Καραστάθης στο CNN Greece: Μπορεί να κρατήσουν για μήνες οι σεισμοί – Καθαρά τεκτονικοί
«Καθαρά τεκτονικής προέλευσης» είναι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή των Κυκλάδων, τονίζει στο CNN Greece ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συνιστά αποτέλεσμα της ηφαιστειακής ενεργοποίησης. Επισημαίνει όμως ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες.
«Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι καθαρά και συνδέεται με τη ρηξιγενή ζώνη διεύθυνσης Βορειοανατολικής-Νοτιοδυτικής που βρίσκεται μεταξύ Αμοργού-Σαντορίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως ενημερώνει ο ίδιος έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται δεδομένα «και από τους επιπλέον σεισμολογικούς σταθμούς στην περιοχή» γεγονός που σημαίνει πως «η ακρίβεια του προσδιορισμού των σεισμικών εστιών θα βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα επιτρέψει την ασφαλή εκτίμηση και του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε».
Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση της πλειοψηφίας των επικέντρων βορειοανατολικά, γεγονός το οποίο επισήμανε ο ίδιος από την Δευτέρα (3/2).
Μικρότερες επιπτώσεις στη Σαντορίνη από τη μετατόπιση του επίκεντρου
Τι σημαίνει αυτό;
«Αν και η μετατόπιση αυτή επεκτείνει χωρικά την σεισμική δραστηριότητα, την μεταφέρει πιο μακριά από το νησί της Σαντορίνης. Η μεγαλύτερη αυτή απόσταση στην περίπτωση κάποιου σεισμού σε αυτές τις νέες θέσεις, εξασφαλίζει μικρότερες επιπτώσεις στο νησί».
Πόσο θα είναι στον «χορό» των Ρίχτερ η περιοχή;
Αναφερόμενος στην διάρκεια που μπορεί να έχει η σεισμική δραστηριότητα ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για μια υπόθεση «ημερών» αλλά «εβδομάδων ή ακόμη και μηνών».
Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια θα εξαρτηθεί «σε μεγάλο βαθμό από πως θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα αυτή, δηλαδή αν ακολουθήσει κάποιος μεγαλύτερος σεισμός ή πάμε σύντομα σε κάποια σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου».
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα το τσουνάμι
Ερωτώμενος για τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ένα τσουνάμι, για το οποίο επιστήμονες και οι τοπικές Αρχές ανησυχούν, ο κ. Καραστάθης υπογραμμίζει ότι «ένα τσουνάμι μπορεί να προκληθεί από την αιφνίδια μετατόπιση του πυθμένα σε ένα σεισμό ή από κάποια κατολίσθηση, που επίσης μπορεί να προκληθεί από σεισμό».
«Τέτοια φαινόμενα έχουν κατ΄ επανάληψη σημειωθεί στον ελληνικό χώρο» αναφέρει υπενθυμίζοντας πως στην περιοχή των Κυκλάδων είχε προκληθεί τσουνάμι το 1956, διευκρινίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν “είναι απολύτως γνωστός ο μηχανισμός που το προκάλεσε».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 10:02:00