Τι θα πληρώσουμε για ρεύμα το Φλεβάρη [πίνακας]
Αυτοσυγκράτηση από τους περισσότερους μεγάλους παρόχους, αυξήσεις από τους μικρούς, είναι η εικόνα στην αγορά του ρεύματος και για το Φλεβάρη.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι 4 -5 εκατομμύρια νοικοκυριά, η μεγάλη δηλαδή μάζα των καταναλωτών που παραμένουν στο «πράσινο» τιμολόγιο, θα πληρώσουν τιμές που για τους περισσότερους από τους μεγάλους παρόχους κινούνται στα 15 – 16 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή όσο και τον Γενάρη. Στον αντίποδα, οι μικρότεροι προμηθευτές προσφέρουν για ένα ακόμη μήνα σημαντικά υψηλότερες χρεώσεις, με αποκλίσεις προς τα πάνω που φτάνουν και τα οκτώ λεπτά, στα επίπεδα των 19-23 λεπτών η κιλοβατώρα.
Συνυπολογίζοντας την επιδότηση του 1,5 λεπτού που προσανατολίζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε προ ημερών ο ΓΓ Ενέργειας Τ. Αιβαλιώτης, βγαίνει μια μεσοσταθμική τιμή για τη πλειοψηφία των καταναλωτών λίγο πάνω από 14 λεπτά.
Στη λίστα των παρόχων, ο φθηνότερος προμηθευτής για το Φλεβάρη είναι η ΔΕΗ με 15,4 λεπτά, που διατηρεί τη χρέωση στα ίδια επίπεδα και απορροφά μέσω μεγάλης έκπτωσης 40% για έναν ακόμη μήνα, όλη την αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών. Ακολουθούν η Protergia, με σταθερές τιμές ρεύματος για όγδοο συνεχόμενο μήνα και ο ΗΡΩΝ, με αμφότερες να κινούνται στα 15,9 λεπτά.
Επονται η Ελίν (19,53), η NRG (19,7 λεπτά) και η Ζενίθ (23,1), ενώ οι Elpedison, Φυσικό Αέριο και Volton μέχρι αργά χθες δεν είχαν ανακοινώσει τις νέες τους χρεώσεις.
Στατιστικά, ο χάρτης των «πράσινων» τιμολογίων για το Φεβρουάριο, με βάση όσους έχουν επικαιροποιήσει τους τιμοκαταλόγους τους βγάζει μια μέση τιμή αγοράς στα 18,2 λεπτά/κιλοβατώρα, η οποία ωστόσο είναι παραπλανητική, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα μερίδια των παρόχων.
Σταθμίζοντας τα ποσοστά του κάθε προμηθευτή στο σύνολο της αγοράς των οικιακών καταναλωτών, προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα νοικοκυριά θα πληρώσουν μεσοσταθμικά για ρεύμα κάτω από τα 16 λεπτά, τιμή που με την επιδότηση κατεβαίνει πέριξ των 14 λεπτών.
Με εκθετικό ρυθμό η στροφή στα «μπλε»
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω συνεχίζεται με εκθετικό ρυθμό η στροφή στα σταθερά τιμολόγια, καθόλου τυχαίο ότι στην αγορά κυκλοφορούν πλέον 13 τέτοια προϊόντα, 12μηνης ή μεγαλύτερης διάρκειας, με κάποια από αυτά να προσφέρονται ακόμη και 40%- 50% χαμηλότερα από τα «πράσινα» και ενώ η κυβέρνηση εξετάζει κίνητρα για να ενισχύσει την τάση, ώστε να μειωθεί το gap με τη Β. Ευρώπη, που δίχως κάποιου είδους στήριξη θα αργήσει να κλείσει.
Σε μια συγκυρία όπου όλα δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αναταράξεις θα συνεχιστούν και τα «πράσινα» του Γενάρη κινούνται για τη πλειοψηφία των καταναλωτών λίγο πάνω από τα 14 λεπτά/kWh, βρίσκει ακόμη κανείς στην αγορά «μπλε» προιόντα 12μηνης διάρκειας στην ίδια ακριβώς τιμή, όπως της ΔΕΗ (14,2 λεπτά/ kWh), πολλά πέριξ των 10 λεπτών (9,5 η Ζενίθ, 9,9 η Protergia, 10,5 η Elpedison), καθώς και ένα 24μηνης διάρκειας της Elin, (11,5 λεπτά).
Από την άσκηση προκύπτει ότι όλα τα παραπάνω προιόντα συμφέρουν έναντι των κυμαινόμενων «πράσινων», παρά τα υψηλότερα πάγια που στα περισσότερα κινούνται μεταξύ 8 με 10 ευρώ το μήνα.
Ανακοινώνονται επιδοτήσεις 3μηνου για επαγγελματίες
Ταυτόχρονα με τις επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά, το ΥΠΕΝ θα εξαγγείλει εντός των ημερών ενισχύσεις και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το διάστημα να αφορά τη περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
Στην περίπτωση των επιχειρήσεων, το ποσό των αναδρομικών επιδοτήσεων 3μήνου θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από εκείνη για τα νοικοκυριά, όπως είχε πει προ ημερών ο κ. Αιβαλιώτης, διευκρινίζοντας ότι η σχετική πλατφόρμα μέσω του ευρωπαϊκού κανόνα «De Minimis» τελεί υπό κατασκευή.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κ.λπ.) με παροχή κάτω των 35 KVA, γεγονός που σημαίνει ότι ανάλογα με τις καταναλώσεις τους, μπορεί να προκύψει για το παραπάνω τρίμηνο ένα διόλου αμελητέο ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κανόνας «De Minimis» επιτρέπει να δίνονται ενισχύσεις έως 300.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών ανά επιχείρηση, κατόπιν φυσικά αυστηρότατων ελέγχων και εξαιρώντας επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί να επιδίδονται σε ρευματοκλοπή.
Αυτό σημαίνει ότι στη σχετική πλατφόρμα οι εταιρείες θα υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν έχουν υπερβεί το πλαφόν των κρατικών ενισχύσεων. Και επειδή η αίτηση για υπαγωγή στο «De Minimis» δεν μπορεί να γίνεται κάθε μήνα, το υπουργείο ανέμενε μέχρι τα τέλη Γενάρη, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα για τις τιμές και του τρέχοντος μήνα, ώστε να ανακοινώσει αθροιστικά ένα πακέτο επιδοτήσεων που να «πιάνει» όλο το τελευταίο 3μηνο.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-02 08:53:00