Οικονομία

Σαντορίνη: Ασύμμετρη απειλή για τον τουρισμό και την οικονομία

Μετά τις ημέρες της οργής για την τραγωδία των Τεμπών, το γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά φαίνεται πως, πέρα από την άμεση παράμετρο της προστασίας των κατοίκων, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και για τις επιπτώσεις που εγκυμονεί η κατάσταση για τον τουρισμό και ευρύτερα για την οικονομία.

Ηδη από τη Δευτέρα διεθνή πρακτορεία και μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού καλύπτουν με ανταποκρίσεις και ενημερώσεις τη σεισμική ακολουθία και κάνουν αναδρομές στις ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Το γεγονός αυτό θέτει σε κατάσταση επιφυλακής τους τουριστικούς πράκτορες και τους παράγοντες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι σε πρώτη φάση παρακολουθούν τις προκρατήσεις, τα πακέτα και τα συμβόλαια ενόψει της τουριστικής σεζόν που θα ανοίξει σε δύο μήνες περίπου από σήμερα.

Οπως έλεγε παράγοντας με εμπειρία στον χώρο «οι ξένοι, όταν βλέπουν ένα ανησυχητικό γεγονός στο χάρτη ενός πιθανού προορισμού τους, συχνά δεν ξεχωρίζουν ανάμεσα σε νησιά ή συμπλέγματα νησιών, όπως οι Κυκλάδες, αλλά βλέπουν συνολικά τη χώρα κι αν αυτή αποτελεί ασφαλή επιλογή».


Αυτά βέβαια αφορούν το ακραίο σενάριο ενός μεγάλου σεισμού το οποίο δεν βλέπουν οι σεισμολόγοι και όλοι απεύχονται να συμβεί.

Οι τοπικοί φορείς της Σαντορίνης και για όσο διαρκεί το φαινόμενο, εκφράζουν μια και μόνη ανησυχία: το ενδεχόμενο να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες από χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.


Προς το παρόν, θεωρούν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πιθανότητα για δύο βασικούς λόγους: αφενός, βρισκόμαστε εκτός τουριστικής σεζόν και αφετέρου όλοι αναμένουν την εξέλιξη και την αξιολόγηση του φαινομένου από τους ειδικούς.

Η εξάρτηση της οικονομίας της Σαντορίνης από τον τουρισμό είναι σχεδόν απόλυτη. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την πανδημία, υπήρξε μια έκρηξη στην τουριστική κίνηση με τον αριθμό των επισκεπτών να ξεπερνά τα 3,4 εκατομμύρια ετησίως.


Το νησί δοκιμάστηκε τα δύο τελευταία καλοκαίρια από τον υπερτουρισμό, κυρίως λόγω των χιλιάδων τουριστών που καταφτάνουν καθημερινά με τα κρουαζιερόπλοια.

Και ενώ η συζήτηση και το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης στόχευε στην επίλυση αυτού του προβλήματος, καθώς οι δημόσιες υποδομές του νησιού δεν μπορούν να αντέξουν αυτό τον τεράστιο όγκο επισκεπτών, η δόμηση ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτη και οι χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι εκεί δεν έβρισκαν καταλύματα για να μείνουν, προέκυψε το γεωλογικό φαινόμενο που ανατρέπει τα πάντα.

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς, εξετάζονται οι κινήσεις που θα γίνουν για την διασφάλιση και τη συνέχιση της οικονομικής και τουριστικής ακμής της Σαντορίνης και ευρύτερα των Κυκλάδων, μόλις ολοκληρωθεί ή εκτονωθεί το φαινόμενο.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, ο τουρισμός αποτελεί το βασικότερο κεφάλαιο της οικονομίας και της ανάπτυξης στη χώρα μας. Και ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αν προστεθούν στην εξίσωση και οι δασμοί του αμερικανού προέδρου Τραμπ, που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη στην ΕΕ (άρα και τον τουρισμό), η μονοδιάστατη οικονομία μας, που έχει απόλυτη ανάγκη στους ξένους τουρίστες, θα αντιμετωπίσει εφέτος προβλήματα.

«Είναι ασφαλής η Σαντορίνη;»

Ενδειξη ότι τα ξένα ΜΜΕ περνούν από την είδηση στις αναλύσεις και τις συμβουλές, είναι το δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph με τον παρακάτω τίτλο: «Είναι η Σαντορίνη ασφαλής; Ολα όσα πρέπει να ξέρετε καθώς οι δονήσεις πλήττουν το νησί».

Το δημοσίευμα στο ταξιδιωτικό τμήμα -της ιστοσελίδας- της βρετανικής Telegraph θέτει ερωτήματα για τη Σαντορίνη (telegraph.co.uk)

«Από την Παρασκευή, το νησί έχει πληγεί από περισσότερες από 200 δονήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 5,0 βαθμών το πρωί της Δευτέρας. Οι τοπικές αρχές διέταξαν να κλείσουν τα σχολεία και συμβούλευσαν τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων να αδειάσουν τις πισίνες για προληπτικούς λόγους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα που μεταφέρει τις εξελίξεις από την Ελλάδα.

Η Telegraph σημειώνει ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου επικαιροποίησε τις συμβουλές του για ταξίδια στην Ελλάδα την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, μεταφέροντας επί της ουσίας όσα ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση: «Το ελληνικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα), την Ανάφη, την Ιο και την Αμοργό, μετά από αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή (…) Σε περίπτωση ισχυρής δόνησης, οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν αμέσως από τις παράκτιες περιοχές» συμβουλεύει το βρετανικό ΥΠΕΞ.

«Πρέπει να ακυρώσω τις διακοπές μου στη Σαντορίνη;», θέτει το ερώτημα το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι το νησί «υποδέχεται 3,4 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το αγαπημένο θέρετρο των βρετανών παραθεριστών». Και για την ώρα —ευτυχώς— τονίζει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας «δεν έχει εκδώσει επίσημη προειδοποίηση για την αποφυγή ταξιδιών στη Σαντορίνη λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί εάν η Σαντορίνη θα μπορούσε να πληγεί από μια ισχυρότερη δόνηση, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περισσότεροι σεισμοί τις επόμενες ημέρες. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά»…

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 18:11:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button