Νύχτα αγωνίας με μπαράζ δονήσεων στη Σαντορίνη – γιατί είναι αισιόδοξος ο Λέκκας
Μια ακόμα νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι –όσοι έχουν απομείνει πια και δεν έχουν φύγει– της Σαντορίνης, αλλά και των γύρω νησιών καθώς η σεισμική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα πυκνή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, μέσα σε διάστημα λίγο παραπάνω από μισής ώρας, σημειώθηκαν έξι νέες δονήσεις μεγέθους από 4 έως 4,4 Ρίχτερ (από τις 05:00 έως τις 05:36). Στις 5:51 σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ. Συνολικά δε σε μία ώρα έγιναν επτά σεισμοί πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
Το βράδυ της Τετάρτης, στις 21.09, καταγράφηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.
«Το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις. Ενα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και μετά δεν πάμε πάνω από εκεί», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης., μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Οπως εξήγησε, «για να πας στην αποκλιμάκωση πρέπει να πας σε μια σταθερότητα».
Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» για την ακολουθία σεισμών στην περιοχή.
«Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. Πριν, στις 8 είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια. Συνεπώς μέσα από αυτή τη διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε, έναν μεγάλο σεισμό όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς – με μικρή πιθανότητα όμως – και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο», είπε αρχικά.
«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά, αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Λέκκας.
Σε κάθε περίπτωση, ο προβληματισμός των σεισμολόγων αλλά και της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών είναι μεγάλος: από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν περισσότεροι από 6.400 (!) σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, όπως ανέφερε σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Οπως σημειώνεται, η σεισμική δραστηριότητα πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός. Αναφορικά με τον ρυθμό σεισμικότητας, αυτός βαίνει αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών.
Μεγάλος ο κίνδυνος κατολισθήσεων στην Καλντέρα
Σύμφωνα με τις έρευνες της ομάδας του κ. Λέκκα οι συνεχείς δονήσεις σε συνδυασμό με το γεωλογικό προφίλ, την υψηλή επισκεψιμότητα και την έντονη δόμηση στην Σαντορίνη προκύπτει κίνδυνος κατολισθήσεων σε πέντε σημεία της Καλντέρας που αναπτύσσεται σε έκταση 8Χ11 χιλιομέτρων. Τα ηφαιστειακά πετρώματα είναι επιρρεπή σε διάβρωση και απαιτούν ειδική διαχείριση και έργα συντήρησης.
«Ο κίνδυνος λοιπόν σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας είναι υψηλός, αλλά και η διακίνδυνεση είναι υψηλή δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες κάθε χρόνο» είπε.
Τα επικίνδυνα σημεία βρίσκονται στον Αθηνιό, στον Παλιό Λιμένα, στην παραλία Αμμούδι, την Αρμένη και τη Θηρασιά.
Ειδικότερα:
Ένα από τα σημεία που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας είναι το λιμάνι Αθηνιού – Φήρα. Ο τόπος αυτός δέχεται πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται κάποια έργα μείωσης κινδύνου αλλά χρειάζονται δράσεις μείωσης της έκθεσης των επισκεπτών.
Τον Παλιό Λιμένα επισκέπτονται 2 εκατομμύρια επισκέπτες στον χρόνο και χρησιμοποιούν τελεφερίκ σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες. Στην εν λόγω περιοχή μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων, σημαντικό ρόλο παίζει η μεγάλη κλίση στο έδαφος.
Άλλη μια περιοχή υψηλής επικινδυνότητας είναι η Αρμένη, κάτω από την Οία. Ήδη καταγράφονται έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καθώς υπάρχουν στην περιοχή μεγάλες κλίσεις.
Κάτω από την Οία υπάρχει και το Αμμούδι, το οποίο επίσης θεωρείται περιοχή υψηλού κατολισθητικού κινδύνου, επειδή καταγράφεται άναρχη οικιστική ανάπτυξη.
Τέλος, στη Θηρασιά είχε προηγηθεί κατολίσθηση τον Απρίλιο του 2024 αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί έργα για την προστασία κατοικών και επισκεπτών.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 08:01:00