Η Κίνα θα στείλει ιπτάμενο ρομπότ στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης για να αναζητήσει παγωμένο νερό
Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει ένα ιπτάμενο ρομπότ στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, προκειμένου να αναζητήσει το παγωμένο νερό που θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για τη μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης.
Ο ρομποτικός ιπτάμενος ανιχνευτής θα σταλεί στον νότιο πόλο της Σελήνης το 2026 στο πλαίσιο της αποστολής Chang’e-7, η οποία στοχεύει να φέρει την Κίνα πιο κοντά στο στόχο της προσεδάφισης αστροναυτών στο φεγγάρι εντός πέντε ετών.
Ο σεληνιακός πάγος ως μελλοντική πηγή νερού
Η εύρεση νερού στο φεγγάρι δεν είναι κάτι καινούργιο. Πέρυσι, Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν νερό σε δείγματα εδάφους από το σεληνιακό σκάφος Chang’e-5, ενώ διαστημόπλοια της NASA και της Ινδίας έχουν εντοπίσει στο παρελθόν ίχνη νερού στην επιφάνεια του φεγγαριού.
Αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μόνο ο πάγος, που θεωρούν ότι διατηρείται βαθιά μέσα σε κρατήρες στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει πηγή νερού για τους αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές.
Η αναζήτηση σεληνιακού πάγου αποτελεί μέρος των προετοιμασιών της Κίνας για την κατασκευή μιας ερευνητικής βάσης στο νότιο πόλο της Σελήνης, δήλωσαν Κινέζοι ειδικοί του διαστήματος στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
«Υπάρχουν κάποιες πολύ βαθιές σπηλιές στον νότιο πόλο της σελήνης και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει νερό εκεί», δήλωσε ο Wu Weiren, επικεφαλής σχεδιαστής του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης. «Ελπίζουμε ότι ο ιπτάμενος ανιχνευτής μπορεί να πραγματοποιήσει επιτόπιες επιθεωρήσεις σε μία ή δύο σπηλιές μετά την προσεδάφιση».
Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από όλο και πιο σύνθετες ρομποτικές σεληνιακές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης επιστροφής δειγμάτων από την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού πέρυσι.
Τι περιλαμβάνει η αποστολή Chang’e-7
Η Κίνα επιδιώκει να γίνει η δεύτερη χώρα που θα προσεδαφίσει αστροναύτες στο φεγγάρι, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της θα πραγματοποιηθεί έως το 2030.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η αποστολή Chang’e-7 που έχει προγραμματιστεί για το 2026 έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει την πιο λεπτομερή έρευνα του σεληνιακού νότιου πόλου, χρησιμοποιώντας ένα σκάφος τροχιάς, ένα σκάφος προσεδάφισης, ένα ρόβερ και τον ιπτάμενο ανιχνευτή.
Το ιπτάμενο ρομπότ μπορεί να λυγίσει τα πόδια του και να προσγειωθεί όπως ένας άνθρωπος που πηδάει από μεγάλο ύψος, δήλωσαν οι Κινέζοι ειδικοί. Αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία άλματα από ηλιόλουστες περιοχές σε σκιερούς κρατήρες για να διεξάγει λεπτομερείς αναλύσεις και ενδεχομένως να προσδιορίσει τη θέση, την ποσότητα και την κατανομή του πάγου, πρόσθεσαν.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σεληνιακός πάγος βρίσκεται στις πιο σκοτεινές και ψυχρές περιοχές στους πόλους, σε σκιές κρατήρων όπου δεν φτάνει ποτέ το ηλιακό φως λόγω της κλίσης του άξονα της Σελήνης. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές δεν ξεπερνούν τους μείον 156 βαθμούς Κελσίου.
Με πληροφορίες από: China plans to send a flying robot to search for water on the moon’s far side by Hassan Tayir, CNN
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 12:58:00