€3,5 εκατ. επιπλέον δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ
της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου (iatronet.gr)
Μορφοποιείται σιγά σιγά το πλαίσιο της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) – 1Β από τα ιδιωτικά φαρμακεία ή για τον απλό κόσμο από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και όλα τα ρόδινα, ενώ πάντα υπάρχει το κακό προηγούμενο των παλαιότερων ανάλογων συζητήσεων για το θέμα, που όμως τελικά δεν τελεσφόρησαν.
Σύμφωνα λοιπόν με τελευταίες πληροφορίες η επιπλέον δαπάνη που δημιουργείται για τον ΕΟΠΥΥ για την αποστολή Φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία αναμένεται να είναι της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, όπως έχει ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Υγείας. Η δαπάνη αυτή αφορά αποκλειστικά τη διακίνηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων από τον Οργανισμό στα φαρμακεία της γειτονιάς και όπως γίνεται κατανοητό δεν θα υπάρχει καμία εμπλοκή στη διαχείριση του έργου από Ιδιωτικές και Συνεταιριστικές Φαρμακαποθήκες.
Άρα, το δελτίο αποστολής και η τιμολόγηση από τις φαρμακοβιομηχανίες θα γίνεται αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα ελέγχει το όλο έργο και θα είναι υπεύθυνος για την αποστολή των φαρμάκων στα Ιδιωτικά Φαρμακεία από τη στιγμή που θα λαμβάνει τη σχετική συνταγή από το εκάστοτε Φαρμακείο.
Αυτό που φαίνεται να έχει κλειδώσει, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι ο αριθμός των συνταγών που θα μεταφερθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία που σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι κάτι περισσότερο από 60.000 συνταγές.
Ποια είναι η χαρτογράφηση των 1Β
Όπως φαίνεται και από τους πίνακες, το σύνολο των 1Β είναι 813 κωδικοί. Εμφανίζονται οι τιμές παραγωγού και συγκεκριμένα από 4,63 ευρώ έως 50 ευρώ (32 κωδικοί), 51 ευρώ έως 100 ευρώ (61 κωδικοί) κ.λπ. Με βάση πάντα τους πίνακες, το φθηνότερο 1Β ΦΥΚ έχει 4,63 ευρώ και φτάνει στο ακριβότερο που είναι 58.730 ευρώ.
Το πρόβλημα – Δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί η τιμή
Φήμες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι ο ΕΟΠΥΥ αντιδρά στα 20 ευρώ που έχουν ζητήσει οι φαρμακοποιοί ως αμοιβή για την παροχή της υπηρεσίας τους, με το επιχείρημα ότι η αποστολή φαρμάκων κατ οίκον από τον ίδιο τον Οργανισμό του κοστίζει κάτω από 10 ευρώ (8,5 ευρώ συγκεκριμένα).
Αυτή φαίνεται να είναι και η αμοιβή που έχει προτείνει ο ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας να λαμβάνουν τα ιδιωτικά φαρμακεία η οποία θα είναι ανά πράξη. Ομως, απέχει από τα 20 ευρώ που φημολογείται ότι έχει ζητήσει η πλευρά των Φαρμακοποιών, αν και εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους απαίτηση έχει κλειδώσει υπέρ τους.
