Ερχονται ανακατατάξεις στην αγορά του ρεύματος
Την ενίσχυση των σεναρίων για ανακατατάξεις και ενός νέου σκηνικού συγκέντρωσης στο χώρο της προμήθειας ρεύματος και αερίου προιωνίζεται η επιβεβαίωση, των δύο από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους επιχειρηματικούς ομίλους, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ότι συζητούν μεταξύ τους, αλλά και με άλλους παίκτες, για να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην αγορά ηλεκτρισμού.
Σε ένα κλάδο που βρίσκεται ακόμη σε φάση μετασχηματισμού και δεν έχουν μπει στη θέση τους όλα τα κομμάτια του παζλ, η είδηση έρχεται να προσδώσει νέα δυναμική στη συζήτηση για πιθανούς «γάμους» και ενώ είναι ορατά εδώ και καιρό τα σημάδια ότι οδεύουμε σε μια αγορά κατά το μοντέλο των telecoms. Δηλαδή, όχι πάνω από 3-4 εταιρείες έναντι των σημερινών 19 εκ των οποίων μετρήσιμα μερίδια έχουν οι 10.
Τα σενάρια τροφοδοτούν εδώ και καιρό τόσο η πρόθεση της Metlen για αύξηση του μεριδίου της στο 30%, όσο και η νέα στρατηγική της Elpedison που έχει θέσει ως στόχο το 10% για το 2026, μαζί με τη φημολογία που κατά καιρούς επανακάμπτει για τους μικρότερους παίκτες, από τη Φυσικό Αέριο μέχρι τη Ζενίθ και τη Volton.
Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που δύο μεγάλοι του χώρου επιβεβαιώνουν και επίσημα ότι εξετάζουν ιδιοκτησιακές εξελίξεις και συνεργασίες, μέσω των παρόχων τους, δηλαδή του Ηρωνα (ΓΕΚ -ΤΕΡΝΑ) και της NRG (Motor Oil), χωρίς φυσικά να έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση.
Ανοίγοντας επί της ουσίας περαιτέρω το παιχνίδι, οι εξελίξεις δείχνουν ότι πράγματι το 2025 μπορεί να αποδειχθεί χρονιά ανατροπών στην ενεργειακή αγορά, με ευρύτερο επιχειρηματικό αντίκτυπο, παρ’ ότι φυσικά το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό, αλλά και χωρίς να περνά απαρατήρητο το διαφορετικό ύφος των χθεσινών ανακοινώσεων.
Απόδειξη πιθανώς μιας διαφορετικής προσέγγισης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής περαιτέρω ανάπτυξης της ισχυρής θέσης που κατέχει η θυγατρική μας εταιρεία ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στον τομέα της παραγωγής κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζονται συνεχώς διάφορες επιλογές και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορους Ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου Motor Oil». Στη δε, περίπτωση του ομίλου Βαρδινογιάννη, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η εταιρεία «διερευνά σε συνεχή βάση τις δυνατότητες με τη προοπτική συνεργασίας με διάφορους Ομίλους, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», θυμίζοντας ότι τρέχει ήδη μια κοινή συνεργασία μέσω της εταιρείας Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής.
Τα χθεσινά άλλωστε νέα έρχονται μετά από μια μακρά φημολογία για στενότερη μεταξύ τους συνεργασία που την είχε αρχικά πυροδοτήσει η από κοινού ανάπτυξη της νέας μονάδας στη Κομοτηνή (σε δοκιμαστική λειτουργία) και την αναζωπύρωσε το πρόσφατο deal στο υπεράκτιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης.
Δημιουργία ενός 3ου ισχυρού πόλου
Ακόμη όμως και αν η ορολογία είναι διαφορετική, η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει και στο σενάριο που ευοδώνονταν οι συζητήσεις, θα δημιουργούνταν ένας τρίτος ισχυρός πόλος, πίσω από τη ΔΕΗ και τη Protergia, με μερίδιο κοντά στο 15% (11% ο Ηρων, γύρω στο 4% η NRG).
Ενα σχήμα που θα πλησίαζε το μερίδιο της Protergia (κοντά στο 20%) με καθετοποίηση, δηλαδή μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, όπως η «Ηρων1» (147 MW), η καινούργια στην οποία συμπράττουν, της Κομοτηνής (870 MW), αλλά και το 35% των μετοχών της Korinthos Power.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης της Motor Oil, η θυγατρική της More που έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τις ΑΠΕ, μεταβιβάζει έναντι 56 εκατ. ευρώ το παραπάνω ποσοστό στην NRG, η οποια αποκτά πλέον παρουσία και σε μονάδα ηκεκτροπαραγωγής.
