Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σαντορίνη – Στο τραπέζι το 6άρι, «“όχι” όμως στα χολιγουντιανά τέρατα»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Θήρας, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. την ώρα που η σεισμική υπερδιέγερση στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζεται και ναι μεν εκφράζονται φόβοι για έναν μεγαλύτερο σεισμό (από τα 5,2 Ρίχτερ της Τετάρτης) αλλά πλέον όχι πάνω απο 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση για τη Σαντορίνη.
Νέα ενέργεια στο ρήγμα
«Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης, έδωσε νέα ενέργεια στο ρήγμα», δήλωσε στο Action 24 ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί για 1-2 εβδομάδες ακόμα.
«Ή θα συνεχίσουμε με παρόμοιες δονήσεις για αρκετές ημέρες ή θα έχουμε έναν δυνατότερο σεισμό», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εξηγώντας πως «ό,τι είναι να δώσει, θα είναι ένα κομμάτι νότια του ρήγματος της Ανύδρου που δεν έχει σπάσει».
Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, ανέφερε ενδεικτικά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, «ο μεγαλύτερος σεισμός που περιμέναμε, με πολύ μικρή πιθανότητα, ήταν 6,2 Ρίχτερ, αλλά στη δεύτερη φτάσαμε μέχρι 6 Ρίχτερ».
Ολο δείχνουν, τόνισε ο κ. Λέκκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ότι «απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Με άλλα λόγια, το σενάριο για πάνω από 6 βαθμούς, (6,1 6,2) και ενισχύεται το σενάριο-στην ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω-για κάτω από 6 βαθμούς.
»Αυτό το σενάριο τώρα πια δεν υπάρχει. Για κάτω όμως, από 6, δηλαδή (5,9, 5,8), υπάρχει μία απειροελάχιστη πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας τέτοιος σεισμός.
»Με αυτό τον σεισμό λοιπόν, οφείλουμε να σχεδιάσουμε. Και με αυτό τον σεισμό αναπτύχθηκαν και οι επιχειρησιακές δράσεις που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους επιχειρησιακούς φορείς. Το πιο πιθανό σενάριο όμως, είναι να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα για κάποιες μέρες πολλές ή κάποιες βδομάδες με την ίδια ένταση, με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή πάρα πολλούς σεισμούς. Και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών. Αυτοί οι σεισμοί λοιπόν, είναι σεισμοί που θα είναι το επικρατέστερο σενάριο για κάποιες εβδομάδες. Και ένα ενδιάμεσο σενάριο είναι να κάνει ένα 5,5 και να αποσβεστεί με πιο γρήγορο ρυθμό η όλη κατάσταση (…)».
Τι γίνεται με τα υπόσκαφα στην Καλντέρα;
«Οσον αφορά τα κτίρια -προσθεσε ο καθηγήτης- δεν υφίστανται καμία καταπόνηση, διότι η καταπόνηση που υφίστανται είναι μέσα στην πλαστική παραμόρφωση, όπως λέμε. Δηλαδή δεν έχουμε θραύσεις και άρα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στα κτήρια με αυτούς τους σεισμούς».
Και σε παρεπόμενο ερώτημα για το αν υπάρχει θέμα με τα υπόσκαφα στην Καλντέρα, απάντησε λέγοντας :
«Είναι πολύ ανθεκτικές κατασκευές, άσχετα βέβαια αν είναι υπόσκαφα τώρα-είναι πρώτα σε ζήτηση από άποψη τουριστική. Έχουν γίνει παρεμβάσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ποιες είναι. Παλιά τα υπόσκαφα, δηλαδή πριν την τουριστική ανάπτυξη, ήταν πολύ ασφαλείς κατασκευές. Τώρα βέβαια δεν ξέρουμε πώς διατάσσονται τα υπόσκαφα (…). Βέβαια, τα κτήρια της Καλντέρας θα έχουν κάποιο πρόβλημα σε ένα σενάριο ακραίο. Επίσης, ανέπτυξαν χθες και τις πέντε περιοχές που θα έχουμε κατολισθήσεις. Σε αυτές τις περιοχές λοιπόν, εκτελούνται ειδικές δράσεις έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο αφενός και αφετέρου να κάνουμε κάποιες δράσεις προληπτικές που να μας επιτρέψουν να μην έχουμε μεγάλη έκθεση των επισκεπτών, δηλαδή να μην πάνε οι επισκέπτες σε σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουμε κατολίσθηση».
