Υγεία

Ενίσχυση συμμαχιών για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων και ως απάντηση στο θέμα «Ενίσχυση συμμαχιών και οικοδόμηση κινημάτων για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων», η UNFPA, η UNICEF και ο ΠΟΥ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν μαζί με χώρες και κοινότητες για να τερματιστεί μια για πάντα αυτή η επιβλαβής πρακτική.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκαλεί βαθιές και δια βίου σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές ουλές σε κορίτσια και γυναίκες. Αυτή η επιβλαβής πρακτική επηρεάζει σήμερα περισσότερα από 230 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες. Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια θα μπορούσαν να υπομείνουν αυτήν την παραβίαση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς τους έως το 2030, εάν δεν λάβουμε μέτρα τώρα.

Υπάρχει ελπίδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλές χώρες έχουν δει μείωση του επιπολασμού του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, υπάρχει πρόοδος σε χώρες όπως η Κένυα και η Ουγκάντα, όπου η συνεργατική δράση και οι πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία της κοινότητας αποδεικνύουν ότι ενισχύοντας συμμαχίες και χτίζοντας κινήματα, μπορεί να επιταχυνθεί η αλλαγή νοοτροπίας.

Από την έναρξη του κοινού προγράμματος UNFPA-UNICEF για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων το 2008, και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, σχεδόν 7 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και προστασίας. Επιπλέον, 48 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις να εγκαταλείψουν την πρακτική και 220 εκατομμύρια άτομα απευθυνόταν μέσω μηνυμάτων μέσων μαζικής ενημέρωσης για το θέμα. Τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν 12.000 οργανώσεις βάσης και 112.000 κοινοτικοί και εργαζόμενοι πρώτης γραμμής κινητοποιήθηκαν για να επιφέρουν αλλαγές σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία.

Ωστόσο, η ευθραυστότητα της προόδου που έχει σημειωθεί έχει γίνει επίσης έντονα εμφανής.

Στην Γκάμπια, για παράδειγμα, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάργησης της απαγόρευσης του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ακόμη και μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης από το κοινοβούλιο τους πέρυσι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας -ΠΟΥ, τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά τα δικαιώματα, την υγεία και την αξιοπρέπεια των μελλοντικών γενεών κοριτσιών και γυναικών, θέτοντας σε κίνδυνο την ακούραστη δουλειά εδώ και δεκαετίες για την αλλαγή στάσεων και την κινητοποίηση των κοινοτήτων.

Από τις 31 χώρες στις οποίες συλλέγονται δεδομένα για τον επιπολασμό σε εθνικό επίπεδο, μόνο επτά χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως ή πριν από το 2030. «Ο τρέχων ρυθμός προόδου πρέπει να επιταχυνθεί επειγόντως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» τονίζει ο ΠΟΥ.

Αυτό απαιτεί ενισχυμένες συμμαχίες μεταξύ ηγετών, οργανώσεων βάσης και σε όλους τους τομείς που καλύπτουν την υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία – καθώς και συνεχή υπεράσπιση και διευρυμένα κοινωνικά κινήματα με κορίτσια και επιζώντες στο κέντρο.

Απαιτεί επίσης, μεγαλύτερη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εφαρμόζονται πολιτικές και στρατηγικές για την προστασία των κοριτσιών που κινδυνεύουν και την παροχή φροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης, για τα επιζώντα.

Ενώ, απαιτεί και αυξημένες επενδύσεις για την κλιμάκωση των αποδεδειγμένων παρεμβάσεων. «Είμαστε υπόχρεοι σε γενναιόδωρους δωρητές και εταίρους που υποστηρίζουν αυτό το έργο που αλλάζει τη ζωή και καλούμε άλλους να συμμετάσχουν μαζί τους. Όλοι έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε για να διασφαλίσουμε ότι κάθε κορίτσι προστατεύεται και μπορεί να ζήσει απαλλαγμένο από κακό. Ας επιταχύνουμε το ρυθμό και ας δράσουμε επειγόντως. Η ώρα να τερματιστεί ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι τώρα» τονίζει ο ΠΟΥ.

Το Κοινό Πρόγραμμα UNFPA-UNICEF 

Το πρόγραμμα αυτό εργάζεται για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων μέσω παρεμβάσεων σε 17 χώρες όπου η πρακτική είναι διαδεδομένη.

Το πρόγραμμα δημιουργεί ευκαιρίες για τα κορίτσια και τις γυναίκες να πραγματοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην υγεία, την εκπαίδευση, το εισόδημα και την ισότητα για να βοηθήσουν να τερματιστούν οι ανισορροπίες εξουσίας που στηρίζουν αυτήν την επιβλαβή πρακτική.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 12:30:00

Back to top button