![Κολλημένη στην 59η θέση η Ελλάδα στον δείκτη διαφθοράς, ουραγός στην ΕΕ Κολλημένη στην 59η θέση η Ελλάδα στον δείκτη διαφθοράς, ουραγός στην ΕΕ](https://static.euro2day.gr/media/inlinepics/Lia/Capture.JPG_282.jpg)
Κολλημένη στην 59η θέση η Ελλάδα στον δείκτη διαφθοράς, ουραγός στην ΕΕ
Ζει και βασιλεύει η διαφθορά στη χώρα μας αφού φέτος η Ελλάδα δεν εμφάνισε βελτίωση, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2024 που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Διαφάνεια. Πρόκειται για την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς στον κόσμο. Μετρά πόσο διεφθαρμένος θεωρείται ο δημόσιος τομέας κάθε χώρας, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και τους επιχειρηματίες.
Η βαθμολογία κάθε χώρας είναι ένας συνδυασμός τουλάχιστον 3 πηγών δεδομένων που προέρχονται από 13 διαφορετικές έρευνες και αξιολογήσεις διαφθοράς. Αυτές οι πηγές δεδομένων συλλέγονται από διάφορους αξιόπιστους οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Η βαθμολογία (score) μιας χώρας είναι το αντιληπτό επίπεδο διαφθοράς του δημόσιου τομέα σε μια κλίμακα 0-100, όπου το μηδέν σημαίνει εξαιρετικά διεφθαρμένη και το 100 σημαίνει πολύ καθαρή.
Πιο «καθαρή» στον Δείκτη του 2024 είναι η Δανία με σκορ 90, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με βαθμολογία 88 και στην τρίτη η Σιγκαπούρη με σκορ 84. Η χώρα μας έχει βαθμολογία 49 και το 2023 και το 2024. Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση το 2022, με σκορ 52, ενώ το 2012 βρισκόταν σε πολύ χειρότερη θέση, με σκορ μόλις 36.
Η κατάταξη (rank) μιας χώρας είναι η θέση της σε σχέση με τις άλλες χώρες του δείκτη. Η κατάταξη μπορεί να αλλάξει απλώς εάν αλλάξει ο αριθμός των χωρών που περιλαμβάνονται στον δείκτη.
Συνεπώς, η κατάταξη δεν είναι τόσο σημαντική όσο η βαθμολογία, όσον αφορά την ένδειξη του επιπέδου διαφθοράς στη συγκεκριμένη χώρα. H Ελλάδα παραμένει φέτος στην 59η θέση της λίστας η οποία περιλαμβάνει 180 χώρες.
Η χώρα μας φέτος διατηρεί την ίδια βαθμολογία και την ίδια κατάταξη τις οποίες μοιράζεται με Ιορδανία, Ναμίμπια και Σλοβακία.
Το χειρότερο σκορ έχει το Νότιο Σουδάν (8 βαθμοί), η Σομαλία (9 βαθμοί) και η Βενεζουέλα (10 βαθμοί).
Οι πηγές δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του δείκτη καλύπτουν τις ακόλουθες εκφάνσεις της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα:
- Δωροδοκία
- Εκτροπή δημόσιων πόρων
- Υπάλληλοι που χρησιμοποιούν το δημόσιο αξίωμά τους για ιδιωτικό όφελος χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες
- Ικανότητα των κυβερνήσεων να περιορίσουν τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα
- Υπερβολική γραφειοκρατία στο δημόσιο τομέα που μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες για διαφθορά
- Νεποτιστικοί διορισμοί στη δημόσια διοίκηση
- Νόμοι που διασφαλίζουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αποκαλύπτουν τα οικονομικά τους και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων
- Νομική προστασία για τα άτομα που καταγγέλλουν περιπτώσεις δωροδοκίας και διαφθοράς
- Κατάληψη του κράτους από στενά συμφέροντα
- Πρόσβαση σε πληροφορίες για δημόσιες υποθέσεις/κυβερνητικές δραστηριότητες
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-11 13:41:00