![«Εκρηξη» έργων από 11 κολοσσούς «Εκρηξη» έργων από 11 κολοσσούς](https://air.euro2day.gr/media/resizedpics/picsMainFB/03/1500403-DATA4-930-1.jpg)
«Εκρηξη» έργων από 11 κολοσσούς
«Έκρηξη» έργων από διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της τεχνολογίας εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα, εξασφαλίζοντας ότι η Ελλάδα θα γίνει στρατηγική βάση για τις προμήθειες cloud και τις υπηρεσίες πληροφορικής.
Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι σε ορίζοντα πενταετίας θα επενδυθούν στην Ελλάδα περί τα 1,2 δισ. δολ. για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,8% έως και το 2028. Μένει να φανεί αν οι εκτιμήσεις θα μετουσιωθούν σε πραγματικότητα.
Microsoft
Μετά την Data4 και η Microsoft ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου από τη δέσμη των τριών data centers που έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει από το 2020 στην Ανατολική Αττική.
Η συνολική επένδυση αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Data Centers) στο νομό Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 and Power Platform), συνολικού κόστους 976.168.800 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα ως εξής:
α. Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.
β. Το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευαστούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.
Η Γενική Διευθύντρια της εταιρείας, Γιάννα Ανδρονοπούλου, επιβεβαίωσε την πρόοδο των εργασιών για το πρώτο data center, το οποίο είναι οιωνός μιας στρατηγικής επένδυσης που προγραμματίζεται να παραδοθεί στις αρχές του 2028, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Microsoft να επενδύσει σε αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες cloud στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στους υπουργούς Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκο, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου, Επικρατείας, κ. Βορίδη, η κ. Ανδρονοπούλου υποστήριξε ότι η εταιρεία «παράλληλα εργάζεται με εξειδικευμένους συνεργάτες της για τις άλλες δύο υποδομές του συμπλέγματος» και ότι «το δεύτερο εκ των τριών data centers στην περιοχή της Παιανίας βρίσκεται και αυτό σε φάση κατασκευής».
Πρόκειται για στρατηγική επένδυση που συνδέεται επίσης με την πρωτοβουλία GRforGrowth, η οποία έχει στόχο την εκπαίδευση 100.000 πολιτών στις ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025. Αυτή η προσέγγιση ενδυναμώνει τη Microsoft στην ελληνική αγορά, και ταυτόχρονα προάγει την τεχνολογική πρόοδο της χώρας, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα οικοσύστημα καινοτομίας.
Data4
Η Data4, η γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στη δημιουργία υποδομών για data centers, κάνει ένα σημαντικό βήμα ανάπτυξης στην Ελλάδα με την κατασκευή του πρώτου της data center στην Παιανία, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή επισημοποιήθηκε με την τελετή θεμελίωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας για την επιτάχυνση των ψηφιακών υποδομών της χώρας.
Η Data4 ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της κυβέρνησης να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, επενδύοντας σε κέντρα δεδομένων που θα εξυπηρετήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων. Η εταιρεία προγραμματίζει να αξιοποιήσει τις υποδομές της στην Αττική για τη σύνδεση με άλλες διεθνείς υπηρεσίες cloud, προσφέροντας ταυτόχρονα ενισχυμένες λύσεις ψηφιακής ασφάλειας.
Το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ευρώπη είναι ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030, με στόχο να καταστήσει την Data4 τον κορυφαίο πάροχο data centers στην Ευρώπη.
Έχοντας ήδη εγκαταστάσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία Γερμανία και Λουξεμβούργο, επέλεξε την Ελλάδα για την επόμενη κίνησή της ουσιαστικά ανοίγοντας μια νέα αγορά, τη νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου δεν έχει ακόμα παρουσία. O Όμιλος εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus της στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus της.
Digital Realty
Η Digital Realty, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των data centers παγκοσμίως, επενδύει σημαντικά στην Ελλάδα, προγραμματίζοντας τη δημιουργία νέων υποδομών που αναμένεται να ενισχύσουν την ψηφιακή οικονομία της χώρας.
Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή του νέου data center στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τα εγκαίνια να προγραμματίζονται για τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, εργάζεται και για την ανάπτυξη του τέταρτου data center της στο Κορωπί, επισημαίνοντας τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη και επέκταση των ψηφιακών υποδομών στην περιοχή.
Τα data centers της Digital Realty σχεδιάζονται με γνώμονα την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα. Η εταιρεία ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και μεθόδους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ παράλληλα στοχεύει στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή που η βιωσιμότητα είναι κεντρική στην επιχειρηματική στρατηγική πολλών εταιρειών.
Lancom: Επέκταση στις Βόρειες Περιφέρειες
Η Lancom ενδυναμώνει την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει την επέκταση των υποδομών της και στην Κρήτη. Στόχος της διοίκησής της με επικεφαλής τον Γιώργο Νώλη είναι η μετατροπή του Balkan Gate στη συμπρωτεύουσα σε κεντρικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Τον Νοέμβριο η Lancom υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την EXA Infrastructure, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διασύνδεση του Balkan Gate Thessaloniki με τα μεγαλύτερα Internet Exchanges (IXPs) της Ευρώπης, μέσω των πιο σύντομων φυσικών διαδρομών.
Η Lancom επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες τεχνολογίες στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των data centers της, με στόχο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών της. Με βάση την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των δεδομένων, οι υποδομές της θα περιλαμβάνουν προηγμένα χαρακτηριστικά υλικού και λογισμικού που επιτρέπουν γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στις υπηρεσίες τους.
ΔΕH και DAMAC
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο στην ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών στην Ελλάδα, συνεργαζόμενη με την εταιρεία DAMAC για τη δημιουργία ενός σύγχρονου data center στα Σπάτα.
Ήδη έχει ανακοινώσει την ίδρυση της Data In Scale, κοινοπραξία στην οποία η ενεργειακή εταιρεία έχει το 45% με το 55% να ανήκει στην Damac (EDGNEX Data Centers) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην πρώτη φάση του έργου θα επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5 MW, με προοπτική επέκτασης στα 25 MW.
Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών.
Επιπρόσθετα, πληροφορίες φέρουν τη ΔΕΗ να βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλο τεχνολογικό κολοσσό για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων στα πρώην λιγνιτωρυχεία στη Δυτική Μακεδονία.
Η ΔΕH στην περίπτωση του data center στοχεύει στην εξασφάλιση ευέλικτης και αποδοτικής ψηφιακής υποδομής, που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας.
AΔΜΗΕ και Serverfarm: Στρατηγική Συνεργασία
O AΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) συνεργάζεται με την εταιρεία Serverfarm για την ανάπτυξη ενός νέου data center στην ανατολική Αττική, με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών της χώρας.
Η συνεργασία αυτή ενσωματώνει τις δυνατότητες του AΔΜΗΕ στην ηλεκτρική διαχείριση και την τεχνογνωσία της Serverfarm στη δημιουργία και λειτουργία data centers. Ο AΔΜΗΕ, ως κρατικός φορέας, φέρνει μια ευρύτερη στρατηγική οπτική στο έργο, διασφαλίζοντας ότι οι υποδομές θα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα επάρκειας και ασφάλειας. Η Serverfarm, από την άλλη, είναι γνωστή για τις καινοτόμες λύσεις της και την εστίασή της στη βιωσιμότητα, στοιχεία που ενισχύουν τη λειτουργικότητα και την περιβαλλοντική συνείδηση του έργου.
Η κατασκευή του data center είναι προγραμματισμένη να προσφέρει υπηρεσίες που θα καλύψουν τις απαιτήσεις δημόσιων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ψηφιακή τους υποδομή και αναβάθμιση.
Eunice: Νέα Έργα στη Δυτική Μακεδονία
Ένα άλλο ενδιαφέρον έργο είναι αυτό της Eunice, που ανακοινώνει τη δημιουργία data center στο Αμύνταιο της Φλώρινας, μία επένδυση €31,5 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος EUNICE Energy Group είχε γνωστοποιήσει το 2024 την έγκριση εθνικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού Data Center στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απολιγνιτοποίησης.
