4.000 αιτήσεις τη μέρα για «Εξοικονομώ», θερμοσίφωνες και αντλίες
Με έναν εντυπωσιακό ρυθμό άνω των 4.000 αιτήσεων την ημέρα «τρέχουν» τα δύο βασικά προγράμματα εξοικονόμησης που προκηρύχθηκαν μέσα στο Γενάρη, το «Εξοικονομώ» και το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα».
Απόρροια του τεράστιου ενδιαφέροντος και των αναγκών για παρόμοια προγράμματα είναι ότι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από τότε που βγήκαν στον αέρα έχουν αθροιστικά συγκεντρώσει πάνω από 120.000 αιτήσεις.
Στην περίπτωση του «Εξοικονομώ», που θα μείνει ανοιχτό μέχρι τις 20 Μαρτίου, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί πάνω από 40.000 φάκελοι, ενώ για εκείνο που αφορά θερμοσίφωνες και αντλίες (κλείνει στις 31 Μαρτίου) οι αιτήσεις είναι υπερδιπλάσιες και ξεπερνούν τις 80.000. Εξ αυτών, οι μισές, κοντά στις 40.000, αφορούν αντλίες θερμότητας, καθώς οι λέβητες φυσικού αερίου και πετρελαίου υπόκεινται σε όλο και μεγαλύτερους περιορισμούς από τις Κοινοτικές Οδηγίες.
Κρίνοντας από τη πολύ μεγάλη ανταπόκριση και το γεγονός ότι αμφότερα τα προγράμματα θα μείνουν ανοιχτά για κάτι λιγότερο από δύο μήνες, είναι βέβαιο αφενός ότι θα ενεργοποιηθούν ποσά ακόμη και κοντά στο 1 δισ. ευρώ (αθροιστικά οι προκηρύξεις έχουν μπατζετ 657 εκατ. ευρώ και επιδοτούν μεταξύ 50%-100% της κάθε επένδυσης), αφετέρου ότι θα υποβληθούν πολλές χιλιάδες αιτήσεις, πολύ περισσότερες απ’ όσες θα καταστεί εφικτό να καλυφθούν.
«Οι αντλίες θερμότητας παρουσιάζουν 6 έως 7 φορές μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αυτό δείχνει μια σαφή αλλαγή προτεραιοτήτων από τα νοικοκυριά, την οποία σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω με πρόσθετους πόρους», είχε αναφέρει τη περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν συνολικά και τα 7 νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε επικαλεστεί ο υπουργός, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του προγράμματος για αντλίες και θερμοσίφωνες είχαν κατατεθεί συνολικά 75.000 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 31.000 για αντλίες. Μερικές ημέρες μετά τα νούμερα έχουν ξεπεράσει τις 80.000, με τάσεις αυξητικές.
Κρίνοντας απ’ όσα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οι αναβαθμίσεις θα πρέπει να «τρέξουν» μέχρι το 2030 με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου, για το οποίο ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκ νέου τυχόν αλλαγές.
Σύμφωνα πάντως με τους ψηφισμένους στόχους, έως το 2030 θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά περί τις 408.000 κατοικίες, περίπου το 10% του συνολικού οικιστικού αποθέματος της χώρας. Μέγεθος σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ» της τελευταίας πενταετίας, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, πέτυχαν την ενεργειακή αναβάθμιση λίγο πάνω από 100.000 κατοικιών.
Κατά το ΕΣΕΚ πάντα, ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων κατοικιών θα πρέπει να ανέλθει σε 68.000 την περίοδο 2025-2030. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύεται τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, για ενεργειακές αναβαθμίσεις υφιστάμενων κατοικιών.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-03 07:34:00