Λέκκας: Οι πέντε πιο επικίνδυνες περιοχές για κατολισθήσεις στη Σαντορίνη – Τι μέτρα λαμβάνονται
Καμπανάκι κινδύνου για κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη λόγω της έντονης σεισμικής ακουλουθίας στην περιοχή το τελευταίο διάστημα έκρουσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως εξήγησε κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την κυβερνητική σύσκεψη παρουσία και του πρωθυπουργού, στην Πολιτική Προστασία «ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες τον χρόνο».
Μάλιστα όπως αποκάλυψε οι Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει τις πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου και προχωρούν στη λήψη μέτρων.
«Χαρτογραφήσαμε τις περιοχές και συγκεντρώσαμε τις πέντε περιοχές υψηλού κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση και θα ληφθούν μέτρα: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά».
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» τόνισε ακόμη ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στα μέτρα που προτείνονται τόνισε: «Προτείνουμε δράσεις και στο Λιμενικό Σώμα αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να μειώσουμε την έκθεση του μεγάλου όγκου του πληθυσμού που διέρχεται από την περιοχή αυτή»
«Από την περιοχή του παλιού λιμένα, κάτω δηλαδή από τα Φηρά, διέρχονται δύο εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο. Το τελεφερίκ μοναχά έχει 1,5 εκατ. επιβιβάσεις», πρόσθεσε.
Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες για το φαινόμενο
Στην έναρξη της ενημέρωσης οι επιστήμονες μίλησαν για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το 2011 έως σήμερα.
«Το 2023 δεν είχαμε σεισμούς στην Καλντέρα. Όμως το 2024 ξαφνικά είχαμε τη γένεση κάποιων σεισμών στο κέντρο της Καλντέρας. Ενημερώσαμε σχετικά την Πολιτεία. Τονίζω ότι μιλάμε για πολύ μικρούς σεισμούς, γύρω στο 1, που ήταν ελεγχόμενοι, αλλά άξιζαν την προσοχή μας.Από τον Σεπτέμβριο και μετά είχαμε σεισμική δραστηριότητα στο κέντρο της Καλντέρας, μιλάμε για μια αργή εξέλιξη», τόνισε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος. .
«Έχουμε σεισμούς στη βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, ενώ στη συνέχεια, προς την πλευρά της Ανύδρου, έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς», πρόσθεσε αναφερόμενος στη σεισμικότητα στην Άνυδρο.
«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ενδιάμεσα που μπορεί να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό. Φαίνεται, όμως, ότι τα σενάρια είναι καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να έχουν δονήσεις και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι, καθώς πάμε προς το θετικό σενάριο», συνέχισε.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύη Νομικού, αναφέροντας πως έχουν γίνει πολλές ωκεανογραφικές αποστολές στην περιοχή.
«Υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο. Φανταστείτε ότι είναι μια τεράστια χοάνη. Μέσα στον Κολούμπο οι πλαγιές είναι από ελαφρόπετρα, εκτός από λίγες που είναι από λάβα. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες καμινάδες, που είναι ‘αναπνοές’ του ηφαιστείου».
«Τοποθετήσαμε μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου τρεις σεισμογράφους, για να βλέπουμε τη σεισμικότητα. Αντίστοιχους έχουμε και στην Καλντέρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τι συμβαίνει στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. “Παρακολουθούμε και δημιουργούμε τεκτονικούς χάρτες», πρόσθεσε.
«Εντοπίζονται προς την περιοχή της Ανύδρου και δεν εντοπίζονται προς την πλευρά της Αμοργού. Προτείνω ψυχραιμία στους κατοίκους», κατέληξε.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-05 15:47:00