Έκθεση Atlas: Θετικές τάσεις στην αξιολόγηση κινδύνου – Καλή η εικόνα για την Ελλάδα
Το 2024, ο κίνδυνος χωρών παγκοσμίως παρουσίασε σημαντική βελτίωση, με 48 οικονομίες να αναβαθμίζονται και μόνο πέντε να υποβαθμίζονται, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ανάλυσης Κινδύνου Χώρας «Atlas».
Η θετική τάση που παρατηρήθηκε το 2023 είναι τώρα ακόμη πιο έντονη, με τις αναβαθμίσεις να υπερδιπλασιάζονται (+27) και τις υποβαθμίσεις να παραμένουν σταθερές (+1).
Οι οικονομίες που είδαν τις αξιολογήσεις τους να αναβαθμίζονται αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σημειώνει η Allianz Trade στην έκθεση της.
Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί το 2025 με ρυθμό υψηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, υποστηριζόμενο από την ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση και τα έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό το 2024, ύψους 22 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η δημοσιονομική πειθαρχία σε συνδυασμό με το πρόσφατο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού μείωσε το δημόσιο χρέος από 209% το 2020 σε 164% το 2023.
Κατά συνέπεια, η Ελλάδα γνώρισε πρόσφατα μια σειρά αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας, μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία των πιο επικίνδυνων.
Όσον αφορά το μέλλον, η αποτελεσματική μόχλευση των κονδυλίων του Next Generation EU (NGEU) και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης δυναμικής. Η μείωση της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό παραμένει ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου.
Εμπορικός πόλεμος και πολιτικές εντάσεις
Ωστόσο, η θετική αυτή τάση θα μπορούσε να ανατραπεί εύκολα το 2025-2026, με τις γεωοικονομικές ρωγμές να επηρεάζουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και το εμπόριο.
Ο κίνδυνος κάθε χώρας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένος στις γεωπολιτικές και χρηματοδοτικές εντάσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από την περαιτέρω πραγματοποίηση των σχετικών αρνητικών ενδεχομένων.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν:
- Γεωπολιτικές εντάσεις: οι κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές συγκρούσεις εντάθηκαν στα τέλη του 2024
- Κίνδυνοι εμπορικού πολέμου: αυξανόμενος προστατευτισμός και το ενδεχόμενο εμπορικών συγκρούσεων πλήρους έκτασης
- Πολιτικές αναταραχές και πόλωση: αυξανόμενη πόλωση στις προηγμένες και αναδυόμενες αγορές
Η Ana Boata, Επικεφαλής Οικονομικών Ερευνών στην Allianz Trade, προσθέτει:
«Ένας ολοκληρωμένος εμπορικός πόλεμος αποτελεί μείζονα ανησυχία: η επακόλουθη απώλεια οικονομικής δραστηριότητας και η επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων θα υπονομεύσει πιθανότατα την εμπιστοσύνη των επενδυτών, κρατώντας τους σε μια παρατεταμένη κατάσταση «αναμονής και παρακολούθησης».
Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη πόλωση, που είναι ήδη εμφανής σε πολλές χώρες, επιβάλλει σημαντικό οικονομικό κόστος, ενώ εντείνει τις κοινωνικές διαιρέσεις. Η συχνότητα και η σοβαρότητα των εμφύλιων ταραχών αυξάνονται επίσης, λόγω παραγόντων όπως ο πληθωρισμός, οι δημοσιονομικές προσαρμογές και η υστέρηση της αύξησης της παραγωγικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να γεφυρώσουν το διευρυνόμενο έλλειμμα εμπιστοσύνης και να μετριάσουν τους κινδύνους πόλωσης».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-05 14:23:00