Σεισμοί αισθητοί στην Αττική: Ποια ρήγματα την επηρεάζουν – Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Ο σεισμός της περασμένης Πέμπτης με επίκεντρο το Αλιβέρι Ευβοίας και ισχύ 4,4 Ρίχτερ, τα 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αλοννήσου που έγιναν αισθητά μέχρι την Αττική χθες (03/02) αλλά και η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, μπορεί να έχουν προκαλέσει «κοινωνική» – όπως συνηθίζουν να την λένε οι σεισμολόγοι- ανησυχία, ωστόσο οι ίδιοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αττική και πώς οι σεισμοί από αυτές της περιοχές μπορούν να την επηρεάσουν.
Ο σεισμός της Εύβοιας δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και δεν προκάλεσε ζημιές ούτε στο Αλιβέρι ούτε φυσικά και στην Αττική, η οποία επηρεάστηκε λόγω της εγγύτητας στο επίκεντρο του σεισμού. Το ίδιο ισχύει και για τον χθεσινό σεισμό της Αλοννήσου.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Κέντρου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος λέει στο CNN Greece, ότι η Αττική «απειλείται» από σεισμούς που προέρχονται από συγκεκριμένα ρήγματα που την περιτριγυρίζουν.
«Όταν μιλάμε για το μέλλον, ουσιαστικά κάνουμε προβολή του παρελθόντος στο μέλλον», μας λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Κέντρου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «μόνο η μελλοντική έρευνα θα δείξει αν υπάρχουν και άλλα σημαντικά ρήγματα που μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την Αττική».
Τα ρήγματα, στα οποία αναφέρεται ο καθ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος είναι τα εξής:
- Το ρήγμα των Αλκυονίδων στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο που το 1981 έδωσε τρεις αλλεπάλληλους σεισμούς ισχύος, 6,7, 6,4 και 6,3 Ρίχτερ.
- Βόρεια της Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, με τον τελευταίο ισχυρό σεισμό να καταγράφεται το 1914 και να είναι μεγέθους 6,5 Ρίχτερ.
- Το ρήγμα του νότιου Ευβοϊκού, στην περιοχή της Ερέτριας, η οποία το 1874 έδωσε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ.
- Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ρήγματα εντός Αττικής. Το ρήγμα του Ωρωπού που το 1938 έδωσε σεισμό 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το ρήγμα της Φυλής που το 1999 έδωσε 6 Ρίχτερ σεισμό.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 17:00:00