![Σήματα προόδου στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου στη σκιά του… «ελέφαντα» Σήματα προόδου στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου στη σκιά του… «ελέφαντα»](https://air.euro2day.gr/media/resizedpics/picsMainFB/26/1498826-admie-il-diasynd-930-2.jpg)
Σήματα προόδου στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου στη σκιά του… «ελέφαντα»
Τη προσπάθεια να σταλούν σε πολιτικό επίπεδο μηνύματα αισιοδοξίας για τη πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου και ενώ η Άγκυρα έστειλε ξανά μήνυμα λέγοντας «θα παρεμβαίνουμε όπου έχουμε δικαιώματα» σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση Σκυλακάκη – Παπαναστασίου στην Αθήνα.
Καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις επόμενες έρευνες στα διεθνή ύδατα και τη δοκιμασία επί του πεδίου που αυτό συνεπάγεται, οι δύο υπουργοί Ενέργειας έστειλαν χθες από την Αθήνα το μήνυμα ότι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουν τα ζητήματα που τουλάχιστον περνούν από το χέρι τους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης παρέδωσε στον Κύπριο ομόλογο του Γ. Παπαναστασίου πολυσέλιδη επιστολή που απαντά στις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει ως προς τη μετοχική της συμμετοχή στην εταιρεία Great Sea Interconnector (GSI), με βασικό αίτημα τη τροποποίηση της συμφωνίας παραχώρησης.
Σήμερα, κύριος των παγίων και Διαχειριστής είναι ο ΑΔΜΗΕ και η κυπριακή πλευρά ζητά, προκειμένου να εισέλθει μετοχικά στο έργο, να μεταφερθεούν τα πάγια στην εταιρεία του GSI και να γίνει εκείνη ο Διαχειριστής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΥΠΕΝ διαβεβαιώνει στην επιστολή τη Κυπριακή Δημοκρατία ότι αυτό (η μεταφορά των παγίων) θα συμβεί μόλις εκείνη λάβει την απόφαση να μπει μετοχικά στο έργο και επικαλούμενο τη κοινοτική νομοθεσία, εξηγεί γιατί πρέπει πρώτα ο GSI να πιστοποιηθεί ως Διαχειριστής από την Κομισιόν, μια διαδικασία που θέλει χρόνο. Αν η μεταφορά των παγίων συνέβαινε τώρα, χωρίς να έχει προηγηθεί η πιστοποίηση, πολύ απλά η εταιρεία δεν θα έχει τα έσοδα από τις ταρίφες που έχουν συμφωνηθεί με τη Διακρατική του Σεπτεμβρίου μεταξύ των δύο χωρών.
«Απαντά σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό στα θέματα που τέθηκαν», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, εννοώντας την έκθεση του αμερικανικού οίκου Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP, που ενεργεί ως σύμβουλος για τη κυπριακή κυβέρνηση και έχει θέσει μια σειρά από ερωτήματα ως προ το αν εξασφαλίζονται τα συμφέροντα της Λευκωσίας εφόσον αποφασίσει να μπει μετοχικά στο έργο.
Εισήγηση στο υπουργικό της Κύπρου
«Απαντά σε όλες τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε από τη πλευρά του και ο κ. Παπαναστασίου για την επιστολή στέλνοντας μήνυμα σύγκλισης των δύο μερών, παρ’ ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Η επιστολή θα αξιολογηθεί από τον αμερικανικό οίκο, που με τη σειρά του θα αποστείλει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, όπου μέχρι πρότινος τουλάχιστον δεν υπήρχε ενιαία γραμμή για το έργο.
Αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει τη συνέχεια, το κλίμα της συνάντησης των δύο υπουργών μεταφέρει μια διάθεση επίλυσης πάνω σε ζητήματα που χωρίς να αποτελούν φυσικά το μείζον εμπόδιο για το εγχείρημα, εντούτοις αν διευθετηθούν, θα το καταστήσουν πιο «στέρεο», ενόψει και της δοκιμασίας που συνεπάγεται η συνέχιση των ερευνών στα διεθνή ύδατα.
Ταυτόχρονα με την υπουργική διεξήχθη συνάντηση στην Αθήνα και των δύο ρυθμιστικών αρχών, Ελλάδας και Κύπρου, για τη τακτοποίηση των αρκετών επίσης ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων, που έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη να μην έχει προσδιοριστεί το έσοδο του έργο.
Το ένα θέμα αφορά την έγκριση των λειτουργικών δαπανών (Opex) που έχει εισηγηθεί ο ΑΔΜΗΕ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΡΑΕΚ, υπό τη νέα της ηγεσία (ήταν επί μήνες ακέφαλη μετά τη παραίτηση του Ανδρέα Πουλλικκά), έχει ζητήσει διευκρινήσεις, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και διάθεση να αναγνωρίσει τα κόστη. Το δεύτερο θέμα που δεν τέθηκε στη συνάντηση αφορά την έγκριση του συνόλου των επενδύσεων (Capex) που έχει μέχρι τώρα καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ στον προηγούμενο φορέα υλοποίησης (Euroasia), εκ των οποίων έχει εγκριθεί μόνο ένα μέρος (12 εκατ. ευρώ των συνολικά 48 εκατ ευρώ).
Τα παραπάνω φυσικά μικρή σημασία έχουν μπροστά στον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που φρόντισε να θυμίσει και χθες τη παρουσία του, στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του τουρκικού υπ. Αμυνας ενόψει των επόμενων ερευνών των ιταλικών σκαφών στα διεθνή ύδατα.
Σχολιάζοντας το προ ημερών περιστατικό της αποστολής πολεμικού για να παρακολουθεί τις έρευνες του Ievoli Relume, πηγές του τουρκικού υπουργείου ανέφεραν ότι «σε περιοχές όπου έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα, όπως κάναμε στο παρελθόν, έτσι και σήμερα αλλά και στο μέλλον, θα προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις στις δραστηριότητες που διεξάγει η Ελλάδα με τρόπο τετελεσμένο». Και προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο τα ελληνικά σκάφη που διεξάγουν τέτοιου είδους δραστηριότητες προειδοποιούνται μέσω ασυρμάτου».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-07 08:28:00