περίπου 10.000.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 16:07:00

Back to top button