Ελλάδα

«Άδειασε το ελληνικό νησί του Instagram»: Tα διεθνή δίκτυα για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο με αφορμή την έντονη σεισμική ακολουθία που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, καθώς εντείνεται η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα, με αρκετούς από την επιστημονική κοινότητα να διαμηνύουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ισχυρός σεισμός, με τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής να έχει καταγραφεί στα 5 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη.

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί της Σαντορίνης καθώς εκατοντάδες σεισμοί εξακολουθούν να σημειώνονται», σημειώνει το CNNi κάνοντας μάλιστα και σύντομη αναφορά στον πρόσφατο μεγάλο σεισμό του 1956.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έχει εκτιμήσει ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί για πολλές ακόμη ημέρες, αν όχι εβδομάδες, προσθέτει.

CNNi: «Άδειασε το ελληνικό νησί του Instagram»

«Η Σαντορίνη, που ονομάζεται ελληνικό ”νησί του Instagram” προσελκύει περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αλλά φιλοξενεί μόνο περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, με πολλούς εκ των οποίων να αποφασίζουν να την εγκαταλείψουν εν μέσω των σεισμών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τη Δευτέρα τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι καθώς οι αρχές αντιμετωπίζουν «ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο», αναφέρεται.

«Όλα είναι κλειστά. Κανείς δεν δουλεύει τώρα. Όλο το νησί έχει αδειάσει», είπε στο Reuters 18χρονη κάτοικος της περιοχής.

Οι σεισμοί δεν είναι ξένοι για την Σαντορίνη -η οποία βρίσκεται κοντά στα όρια των τεράστιων αφρικανικών και ευρασιατικών τεκτονικών πλακών- αν και σχεδόν σταθερά σεισμικά γεγονότα όπως αυτό είναι σπάνια, σημειώνει το CNNi. Το νησί φημίζεται για την Kαλντέρα του – έναν κρατήρα σε σχήμα μπολ που προκλήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη – που σχηματίστηκε πριν από περίπου 3.600 χρόνια.

BBC: Χιλιάδες εκκενώνουν τη Σαντορίνη καθώς οι σεισμοί «χτυπούν»

«Πάνω από 9.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το νησί από την Κυριακή, με πρόσθετες πτήσεις έκτακτης ανάγκης να έχουν προγραμματιστεί, ενώ περισσότεροι από 300 σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο ημέρες κοντά στο νησί και ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι δονήσεις μπορεί να συνεχιστούν για εβδομάδες. Οι αρχές έχουν κλείσει τα σχολεία και έχουν προειδοποιήσει για μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ηρεμία», σημειώνει το BBC.

«Δεκάδες δονήσεις έχουν καταγραφεί στο Αιγαίο βορειοανατολικά της Σαντορίνης μέχρι στιγμής, με τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ να σημειώνεται σήμερα το μεσημέρι. Αρκετές ημέρες συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας οδήγησαν ορισμένους κατοίκους να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους φοβούμενοι να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους σε περίπτωση που οι τοίχοι ή οι οροφές υποχωρήσουν».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεγάλες ζημιές στο νησί, ωστόσο λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προληπτικά. Εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν ουρά σε λιμάνι τα ξημερώματα της Τρίτης για να επιβιβαστούν σε πλοίο που αναχωρούσε για την ηπειρωτική χώρα.

Ο Κώστας Σακαβάρας, ξεναγός που ζει στη Σαντορίνη εδώ και 18 χρόνια, έφυγε από το νησί με τη γυναίκα και τα παιδιά του τη Δευτέρα. «Θεωρήσαμε ότι είναι καλύτερη επιλογή», είπε στο BBC.

Ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, δήλωσε ότι το νησί είναι προετοιμασμένο για σεισμική δραστηριότητα που «μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες», προσθέτει το δημοσίευμα, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε σχέδια για την κατασκευή καταφυγίων και την παροχή τροφής στον πληθυσμό σε περίπτωση που προκύψουν μεγαλύτεροι σεισμοί.

Reuters: Εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη

Εκατοντάδες πολίτες έφυγαν από τη Σαντορίνη με πλοία και αεροπλάνα την Τρίτη για να φτάσουν με ασφάλεια στην Αθήνα, καθώς οι σεισμοί εξακολουθούν να ταρακουνούν το νησί, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, τονίζει ότι απανωτοί σεισμοί σημειώνονται κάθε λίγα λεπτά στη θάλασσα μεταξύ των ηφαιστειακών νησιών Σαντορίνης και Αμοργού, στο Αιγαίο Πέλαγος, τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα οι αρχές να κλείσουν τα σχολεία στη Σαντορίνη και στα μικρά κοντινά νησιά Ίος, Αμοργός και Ανάφη μέχρι την Παρασκευή.

«Θα φύγουμε γιατί φοβάμαι, γίνονται συνεχώς σεισμοί, πρέπει να φύγουμε για τα παιδιά, για να ηρεμήσουν τα παιδιά», είπε στο Reuters η 38χρονη Μπένη Ουκλάλα που δουλεύει στο νησί.

Άλλοι ωστόσο ήταν ανενόχλητοι, αναφέρει το πρακτορείο. «Θα μείνουμε εδώ, γιατί να φύγουμε; Αν είναι να συμβεί κάτι, ας συμβεί», είπε ο Ευτύχης Διαμαντόπουλος, 63 ετών, καπετάνιος τουριστικού σκάφους.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 22:55:00

Back to top button