Οικονομία

Ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί τομέα κλειδί για την ελληνική οικονομία

Κλάδο-κλειδί της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο «Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία».

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε σήμερα (8.2.2025) ο Δρ. Γεώργιος Σώκλης, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου στο συνέδριο που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στην έκθεση HORECA, που πραγματοποιείται στο Metropolitan Expo, ο ξενοδοχειακός κλάδος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κλάδους με το μεγαλύτερο «ειδικό βάρος» στην ελληνική οικονομία. Λόγω της εξωστρέφειας του κλάδου προς τις διεθνείς αγορές και της χαμηλής εξάρτησης από εισαγωγές, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ιδιαίτερα θετική συμβολή στο εξωτερικό ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας.

Λόγω των υψηλών διακλαδικών διασυνδέσεων του κλάδου, η ελληνική ξενοδοχία υποστηρίζει τη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, μέσω των έμμεσων φόρων επί του ξενοδοχειακού προϊόντος.

Στη μελέτη για τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην οικονομία εξετάζονται οι πολλαπλασιαστές του ξενοδοχειακού κλάδου, οι διακλαδικές διασυνδέσεις με άλλους κλάδους, η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, η συμβολή του κλάδου στο εξωτερικό ισοζύγιο, η συμβολή του κλάδου στη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους, καθώς επίσης και η συμβολή του κλάδου στα φορολογικά έσοδα.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προϊόν αξίας 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επίσης, κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) 29,8 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Τέλος, κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, αυξάνει τις συνολικές εισαγωγές στην ελληνική οικονομία κατά 0,16 ευρώ.

Την ίδια ώρα, περίπου το 35% της αύξησης του προϊόντος που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας. Περίπου το 27% της αύξησης της απασχόλησης που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας.

Για κάθε 1 ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δημιουργείται συνολική (άμεση και έμμεση) αξία παραγωγής περίπου 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο (σε όρους παραγωγής) είναι: χονδρικό & λιανικό εμπόριο (21%), τρόφιμα (20%), γεωργία (15%), διαχείριση ακίνητης περιουσίας (6%) και ενέργεια (4%).

Αναφορικά με τη διασύνδεση και η σημασία του ξενοδοχειακού κλάδου για τον αγροδιατροφικό τομέα, από την μελέτη προκύπτει ότι το 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά F&B αφορά σε ελληνικά προϊόντα το 28% της οποίας αφορά σε αγορές F&Β από τοπικούς παραγωγούς.

Για κάθε 1 εκατ. ευρώ που παράγεται από τον ξενοδοχειακό κλάδο, δημιουργούνται συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Αναλυτικότερα, οι 5 κλάδοι που ωφελούνται περισσότερο από τον ξενοδοχειακό κλάδο (σε όρους απασχόλησης) είναι: γεωργία (35,5%), χονδρικό και λιανικό εμπόριο (27,1%), τρόφιμα (9,2%), επαγγελματικές, επιστημονικές & τεχνικές δραστηριότητες (6,5%), διοικητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες (3,4%).

Τα ελληνικά ξενοδοχεία επενδύουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Συγκεκριμένα, το 87% των ελληνικών ξενοδοχείων εμπιστεύεται και απασχολεί εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία. Το 65% του συνόλου των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία προέρχεται από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την μελέτη, η συνολική συμβολή (%) των κλάδων-κλειδιών στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στο ακαθάριστο προϊόν και στην απασχόληση είναι: ξενοδοχία 4,5% και 6,6% αντίστοιχα, εστίαση 6,3% και 9,3% αντίστοιχα και γεωργία 3,6% και 8% αντίστοιχα.

Επιπλέον, λόγω της εξωστρέφειας του ξενοδοχειακού κλάδου (πάνω από το 70% των πελατών των ξενοδοχείων είναι κάτοικοι της αλλοδαπής) και της χαμηλής του εξάρτησης από εισαγόμενες εισροές ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, κάθε 1 δισ. ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στη δημιουργία εισοδημάτων σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι περίπου το 44% των εισοδημάτων που δημιουργεί ο ξενοδοχειακός κλάδος κατανέμεται σε άλλους, πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων κλάδων της οικονομίας είναι 28%

Η έρευνα του ΙΤΕΠ εξετάζει τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα φορολογικά έσοδα. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα ο ξενοδοχειακός κλάδος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα μέσω της είσπραξης έμμεσων φόρων από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου.

Σημειώνεται ότι οι καθαροί φόροι που επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα το κόστος παραγωγής του τελικού ξενοδοχειακού προϊόντος αποτελούν το 19,1% του συνολικού κόστους παραγωγής, έναντι 10,2% που είναι, κατά μέσο όρο, η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, σε κάθε 100 ευρώ ξενοδοχειακού προϊόντος αντιστοιχούν περίπου 20 ευρώ έμμεσων φόρων, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ελ.Ράπτη: Ο τουρισμός πυλώνας ανάπτυξης για την οικονομία

Στο συνέδριο του ΞΕΕ με τίτλο «Δημιουργώντας Ευκαιρίες, Ανάπτυξη και Συνοχή» χαιρετισμό απηύθυνε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «μέσα από πρωτοβουλίες όπως η ‘‘Φιλοξενία με Αξία για Όλους” επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ποιοτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, επενδύοντας στην ελληνική φιλοξενία, με στόχο να προσφέρουμε μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες».

Παράλληλα, σύμφωνα με την κυρία Ράπτη «με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εργαλεία επικοινωνίας, επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να επεκτείνουμε την τουριστική δραστηριότητα σε όλες τις Περιφέρειες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το 2025 σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο στη μεγάλη διαδρομή εξέλιξης και προόδου που έχει διανύσει ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Ελλάδα. Είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του ΞΕΕ, ως θεσμικού συμβούλου της ελληνικής πολιτείας για θέματα τουρισμού. Με αφορμή αυτήν την ιστορική επέτειο, θα υλοποιηθεί η πρωτοβουλία «Φιλοξενία με Αξία για Όλους» που στοχεύει στην ανάδειξη της καθοριστικής συμβολής της ελληνικής φιλοξενίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πρόοδο της χώρας.

Η πρωτοβουλία «Φιλοξενία με Αξία για Όλους» διαρθρώνεται σε τέσσερις (4) θεματικούς άξονες: Τη συνεισφορά της φιλοξενίας στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, την εμπέδωση των συμπεριληπτικών αρχών και αξιών μιας ανοιχτής κοινωνίας που εκπροσωπεί η φιλοξενία, τη συμβολή στη βιωσιμότητα που αποτελεί μείζονα πρόκληση της εποχής μας και τη στήριξη της απασχόλησης, ως ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές δράσεις περιλαμβάνουν τη διοργάνωση – σε διαφορετικές κάθε φορά Περιφέρειες της χώρας – δύο συνεδρίων και δύο ημερίδων, την παραγωγή τηλεοπτικού σποτ για την αξία της φιλοξενίας που θα μεταδοθεί ως κοινωνικό μήνυμα καθώς και τη δημιουργία ενός λευκώματος, στο οποίο πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες καταθέτουν τις απόψεις τους για την αξία της φιλοξενίας, με εικονογράφηση που θα προκύψει μετά από σχετικό διαγωνισμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-08 17:24:00

Back to top button