Αθλητικά

Ο εφιάλτης μετά το φιλί

Το παρακολούθησαν live εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον Κόσμο. Μέσα σε λίγα λεπτά έκανε τον γύρο του Διαδικτύου. Είναι ένα από τα πιο διάσημα φιλιά στα χρονικά των σπορ, αλλά για τον λάθος λόγο.

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Αυγούστου 2023. Η εθνική ομάδα Γυναικών της Ισπανίας είχε νικήσει (1-0) την αντίστοιχη της Αγγλίας στο Σίδνεϊ, και είχε κατακτήσει το τρόπαιο του θηλυκού Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Θρίαμβος! Πολύ σύντομα, όμως, θα τον επισκίαζε ένα πρωτοφανές γεγονός.

Κατά την απονομή των μεταλλίων από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο (τότε) επικεφαλής της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες, που βρισκόταν στο πόντιουμ, έδινε συγχαρητήρια στις νικήτριες καθώς περνούσαν από μπροστά του. Οταν ήρθε η σειρά της Τζένι Ερμόσο, άπλωσε τα δυο του χέρια, της έπιασε το κεφάλι και τη φίλησε στο στόμα.

«Αυτό το φιλί αμαύρωσε μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου», τόνισε χθες (3/2) η 34χρονη σούπερ-σταρ του ισπανικού ποδοσφαίρου, πρώτη μάρτυρας στη δίκη στην οποία ο 47χρονος Ρουμπιάλες αντιμετωπίζει την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης. «Ποτέ δεν του έδωσα την άδεια να με φιλήσει, ένιωσα έλλειψη σεβασμού ως γυναίκα. Ενα φιλί στα χείλη δίνεται μόνο όταν το αποφασίζω εγώ», κατέθεσε, μεταξύ άλλων, η Ερμόσο.

H Τζένι Ερμόσο στην κατάθεσή της 

Στο εδώλιο κάθονται άλλοι τρεις άνθρωποι: ο Χόρχε Βίλδα, προπονητής εκείνης της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ρούμπεν Ριβέρα, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ της ομοσπονδίας, και ο Αλμπερτ Λούκε, πρώην αθλητικός διευθυντής της εθνικής ανδρών της Ισπανίας. Κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να πείσουν την αθλήτρια να υποβαθμίσει το περιστατικό. «Με πίεσαν να πω πως ό,τι συνέβη, έγινε με τη συγκατάθεσή μου. Το ίδιο έκαναν στην οικογένειά μου και σε φιλικά μου πρόσωπα», είπε η Ερμόσο.


Η προσπάθεια να… βγει λάδι ο Ρουμπιάλες άρχισε το βράδυ του τελικού. Στην πτήση – τσάρτερ με την οποία επέστρεφαν στη Μαδρίτη 300 άνθρωποι (η ομάδα, συγγενείς των μελών της, υπάλληλοι της ομοσπονδίας, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και σπόνσορες), ο πρόεδρος ζητούσε επιτακτικά από το θύμα του να δηλώσει ότι το φιλί ήταν συναινετικό. Ο Βίλντα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε αναλάβει να πείσει τους συγγενείς της αθλήτριας που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, λέγοντάς τους ότι αν ξεσπούσε σκάνδαλο, η καριέρα της Ερμόσο θα καταστρεφόταν.

Στο μεταξύ, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ισπανίας (RFEF) εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία η Ερμόσο ανέφερε ότι επρόκειτο για «μια χειρονομία χαράς ανάμεσα σε δύο φίλους που γιόρταζαν έναν θρίαμβο». Αλλά, όπως δήλωσαν τότε στο Athletic συγγενικά της πρόσωπα, η διεθνής παίκτρια ποτέ δεν δήλωσε κάτι τέτοιο – δεν είχε ιδέα για την ανακοίνωση. Αργότερα, μάλιστα, απείλησε το θύμα με νομικές συνέπειες, αν δεν δεχόταν να επιβεβαιώσει την ιστορία του θύτη.

O Ρουμπιάλες στη δίκη της Δευτέρας

Στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, Cadena Cope, ο Ρουμπιάλες υποστήριξε πως ήταν «ένα φιλάκι μεταξύ δύο φίλων που πανηγύριζαν έναν θρίαμβο» και ότι όσοι το κατακρίνουν, «είναι ηλίθιοι». Στην ίδια εκπομπή η Ερμόσο είχε πει: «Δεν μου άρεσε, αλλά το σημαντικό είναι πως είμαστε παγκόσμιες πρωταθλήτριες». Δεν μπορούσε να φανταστεί, ακόμη, σε τι περιπέτεια είχε μπλέξει.


Τα ισπανικά media άργησαν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του περιστατικού. Ο πρώτος άνθρωπος που σχολίασε την απαράδεκτη απρέπεια του Ρουμπιάλες ήταν η τότε υπουργός Ισότητας της χώρας, Ιρένε Μοντέρο (σήμερα είναι ευρωβουλευτής), η οποία την χαρακτήρισε στο X (Twitter) ως «σεξουαλική βία». Η ανάρτησή της έκανε τη χιονοστιβάδα της κατακραυγής να κυλήσει.

Μέσα στις τρεις επόμενες εβδομάδες, ο Βίλντα απολύθηκε, 81 ισπανίδες παίκτριες δήλωσαν πως αρνούνται να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους υπό την ηγεσία του Ρουμπιάλες, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε τον δράστη του φιλιού να παραιτηθεί, η FIFA τον απέκλεισε για 90 μέρες από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα και όσοι τον χειροκρότησαν στη θυελλώδη συνεδρίαση της 25ης Αυγούστου, στην οποία φώναξε πέντε φορές ότι δεν επρόκειτο να παραιτηθεί, ένας – ένας τον εγκατέλειψαν.


Δεν τον έσωσε ούτε η απεργία πείνας της μητέρας του, η οποία επί τρεις μέρες έμεινε κλεισμένη σε μια εκκλησία προτού καταλήξει στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Ρουμπιάλες ανακοίνωσε την παραίτησή του στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Πιρς Μόργκαν. Παράτησε το ποδόσφαιρο και άρχισε να ασχολείται με τα κρυπτονομίσματα και ένα επενδυτικό project στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Ερμόσο εγκατέλειψε την Ισπανία και συνέχισε την καριέρα της στο Μεξικό με τη φανέλα της Τίγκρες. Πήρε μαζί και την οικογένειά της. Μετά το φιλί βίωσε έναν απερίγραπτο εφιάλτη. Λάμβανε υβριστικά ή απειλητικά για τη ζωή της μηνύματα, κάποιοι την παρακολουθούσαν σε κάθε της βήμα, και άλλοι τη φωτογράφιζαν χωρίς την άδειά της όπου τη συναντούσαν, ακόμη και όταν έβγαινε με τη μητέρα της για έναν καφέ.

Η δίκη, σε μονομελές δικαστήριο της Μαδρίτης, θα διαρκέσει 13 μέρες. Εχουν κληθεί 27 μάρτυρες, ανάμεσά τους και δύο από τις κόρες του Ρουμπιάλες. Η κατηγορούσα Αρχή έχει ζητήσει να επιβληθεί στον πρώην πρόεδρο της ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών. Αν η ποινή είναι μικρότερη των δύο ετών, ο κατηγορούμενος μπορεί να την εξαγοράσει, εφόσον δεν τον βαρύνει προηγούμενη καταδίκη, και να αποζημιώσει το θύμα του.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 17:20:00

Back to top button