Η τοποθεσία της Δυτικής Μακεδονίας, με τις εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και τα υπάρχοντα ενεργειακά δίκτυα, αποτελεί ιδανικό πεδίο για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης.
Η ανάπτυξη του πρωτοποριακού Data Center θα πραγματοποιηθεί στο Αμύνταιο της Φλώρινας, από τη νέα εταιρεία του ομίλου, Eunice Bright Data ΜΑΕ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 31,5 εκατ. ευρώ, ενώ η επιλέξιμη δαπάνη είναι ισόποση. Το έργο θα λάβει επιχορήγηση ύψους 15,77 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τη δυναμική του για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του.
Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου είναι η σύνδεσή του με το έργο BESS Πτολεμαΐδας του ομίλου, ένα μεγάλης κλίμακας σύστημα αποθήκευσης ενέργειας που έχει αναγνωριστεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό διασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία του Data Center, προσφέροντας ενεργειακή σταθερότητα και ανθεκτικότητα.
Η Google, αν και έχει ανακοινώσει σχέδια για την επένδυση σε ένα data center στην Αττική, φαίνεται να κινείται αργά με την υλοποίηση του έργου. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η εταιρεία ενδεχομένως εξετάζει τη συνεργασία με κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες παρόχους για τη φιλοξενία των cloud υποδομών της.
Amazon Web Services
Μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το local zone που έχει ανακοινώσει η Amazon Web Services (AWS). Παρά τις καθυστερήσεις ο αμερικανικός κολοσσός δεν εγκαταλείπει το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς αποτελεί μέρος των στρατηγικών σχεδίων της AWS για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Αν και η τοπική ζώνη στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι η χώρα παραμένει στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της.
Η Amazon είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της να επεκταθεί στην ελληνική αγορά μέσω της δημιουργίας ενός Local Zone, μια στρατηγική που αποσκοπεί στην κάλυψη των αυξανόμενων απαιτήσεων των πελατών της στην περιοχή στο τέλος του 2021.
Η Local Zone είναι στην ουσία μια μικρότερη και πιο εξειδικευμένη έκδοση του παραδοσιακού data center, που φέρνει τις υποδομές και τις υπηρεσίες κοντά στους χρήστες, μειώνοντας έτσι την καθυστέρηση και αυξάνοντας την απόδοση των εφαρμογών. Το ενδιαφέρον για αυτή τη στρατηγική έρχεται από τη ζήτηση των πελατών για δεδομένα που πρέπει να είναι διαθέσιμα τοπικά, ειδικά σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η φαρμακευτική βιομηχανία και άλλες ειδικές εφαρμογές που απαιτούν γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα κοντά στην έδρα τους.
Η AWS έχει ήδη ανοίξει τοπικές ζώνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Πολωνία, και αναμένει να επεκταθεί και στην Ελλάδα.
Apto Partners
Mε μια επένδυση που σε πλήρη ανάπτυξη θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ προχωρά στην ελληνική αγορά, το σχήμα της Dromeus Capital και της PIMCO και συγκεκριμένα της Apto Partners, που αποτελεί το «όχημα» της τελευταίας στον τομέα των data centers.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα έχει εξασφαλίσει ήδη την προέγκριση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος από τρία κτίρια φιλοξενίας data centers, συνολικής δυναμικότητας 80 MVA (δηλαδή περίπου 80 MW) και πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Η πρώτη φάση θα είναι μεγέθους 15 MVA και ύψους επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη 15.000 – 20.000 τ.μ., που υπολογίζεται ότι θα λειτουργήσουν το φθινόπωρο του 2026. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση του νέου data center βρίσκεται πολύ κοντά με εκείνο της Microsoft.
Sparkle
Ο ιταλικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Sparkle ανακοίνωσε πέρυσι τη δημιουργία δεύτερου data center στα Χανιά της Κρήτης αλλά και την πόντιση νέου υποβρύχιου καλωδίου, για να συνδέσει την Ιταλία με τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας.
Έχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου BluMed συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, η Sparkle προχωρά σε νέα επένδυση υποβρύχιου καλωδίου ενώ ενισχύει τα Χανιά με νέο, δεύτερο, data center προκειμένου να καλύψει την αυξημένη κίνηση δεδομένων.
