Κόσμος

Γαλλία: Στα κάγκελα η Δεξιά για τις οδηγίες υγιεινής

Οδηγίες προς Γάλλους: «Αλλάζετε εσώρουχα κάθε μέρα, αλλά μπορείτε να φοράτε το ίδιο μπλουζάκι για έως και πέντε ημέρες και το τζιν σας για 30, πριν τα πλύνετε»! Αυτή είναι η εντολή της Υπηρεσίας Οικολογικής Μετάβασης που προκαλεί θυμηδία στη χώρα.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, εκτός από συζητήσεις για τη σχέση των Γάλλων με το σαπούνι και το νερό, το διάταγμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των συντηρητικών βουλευτών, που ζητούν τη διάλυση της εν λόγω υπηρεσίας, η οποία απασχολεί 1.000 δημόσιους υπαλλήλους και κοστίζει 4,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η υπερβολική χρήση των πλυντηρίων οδηγεί σε σπατάλη νερού και ηλεκτρισμού, αναφέρει στην εντολή της η υπηρεσία, γνωστή στη Γαλλία με τα αρχικά της, ADEME. «Το πολύ συχνό πλύσιμο των ρούχων αυξάνει τη ρύπανση του νερού και φθείρει τα ρούχα πιο γρήγορα» προσθέτει.

Το υπεύθυνο πλύσιμο, σύμφωνα με την ADEME, υπαγορεύει ότι τα αθλητικά ρούχα πρέπει να φοριούνται τρεις φορές και τα σουτιέν επτά φορές πριν πλυθούν. Τα μάλλινα πουλόβερ χρειάζονται πλύσιμο μόνο μετά από 15 ημέρες χρήσης, ενώ τα σεντόνια και οι πιτζάμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία εβδομάδα.


Οι συμβουλές, που έχουν εκδοθεί εδώ και καιρό, αλλά πρόσφατα τράβηξαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, είναι ένα δώρο προς τους επικριτές του κράτους πρόνοιας και της τεράστιας γραφειοκρατίας της Γαλλίας. Ο δημοφιλής δεξιός τηλεπαρουσιαστής και αρθρογράφος Πασκάλ Προντ χλεύασε τις συμβουλές, μιλώντας για «1.000 υπαλλήλους που πληρώνονται από τους φόρους μας για να μάθουμε πόσες φορές πρέπει να φοράς τα εσώρουχά σου πριν τα πλύνεις».

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν οι Γάλλοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πλύσιμο ρούχων και την καθαριότητα γενικότερα. Κάποιοι ανέφεραν στους ρεπόρτερ των καναλιών ότι διατηρούν τα ρούχα τους πολύ πιο καθαρά από τις επίσημες συμβουλές, ενώ άλλοι είπαν ότι κάνουν οικονομία στη χρήση απορρυπαντικών. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί είπαν ότι σπάνια πλένουν τα τζιν τους, διαιωνίζοντας το αρνητικό στερεότυπο για την καθαριότητα των Γάλλων, που ξεκίνησε από ταξιδιώτες του 19ου αιώνα.


Ερευνες καταδεικνύουν ότι οι Γάλλοι έχουν πρότυπα υγιεινής και πλυσίματος ρούχων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και μια έρευνα του 2022 από την κρατική εταιρεία δημοσκοπήσεων IFOP διαπίστωσε ότι η χώρα βρίσκεται στη λίστα των κρατών με πολίτες που αλλάζουν εσώρουχα λιγότερο συχνά – με τη Βρετανία να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση.

Μια άλλη έρευνα, του 2006, είχε καταδείξει ότι ότι τα γαλλικά νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν περισσότερη από τη μέση ποσότητα απορρυπαντικού για να πλύνουν τα ρούχα τους – πιο πάνω από εκείνη των Γερμανών αλλά πιο κάτω από την αντίστοιχη ποσότητα που χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί εκείνη την εποχή.


Ορισμένοι σχολιαστές προσάπτουν κάθε πρόσφατη ολίσθηση των γαλλικών συνηθειών πλυσίματος ρούχων στις «αγγλοσαξονικές» μόδες που προωθούνται από διασημότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γύρω από έναν τρόπο ζωής «χωρίς πλύσιμο» ή με «αργό πλύσιμο».

Συντηρητικοί και ακροδεξιοί βουλευτές ξεσπαθώνουν ενάντια στην ADEME, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 1992 από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Γερουσίας, Ζεράρ Λασέ, και η επίσης συντηρητική επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου του Παρισιού, Βαλερί Πεκρές, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό μια καμπάνια για την κατάργηση της υπηρεσίας, ισχυριζόμενοι ότι συνιστά κρατική σπατάλη.

Ο Φρεντερίκ Φαλκόν, βουλευτής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, επιτέθηκε στον Σιλβάν Bασερμάν, πρώην κεντρώο βουλευτή που διευθύνει την υπηρεσία, για τις προτάσεις υγιεινής. «Δέκα χιλιάδες ευρώ τον μήνα [μισθός] και περισσότερα από 1.000 άτομα για να παράγουν τέτοιες ανοησίες, που χρηματοδοτούνται από τους φόρους μας» έγραψε σκωπτικά στο X. «Η υπηρεσία πρέπει να καταργηθεί επειγόντως».

Ο Βασερμάν υπερασπίστηκε την ADEME, μία από τις κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο στόχαστρο του κεντρώου πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να περιορίσει πολλές από τις «μη λογοδοτούμενες» και δαπανηρές δημόσιες υπηρεσίες που είναι «απίστευτα επιβλαβείς για την πορεία ανάπτυξης της χώρας».

Σύμφωνα με τους Times, ο Βασερμάν ανέφερε ότι πάνω από το 90% του προϋπολογισμού της υπηρεσίας δαπανάται σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες από τις τοπικές αρχές, ενώ μόνο ένα μικρό μέρος του πηγαίνει στα λειτουργικά κόστη.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 13:46:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button