Ανεξάρτητα του αν θα κλείσει ή όχι η παραπάνω συμφωνία το βέβαιο είναι ότι οι ανάγκες του εξαιρετικά απαιτητικού αυτού χώρου φέρνουν ολοένα και πιο κοντά τη προοπτική περαιτέρω εξαγορών και συγχωνεύσεων μιας αγοράς όπου κυρίαρχος με 52,1% παραμένει η ΔΕΗ και η μάχη δίνεται κυρίως μεταξύ των άλλων παρόχων, με κυρίαρχη τη παρουσία των call centers. Των ενεργειακών δηλαδή συμβούλων που λειτουργούν ως μεσολαβητές για τους πελάτες και τους μετακινούν προς τις φθηνότερες εταιρείες, παρά τις παγίδες που συχνά κρύβουν οι μεγάλες προσφορές.
Το στοίχημα της Metlen και της Elpedison
Σε ένα τομέα όπου η καθετοποίηση αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση, αφορμή για ανακατατάξεις μπορεί επίσης να δώσει η πρόθεση της Metlen, όπως την είχε μεταφέρει τέτοια εποχή πέρυσι, ο πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, να έχει σε δύο τρία χρόνια μερίδιο αγοράς 30% έναντι περίπου 20% (μαζί με την προμήθεια στο Αλουμίνιο). Ενα λίαν απαιτητικό εγχείρημα όπως ο ίδιος το είχε αποκαλέσει, ειδικά όταν βασίζεται μόνο στην οργανική ανάπτυξη. Η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει τη Watt+Volt και τη Volterra.
Το ίδιο ισχύει και για τη στρατηγική που ξεδιπλώνει η διοίκηση της Helleniq Energy, προκειμένου η κατά 100% πλέον Elpedison να μετατραπεί σε έναν εύρωστο καθετοποιημένο πόλο στην αγορά ενέργειας με ισχυρότερο trading, νέα ελκυστικά προϊόντα που θα πωλούνται ακόμη και μέσω του δικτύου των πρατηρίων της και μερίδιο τουλάχιστον 10% στη προμήθεια μέχρι το 2026.
«Το κατά πόσο θα καταφέρουμε να πετύχουμε μερίδιο 20% και 30% θα φανεί στη πορεία», είχε πει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ομίλου Ανδρέας Σιαμίσιης όταν παρουσίαζε το Δεκέμβριο το όραμα για την εταιρεία.
Εδώ να θυμίσουμε και την κατά καιρούς ανάμειξη στην υπόθεση της Helleniq Energy του ονόματος της Metlen, θέμα για το οποίο είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της εταιρείας. «Η Helleniq Energy έχει δύο μεγάλους μετόχους, εκ των οποίων κανένας δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να πουλήσει. Άλλο το placement. Σέβομαι απόλυτα την οικογένεια Λάτση αλλά και τις διαδικασίες του Δημοσίου. Αν αυτό αλλάξει και η υπόθεση τεθεί σε άλλη βάση, το πράγμα πάει αλλού», είχε αναφέρει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
«Γρίφος» με τη Φυσικό Αέριο
Ετερο καταλύτη εξελίξεων θα μπορούσε να αποτελέσει η εταιρεία Φυσικό Αέριο, θυγατρική πλέον κατά 100% του ΤΑΙΠΕΔ μετά την απόκτηση από το τελευταίο του μεριδίου που κατείχε στη ΔΕΠΑ η Helleniq Energy.
Στο βάθος του δρόμου ασφαλώς και βρίσκεται το σενάριο της πώλησης για τη Φυσικό Αέριο, η οποία εμφανίζεται σταθερά εδώ και περίπου δέκα χρόνια ως μια «πολύφερνη νύφη». Ο έλεγχος της ΔΕΠΑ Εμπορίας από το Δημόσιο ανοίγει το δρόμο για μια γενναία αναδιάρθρωση και σε δεύτερο χρόνο πώληση ακόμη και του 100% ή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.
Αποκτώντας πλέον το σύνολο των μετοχών, η πρώτη δουλειά του Υπερταμείου που απορροφά το ΤΑΙΠΕΔ, είναι να συμμετάσχει πιο ενεργά στο μάνατζμεντ της εταιρείας και να επιφέρει αλλαγές στο business plan, προκειμένου να την κάνει πιο κερδοφόρα.
Τα σταθερά τιμολόγια και η συγκέντρωση
Τις τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά του ρεύματος ενισχύει και η στροφή των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια.
Η ταχύτητα με την οποία θα επικρατήσουν στην αγορά συνδέεται και με τις οικονομικές δυνατότητες των παρόχων να «χετζάρουν» όλους αυτούς τους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας. Τούτο σημαίνει ότι όσο θα αυξάνεται το μερίδιο των σταθερών τιμολογίων, τόσο θα ενισχύονται και οι τάσεις συγκέντρωσης στον χώρο.
Τυχόν παροχή κινήτρων από τη κυβέρνηση για ενίσχυση της στροφής των καταναλωτών στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις ανακατατάξεις στον κλάδο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-06 08:24:00