Κόσμος

Συνάντηση Φιντάν με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ – Τι είπε για Συρία, Λιβύη και Χαμάς

Η υποδοχή Παλαιστινίων μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς αλλά και η συζήτηση για το μέλλον Συρίας και Λιβύης ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιοτης συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η Τουρκία δέχθηκε να φιλοξενήσει 15 Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, οι 15 Παλαιστίνιοι έφθασαν σήμερα στην Τουρκία μέσω Αιγύπτου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην άγκυρα με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι όπως συνέβη και στην περίπτωση της απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ το 2011, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων, το Ισραήλ και τώρα έθεσε όρο κάποιοι από τους απελευθερωθέντες κρατούμενους να μην μείνουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Τίθεται θέμα φιλοξενίας αυτών των αδελφών μας σε ορισμένες χώρες και η Τουρκία, με την έγκριση του προέδρου μας, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που έλαβε. Όπως αναφέρατε, πριν από λίγες ημέρες, δώσαμε βίζα στα αδέλφια μας, 15 Παλαιστίνιους που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή, μέσω της πρεσβείας μας στο Κάιρο και ήρθαν στην Τουρκία», είπε ο Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να γίνει η εκεχειρία μόνιμη.

«Την Κυριακή, είχα μια συνάντηση στη Ντόχα με μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς. Η πλευρά της Χαμάς δεν έχει κανένα δισταγμό να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ερωτήματα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Η πιθανότητα ο Νετανιάχου να ξαναρχίσει τον πόλεμο ανησυχεί όλους όσοι τάσσονται υπέρ της ειρήνης», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Για τις σχέσεις Αιγύπτου – Τουρκίας

«Εάν εμείς δεν ασχοληθούμε με τα προβλήματα στην περιοχή μας, έρχονται τρίτες χώρες και ακολουθούν καθοριστικές πολιτικές σε περιφερειακά ζητήματα. Πρέπει πλέον να αναγνωριστεί ότι η αναζήτηση εισαγόμενων λύσεων στα περιφερειακά προβλήματα δεν έχει φέρει ειρήνη στην περιοχή μας. Ακριβώς το αντίθετο, τα βήματα που έκαναν οι ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα, επέστρεψαν σε εμάς ως πόλεμος, αστάθεια και φτώχεια. Με βάση αυτή την παρατήρηση, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα προβλήματα γύρω μας και να προτείνουμε τις δικές μας λύσεις. Η Τουρκία και η Αίγυπτος, υπό την ηγεσία των προέδρων μας, έχουν αναλάβει μια σημαντική ευθύνη προς αυτή την κατεύθυνση και βρίσκονται σε περισσότερες διαβουλεύσεις και συνεργασία για κάθε θέμα» δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε τα θετικά αποτελέσματα των εργασιών που γίνονται από τους θεσμικούς μας φορείς. Tο 2024, ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών έφθασε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι Τούρκοι επενδυτές στην Αίγυπτο επεκτείνουν τις δυνατότητές τους και δημιουργούν νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις. Ο αξιότιμος αδελφός μου και εγώ συζητήσαμε επίσης τη στρατηγικής σημασίας αμυντική βιομηχανία, τις μεταφορές RoRo, την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες. Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε αυτούς τους τομείς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο επίκεντρο η Συρία και η Λιβύη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισήμανε ακόμη τη μεγάλη σημασία που δίνει η Τουρκία στη συνεργασία και τον συντονισμό με την Αίγυπτο σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία.

«Η σταθερότητα της Συρίας και η μετατροπή της σε μια ειρηνική χώρα είναι προς το συμφέρον όλων μας σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τη νέα συριακή ηγεσία για να διασφαλίσουμε ότι η μεταβατική διαδικασία θα είναι χωρίς αποκλεισμούς και θα βασίζεται στο κράτος δικαίου. Αξιότιμοι φίλοι, προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη Συρία είναι η απελευθέρωση της χώρας από την τρομοκρατία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και PKK/YPG αποτελούν σήμερα τις δύο σημαντικότερες απειλές για τη Συρία», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

«Προσφέρεται μια ιστορική ευκαιρία για να μετατραπεί η Συρία σε μια κανονική χώρα. Σε μια τέτοια περίοδο είναι απαραίτητο να διεξαχθεί κοινός αγώνας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων», τόνισε ο Χακάν Φιντάν.

Τέλος, αναφορικά με τη Λιβύη, είπε ότι η Τουρκία συμφωνεί με την Αίγυπτο για τη διασφάλιση της ενότητας και της ακεραιότητας της Λιβύης. «Συνεχίζουμε τον διάλογό μας με την Αίγυπτο σχετικά με την πιθανή συμβολή μας στη διαρκή σταθερότητα στη χώρα αυτή», δήλωσε.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 21:36:00

Back to top button