Auto

Τράμπ εναντίον Ευρωπαίων: Είναι πολλά τα λεφτά!

Η Stellantis, ο όμιλος Volkswagen και η Volvo είναι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που κινδυνεύουν περισσότερο από τους δασμούς των ΗΠΑ που προτείνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Moody’s προειδοποιεί ότι οι δασμοί αυτοί, που στοχεύουν στα αυτοκίνητα που εξάγονται από το Μεξικό, τον Καναδά και την Ευρώπη, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα κέρδη των εταιρειών αυτών.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια για δασμούς έως και 25% στις μεξικανικές και καναδικές εισαγωγές από την 1η Φεβρουαρίου και πρόσθετους δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές λόγω των «ανησυχητικών εμπορικών πλεονασμάτων» της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Η Moody’s και η S&P προβλέπουν αύξηση των δασμών στις ευρωπαϊκές εξαγωγές κατά 10%, από 2,5% που είναι σήμερα.

Η Stellantis θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο, με τα κέρδη από τις πωλήσεις στις ΗΠΑ να μειώνονται δυνητικά πάνω από 15%, καθώς το 40% των οχημάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ προέρχονται από το Μεξικό και τον Καναδά.

Τα κέρδη της Volkswagen θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 5-10% από τους ευρωπαϊκούς δασμούς και έως και 15% από τους μεξικανικούς δασμούς.

Βασικά μοντέλα όπως το Jetta, το Tiguan και το Q5 παράγονται στο Μεξικό και εξάγονται σε μεγάλο βαθμό στις Η.Π.Α. Τα κέρδη της Volvo μπορεί να μειωθούν κατά 15% λόγω της εξάρτησής της από τις ευρωπαϊκές εισαγωγές.

Αντίθετα, η BMW και η Mercedes-Benz αντιμετωπίζουν μικρότερη έκθεση, χάρη στα μεγάλα εργοστάσια που εδρεύουν στις ΗΠΑ και παράγουν κυρίως SUV.

Οι δασμοί έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες παλεύουν με την αδύναμη ζήτηση και το αυξανόμενο κόστος για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές ρύπων.

Επιπλέον, η ανατροπή των στόχων των οχημάτων μηδενικών εκπομπών από τον Τραμπ σηματοδοτεί μια αλλαγή στη δυναμική της αμερικανικής αγοράς, αναγκάζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για τα EV.

Με εξαγωγές ύψους 40,3 δισ. ευρώ προς τις ΗΠΑ το 2023, το διακύβευμα είναι μεγάλο για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-04 09:45:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button