Ανεξάρτητα όμως από το ύψος της αμοιβής, έχει κλειδώσει ότι αυτή θα είναι Fix ,είτε το σκεύασμα έχει τιμή λίγα ευρώ είτε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Στα δύο χωρισμένες και οι Ενώσεις Ασθενών
Αν και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εξέφρασε την αρνητική της έκπληξη από τη μη πρόσκληση των εκπροσώπων των ασθενών στη σύσκεψη για τοn νέο τρόπο διάθεσης των ΦΥΚ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
“Η πρόθεση του υπουργού Υγείας, σχετικά με τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, σαφώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, με την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειάς τους και μιας διαφορετικής, δομημένης διαδικασίας, που θα ελέγχει αυστηρά και θα παρακολουθεί τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά ειδικότερα τα φάρμακα νοσοκομειακής χρήσης θα πρέπει να διανέμονται απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ανεξαρτήτως του κόστους τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση και χωρίς ταλαιπωρία πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Δεν έχει καμία λογική να αναγκάζεται ο ασθενής να αναζητεί το φάρμακο για να το πάει στο νοσοκομείο όπου θα του το χορηγήσουν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί έναν επιπλέον ενδιάμεσο κρίκο, παντελώς άχρηστο, που τίποτα δεν προσφέρει στον ασθενή, αλλά αντίθετα τον επιβαρύνει”.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι πράγματι απαιτείται η άμεση ενίσχυση των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ σε προσωπικό, ενώ η παράλληλη αξιοποίηση τόσο των νοσοκομειακών φαρμακείων όσο και του δικτύου των φαρμακείων της κοινότητας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των υφιστάμενων δομών. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ωστόσο η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων μέσω δομημένων διαδικασιών ελέγχου και παρακολούθησης, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις και να λαμβάνει εγγυημένα ο κάθε ασθενής το σκεύασμα που του συνταγογραφήθηκε εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας είναι:
Ενίσχυση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ: Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και βελτίωση των υποδομών για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων: Για ασθενείς ευπαθών ομάδων, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την έγκαιρη λήψη τους
Διανομή φαρμάκων από νοσοκομειακά φαρμακεία. Η διανομή ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Αξιοποίηση του δικτύου των ιδιωτικών φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς και το κάθε φάρμακο θα χορηγείται αποκλειστικά στον ασθενή για τον οποίο συνταγογραφήθηκε.
Ομοσπονδία νεφροπαθών
Στον αντίποδα, με την παραμονή των ΦΥΚ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών και η ΕΣΑΜΕΑ. Οπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν), σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.με.Α και άλλους φορείς που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες, έχει επανειλημμένα τονίσει “την υποστελέχωση πολλών φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και την αναγκαιότητα ίδρυσης νέων φαρμακείων σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας. Ιδιαίτερα πρόσφατα, είχαμε ζητήσει πιεστικά την άμεση στελέχωση του φαρμακείου Σερρών με μόνιμο φαρμακοποιό.
Επιπροσθέτως, οι μακρινές αποστάσεις, οι μεγάλες αναμονές και οι ελλείψεις φαρμάκων σε ορισμένα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ συνθέτουν την καθημερινή αβεβαιότητα και πραγματικότητα για πολλούς ασθενείς.
Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα και καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για μόνιμο προσωπικό και όχι για προσωπικό με μπλοκάκι, όπως έχει γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια σε όλους τους εργασιακούς τομείς. Η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να επαφίεται σε προσωρινές λύσεις και η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει την κρίσιμη κατάσταση και να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την ενίσχυση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας σχετικά με την επανασχεδίαση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Π.Ο.Ν. έχει αγωνιστεί σθεναρά για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας αυτών των φαρμακείων, καθώς μέσω αυτών διανέμονται φάρμακα υψηλού κόστους, εξασφαλίζοντας τη δωρεάν πρόσβαση στους ασθενείς, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ είναι κρίσιμη για το δημόσιο συμφέρον. Για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους, είναι -εκτός από τη στελέχωσή τους με μόνιμο και επαρκές προσωπικό των ήδη υπαρχόντων όπως προαναφέραμε- και η ίδρυση νέων φαρμακείων ΕΟΠΥΥ σε περιοχές που έχουν ανάγκη, όπως η Σύρος που εξυπηρετεί όλα τα νησιά των Κυκλάδων και υπερπολλαπλάσιους ασθενείς την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και μεγάλες περιφέρειες όπως τα Μεσόγεια καθώς και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν σαφείς κανόνες λειτουργίας και να εφαρμοστούν αποτελεσματικοί έλεγχοι στο σύστημα διανομής των φαρμάκων. Για τους χρόνια πάσχοντες όπως είναι η μεγάλη κοινότητα των νεφροπαθών, η έγκαιρη και δωρεάν προμήθεια των φαρμάκων αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής μας.
Η οποιαδήποτε σχεδίαση του συστήματος διανομής και διάθεσης των φαρμάκων στους ασθενείς θα πρέπει να διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση, ώστε να μην επηρεαστεί περαιτέρω η υγεία και η ήδη πληγείσα οικονομική κατάσταση των νεφροπαθών ασθενών”.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-03 09:32:00