Με την προσαιγιάλωση του υποβρύχιου τηλεπικοινωνιακού καλωδίου BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει ξανά μια κορυφαία θέση στη Μεσόγειο, αποτελώντας το κέντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας.
Οι βλέψεις των Εμιράτων
Η Ελλάδα έχει γίνει αποδέκτης έμπρακτου ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε data centers και από την πλευρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους για επενδύσεις σε data centers, μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 ΜW. Μάλιστα, η σχετική πρόθεση έχει επισημοποιηθεί με σχετικό μνημόνιο που υπέγραψαν στο Άμπου Ντάμπι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi.
Η αποκέντρωση και η μελέτη
Την αποκέντρωση των data centers επιδιώκει η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να κατευθυνθούν σε περιοχές με ενεργειακή επάρκεια και διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο. Η Κρήτη, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η Βορειοανατολική Πελοπόννησο αποτελούν παραδείγματα τέτοιων περιοχών.
Προς αυτή την κατεύθυνση, της αποκέντρωσης, στοχεύει και ο ενεργειακός χάρτης του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στην άναρχη χωροθέτηση των data centers, μέσω του εξορθολογισμού της ανάπτυξής τους σε περιοχές που μπορούν να σηκώνουν μεγάλα ενεργειακά φορτία.
Δεν είναι τυχαίο ότι μελέτη της PWC που εκπονείται για λογαριασμό των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντοπίζει αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον με ορίζοντα το 2030.
Η εν λόγω μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες, συνιστά μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για τη διαμόρφωση ενός «οδικού χάρτη» για την υποδοχή των επενδύσεων σε data center στην Ελλάδα και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουάριου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εν δυνάμει επενδυτικό «πακέτο» μέχρι τα τέλη της δεκαετίας κυμαίνεται στα 2 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ με διάκριση σε δύο σενάρια, όπου το βασικό προβλέπει νέα κέντρα δεδομένων συνολικής ισχύος 200 MW και το αισιόδοξο 400-500 MW, όταν το κόστος κατασκευής ανά Μεγαβάτ προσδιορίζεται περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Σε πρώτο επίπεδο, η μελέτη αποσκοπεί στον προσδιορισμό κριτηρίων που επιτρέπουν την αξιολόγηση της καταλληλότητας μιας περιοχής, ιεραρχώντας τη διαθεσιμότητα του ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Παράλληλα, η μελέτη εξετάζει τη δημιουργία ενός συστήματος υποδοχής αιτημάτων όπου ο κάθε επενδυτής θα μπορεί να καταχωρεί τα χαρακτηριστικά της επένδυσής του, ώστε να πραγματοποιείται με ταχύτητα εξατομικευμένη αξιολόγηση του αιτήματος από τους αρμόδιους φορείς και κύρια από τους διαχειριστές.
Το θεσμικό πλαίσιο
Στις 22 Ιανουαρίου υπεγράφη η ΚΥΑ που θεσπίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των Κέντρων Δεδομένων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, για πρώτη φορά στη χώρα, με σαφείς ορισμούς και κανονισμούς για τη δραστηριότητα των Κέντρων Δεδομένων. Τα κέντρα αυτά πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια:
- Παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, εν μέρει ή αποκλειστικά, με ονομαστική ηλεκτρική ισχύ εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής ίση ή μεγαλύτερη των 200 kW.
- Ίδια χρήση, με ονομαστική ηλεκτρική ισχύ εξοπλισμού τεχνολογιών πληροφορικής ίση ή μεγαλύτερη των 1.000 kW.
Για τα κέντρα δεδομένων με μικρότερη ισχύ, δεν απαιτείται γνωστοποίηση αλλά υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις που αφορούν τις κτιριοδομικές απαιτήσεις, τις χρήσεις γης, την πυροπροστασία και άλλα κανονιστικά πλαίσια. Η ισχύς της απόφασης τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2025, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Ελλάδα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προσέλκυση κορυφαίων επενδύσεων.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-07 14:49:00