Ελλάδα

Συνεχίζονται τα ρίχτερ στο Αιγαίο – να ανησυχούμε;

Εντονη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε επτά δονήσεις μεγέθους πάνω από 4 Ρίχτερ και δεκάδες άλλους μικρότερους σεισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο από τις δεκάδες δονήσεις σημειώθηκαν με διαφορά μόλις έξι λεπτών (13.35 και 13.41).

Στις 7 το βράδυ της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.


Το μεσημέρι συνεδρίασαν εκ νέου πη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:


1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.

2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4,5).


3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει: – να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων. – να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. – να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών. – να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες). – να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα. – να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αυξημένο επίπεδο σεισμικού κινδύνου

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ότι το επίπεδο σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με τις προηγούμενες 48 ώρες λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας και της μετατόπισης των επικέντρων προς τα βορειοανατολικά. Ο ίδιος διευκρίνισε, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί και όχι ηφαιστειακοί.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος, ξεκαθάρισε ότι είναι λάθος να συνδέεται η σεισμική έξαρση αυτών των ημερών με τη σεισμοηφαιστειακή κρίση που είναι σε εξέλιξη από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 στο εσωτερικό της καλδέρας.

Με άρθρο του στην τοπική ιστοσελίδα της Σαντορίνης atlantea.news, ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή, στη Σαντορίνη συμβαίνουν δύο διαφορετικά φαινόμενα: «Εχουμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης μία σεισμική δραστηριότητα με μικρούς σεισμούς (με μεγέθη έως ~4), κυρίως στο ρήγμα της Καμένης, από την Παλαιά Καμένη έως τα Φηρά. Η σεισμικότητα αυτή οφείλεται σε παραμόρφωση της βόρειας καλδέρας του ηφαιστείου, ενώ και τα δύο φαινόμενα έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα από τα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ, το οποίο και ενημέρωσε πρώτο την Ελληνική Πολιτεία. Το φαινόμενο είναι παρόμοιο με αυτό του 2011-2012, δηλαδή οφείλεται στο ίδιο ηφαιστειακό κέντρο, και εξελίσσεται όπως και το προηγούμενο, δηλαδή σχετικά αργά (σε βάθος πολλών μηνών).

Στην περιοχή της Ανύδρου έχουμε μία έντονη σεισμική ακολουθία, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου 2025 και συνεχίζεται μέχρι και την ώρα. Η ακολουθία αυτή είναι στα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου, αν και οι αβεβαιότητες δε μας επιτρέπουν να πούμε σε ποιο (ή ποια) ακριβώς ρήγματα είναι».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ακόμα και αν υπάρχει κάποια μακρινή σύνδεση, πρακτικά τα δύο φαινόμενα είναι ανεξάρτητα στην εξέλιξή τους, το ένα ηφαιστειακό και το άλλο τεκτονικό.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-02 10:36:00

Back to top button