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία και το πόσο μπορεί να παραμείνουν κλειστά υπό το φόβο ενος μεγάλου σεισμού, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι η επόμενη απόφαση της επιτροπής θα ληφθεί το Σάββατο:
«Η πρόταση και των δύο επιτροπών της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου -υπενθύμισε- έχει διατυπωθεί την περασμένη Κυριακή που είχαμε κάνει συνεδρίαση και κάνουμε κάθε μέρα συνεδρίαση. Διατυπώθηκε αυτή η πρόταση να είναι μέχρι την Παρασκευή. Η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε μέρα και εάν γίνει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός ή υπάρχει κάποια ένδειξη ότι έχουμε υψηλότερο κίνδυνο, συνεδριάζουμε μέσα σε δέκα λεπτά για να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο και να δώσουμε τις πληροφορίες στην πολιτεία. Έχουμε πει ότι τις αποφάσεις για τα σχολεία θα τις πάρουμε το Σάββατο το πρωί στις 9 (…)».
Ο κίνδυνος για τα άλλα νησιά
Αναφορικά τέλος με τον κίνδυνο που υπάρχει για τα άλλα νησιά, όπως η Αμοργός, η Ανάφη και η Ιος, εξήγησε:
«Στην Αμοργό, ο κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος, διότι, εάν έχουμε κατευθυντικότητα του ρήγματος προς την Σαντορίνη, τότε κινδυνεύει η Σαντορίνη παρά προς τα βορειοανατολικά η περιοχή της Αμοργού. Η Αμοργός έχει πολύ πιο βραχώδη δομή με αποτέλεσμα να μην ενισχύονται οι σεισμικές κινήσεις. Για αυτό και μας ανησυχεί περισσότερο η Σαντορίνη. Ενώ για την Ανάφη και την Ίο δεν υπάρχει ιδιαίτερο θέμα. Ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ μικρός και επίσης θα ήθελα να σας πω ότι εχθές το βράδυ στις 9 ο Δήμαρχος Νάξου έκανε μία σύσκεψη όλων των φορέων που είναι στον Δήμο του, που έχει τα μικρά νησιά, τα Κουφονήσια κτλ και εκεί τους ανέπτυξα ότι ο Δήμος Νάξου μαζί με τα νησιά τα υπόλοιπα δεν έχουν κίνδυνο. Οι επιταχύνσεις, δηλαδή είναι εξαιρετικά μικρές, σχεδόν μηδενικές. Όπως και στην Σαντορίνη μια παράμετρος είναι ότι οι επιταχύνσεις είναι πολύ μικρές, που σημαίνει ότι δεν θα πάθουν βλάβες. Δηλαδή είναι στο 0,2%. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι με αυτά τα φαινόμενα έτσι όπως εξελίσσονται δεν κινδυνεύουν και η Ανάφη και Ίος και πολύ περισσότερο βεβαίως η Νάξος και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων».
Παπαζάχος: Να σταματήσουν τα «χολιγουντιανά τέρατα»
Οχι στις υπερβολές και τη διασπορά ψεδών ειδήσεων περί επικείμενου μεγάλου σεισμού ή/και έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας. & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος.
«Η αλήθεια -είπε- είναι ότι είμαι αισιόδοξος. Απλά το θέμα δεν είναι μόνο το επιστημονικό, αλλά είναι και το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Το σενάριο για 6 Ρίχτερ δεν μπορεί να φύγει από το τραπέζι. Οι υποψίες που υπήρχαν στην αρχή ήταν για μεγαλύτερα μήκη ρηγμάτων, τα οποία μπορούσαν να δώσουν σεισμούς στα 6 με 6,5. Αυτά ήταν τα πιο ανησυχητικά σενάρια που σαφώς έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έχει πολλαπλάσια ενέργεια μεγέθους σε σχέση με 6, παρόλο που φαίνονται κάτι το συγκρίσιμο. Το 6 λοιπόν, δεν νομίζω ότι υποχωρεί καθόλου», σημείωσε αρχικά για να προσθέσει: .
«Είναι γνωστό ότι οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν κάποια αυξημένη υδροθερμική ροή στα ηφαίστεια. Η Μήλος για παράδειγμα, τον 4ο αιώνα είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους γιατί υπήρχαν έντονα τέτοια φαινόμενα πάνω στο νησί και σε πολλές περιπτώσεις που γίνονται σεισμοί τα ηφαίστεια εμφανίζουν αυξημένες ροές στα υδροθερμικά πεδία. Αλλο όμως αυτό και άλλο η έκρηξη. Δεν υπάρχει λοιπόν, το σενάριο για έκρηξη λόγω του σεισμού.
»Σενάρια λοιπόν, επιτρέψτε μου, τύπου Χόλιγουντ ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός ας τα βγάλουμε από το μυαλό μας. Εχουμε πάρα πολλούς σεισμούς μεταξύ 4 και 5 και θα συνεχίσουμε έτσι και το επόμενο διάστημα».
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 15:12:00