Κόσμος

Κινεζικά αντίμετρα στους νέους δασμούς του Τραμπ

Υποτίθεται ότι οι Κινέζοι θα περίμεναν το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Σι Τζινπίνγκ προτού αντιδράσουν στην επιπλέον δασμολόγηση των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ (10%), η οποία ετέθη σε εφαρμογή την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και θεωρητικώς αφορά τη διεθνή διανομή υλικών προς παρασκευή του ναρκωτικού φεντανίλ που, κατά τον αμερικανό πρόεδρο, «έχει ρημάξει τους Αμερικανούς». Φυσικά και δεν περίμεναν! Ανακοίνωσαν τα δικά τους αντίμετρα αμέσως μόλις άρχισε να ισχύει το χαράτσι του Τραμπ.

Ηταν αστραπιαία απάντηση στην αμερικανική πρόκληση που βάλλει κατά της καπιταλιστικής δύναμης της Κίνας, της παγκοσμιοποίησης. Οι Κινέζοι επικέντρωσαν στον εκβιαστικού χαρακτήρα διωγμό ορισμένων αμερικανικών εμπορικών μεγαθηρίων, όπως είναι η Google, αλλά και στη μείωση συγκεκριμένων εξαγωγών τους, σπανίων γαιών βασικά, και άλλων μετάλλων που χρειάζεται η αμερικανική τεχνολογία. Μάλιστα για τα μέταλλα επικαλέστηκαν λόγους «εθνικής ασφαλείας και εθνικών συμφερόντων».

Τα αντίμετρα του Πεκίνου αφορούν πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα (υγροποιημένο φυσικό αέριο-LNG, γαιάνθρακας, ντίζελ, αγροτικά μηχανήματα, κ.ά.). Το χτύπημα στην αμερικανική τεχνολογία οι Κινέζοι το κατάφεραν με τους προαναφερθέντες περιορισμούς στις εξαγωγές των ορυκτών τους, ενώ ανακοίνωσαν ότι η Google ερευνάται για μονοπωλιακές πρακτικές. Δεδομένου ότι η Google είναι αποκλεισμένη από το κινεζικό ίντερνετ, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μόνο στις συναλλαγές της με κινεζικές εταιρείες.

Η απάντηση της Κίνας ήρθε, επίσης, τη χρονική στιγμή που ο Τραμπ «πάγωσε» για έναν μήνα τους νέους δασμούς που ο ίδιος επέβαλε στον Καναδά και στο Μεξικό. Ως εκ τούτου εξελήφθη από τα διεθνή μέσα, όπως είναι και οι (Δημοκρατικοί, ωστόσο) New York Times, ως διπλή «προσπάθεια»: και «να χτυπηθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις» και «να σταλεί  προειδοποίηση στην κυβέρνηση Τραμπ». Απομένει να δούμε αν θα γίνει το (δεύτερο της νέας θητείας του) τηλεφώνημα του Τραμπ στον Σι, ωστόσο «η ανάκληση των αντιμέτρων απαιτεί χρόνο».


Σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σχολίασε: «Οι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ υπονομεύουν σοβαρά το πολυμερές σύστημα εμπορίου, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, βλάπτουν τα θεμέλια της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και διαταράσσουν τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού της βιομηχανίας». Οι Κινέζοι πρόσθεσαν και δύο αμερικανικές εταιρείες στη δική του λίστα περί «αναξιόπιστων εταιρειών».

Μία από αυτές τις «αναξιόπιστες» είναι η PVH. Πρόκειται για τον αμερικανικό λιανοπωλητή που διαχειρίζεται τις εταιρείες Calvin Klein και Tommy Hilfiger και έχει ήδη τεθεί υπό έρευνα (Σεπτέμβριος 2024) από πλευράς κινεζικών ρυθμιστικών αρχών, κατηγορούμενος για «πολιτικές διακρίσεων». Οι ΝΥΤ έγραψαν ότι απευθύνθηκαν ματαίως στην Google για να λάβουν κάποιο σχόλιό της όσον αφορά τις αιτιάσεις των Κινέζων περί μονοπωλίου. Φυσικά, οι (κατά τα λοιπά… κομμουνιστές) Κινέζοι δεν είναι οι πρώτοι που θέτουν θέμα μονοπωλίου για τη Google – προηγήθηκαν οι κανονικές καπιταλιστικές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ενωση ως ομπρέλα χωρών και η Νότια Κορέα.


. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 16:37:00

Back to top button