Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αδειασε η Σαντορίνη – τι θα γίνει με τα σχολεία

Συνεχίζεται, αν και ελαφρώς μειωμένη η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων.

Το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκαν τρεις αλλεπάλληλοι νέεοι σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ, οι δύο εκ των οποίων με χρονική διαφορών τριών λεπτών. Συγκεκριμένα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε μια δόνηση 4,4 Ρίχτερ στις 03.52 τα ξημερώματα και άλλες δύο της τάξης των 4,1 Ρίχτερ στις 05.08 και στις 05.11 το πρωί.

Λέκκας: Τρία σενάρια

Αυτοψία στην Καλντέρα στο ύψος του τελεφερίκ πάνω από το Παλιό Λιμάνι πραγματοποίησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Οπως ανέφερε ο κ. Λέκκας ένας κίνδυνος που υπάρχει στο τελεφερίκ, που ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο της Καλδέρας, είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων, ο οποίος ουσιαστικά συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.


«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο κίνδυνος εδώ είναι μεγάλος και η έκθεση είναι μεγάλη γιατί έχουμε 1,5 εκατ. τουρίστες που διακινούνται μέσω του τελεφερίκ και άλλοι τόσοι από το μονοπάτι που υπάρχει προς τα νότια.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί στην Θήρα Σαντορίνης, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στα τρία σενάρια που υπάρχουν σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.


Όπως είπε, η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα παρουσιάζοντας αυξομειώσεις, υφέσεις και εξάρσεις. «Δεν μπορούμε να κρίνουμε μέσα σε μία μέρα σε ποια περίοδο είμαστε παρά μόνο όταν περάσει αυτή η μέρα. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα έχουμε μια μακρόσυρτη ακολουθία δηλαδή μια ακολουθία αυτού του επίπεδου των σεισμών για περίπου τρεις, τέσσερις, πέντε εβδομάδες».

Η πρώτη εκδοχή όπως τόνισε, είναι όσο περνάει ο χρόνος τόσο να αραιώνουν οι σεισμοί, η συχνότητα και το μέσο μέγεθος ουσιαστικά να μειώνεται. «Αυτή είναι η μία εκδοχή, την οποία βιώνουμε και τώρα με τις αυξομειώσεις που είπαμε», είπε.


Η δεύτερη εκδοχή, όπως σημείωσε, είναι να γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός «όπως πήγε να γίνει με το 5,2 αλλά δεν είναι επαρκής σεισμός δηλαδή να είμαστε στο 5,5-5,6 και με αυτή τη διαδικασία θα είχαμε πιο γρήγορη απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας – ένα 5,6 θα επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες και θα είχαμε μικρότερο χρόνο που θα ταλαιπωρηθούμε ουσιαστικά».

Και το τρίτο σενάριο είναι -με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα της Τετάρτης οπότε και συνεδρίασε η Επιτροπή- να γίνει ένα σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. «Την περασμένη εβδομάδα ήταν 6,2 – μειώθηκε το μέγιστο μέγεθος. Σε αυτό το σενάριο θα έχουμε κάποιες επιπτώσεις στο νησί ενδεχομένως ένα μικρό τσουνάμι – και σε αυτό το σενάριο βασίστηκε και όλη η κινητοποίηση η οποία έγινε σε όλους τους επιχειρησιακούς φορείς», επισήμανε.

«Πιστεύω ότι το πρώτο σενάριο και το δεύτερο σενάριο έχουν το συντριπτικό ποσοστό που υπερβαίνει το 95% και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο», υπογράμμισε και γνωστοποίησε ότι Σάββατο πρωί συνεδριάζουν και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και η Επιτροπή Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου έτσι ώστε να δουν τα καινούργια δεδομένα τα οποία προκύπτουν και να προτείνουν προς την Πολιτεία τις απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις.

Αδειασε η Σαντορίνη

Ακόμη ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι το νησί έχει ερημωθεί, συμπληρώνοντας ότι έχει φύγει το 80 με 90% των κατοίκων ενώ επισήμανε οι πολίτες, είτε είναι εντός Σαντορίνης είτε είναι εκτός Σαντορίνης, να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες αγγελίες και τα πορίσματα των Επιτροπών

Κάτοικοι κι επισκέπτες της Σαντορίνης επιβιβάζονται στο πλοίο για Πειραιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Τι λένε οι άλλοι ειδικοί

«Σαφώς καλύτερη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤnews. Ο καθηγητής είπε πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μια σχετική ύφεση, ενώ έχει σταματήσει και η επέκταση της δραστηριότητας προς τα βορειοανατολικά. Παράλληλα όμως τόνισε πως «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως υπάρχει λήξη του συναγερμού».

Σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το ηφαίστειο με τη σεισμική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα πώς σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο του Στρασβούργου, πιθανώς τα 5,2 Ρίχτερ που καταγράφηκαν στις 5 Φεβρουαρίου να ήταν ο κύριος σεισμός.

Έλεγχοι στατικότητας στα κτίρια της Σαντορίνης

Οι έλεγχοι στα κτίρια στην Σαντορίνη συνεχίζονται, ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας.

Σήμερα, αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-08 09:11:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button