Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα αναπτύσσεται εν μέσω κινδύνων

Ευνοϊκή παραμένει η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί τη δυναμική του ανάπτυξη, όπως τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, Τζονγκ Σικ Κανγκ, στο τέλος των διαβουλεύσεων του ΔΝΤ με την Ελλάδα, που προηγείται της ετήσιας έκθεσης ελέγχου της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κορεάτη οικονομολόγο, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας μας προβλέπεται να παραμείνει στο 2,1% το 2025, προτού μετριαστεί μεσοπρόθεσμα, καθώς η ελληνική οικονομία επηρεάζεται από το ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η αποστολή του ΔΝΤ εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU).

Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή, υποστηριζόμενη από ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης και αύξηση εισοδημάτων. Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στην πτωτική πορεία του, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού στις υπηρεσίες και της αύξησης των μισθών.

Το σαφές μήνυμα του κορεάτη επικεφαλής είναι ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύπτει, θα πρέπει να αξιοποιείται για την ενίσχυση της παιδείας αλλά και της υγείας, και ότι δεν υπάρχου περιθώρια για να ικανοποιηθούν αιτήματα και προσδοκίες για αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, ειδικά με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού..


Συγκεκριμένα, για τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο, για τις συντάξεις και για το αν μπορεί να επανέλθει ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο, το ΔΝΤ δηλώνει πως, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, οι δαπάνες για μισθούς στον δημόσιο τομέα και για συντάξεις παραμένουν υψηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η σύστασή μας είναι να περιοριστεί η υπερβολική αύξηση των συντάξεων ή των μισθών στον δημόσιο τομέα, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για πιο παραγωγική χρήση πολύτιμων πόρων» είπε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Οι φορολογικοί συντελεστές

Στην ερώτηση αν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω οι φορολογικοί συντελεστές, το ΔΝΤ τονίζει πως είναι στη σωστή κατεύθυνση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ αποκάλυψε ότι θα ακολουθήσει άλλη μια μείωση, κατά 0,5%, το 2027.


«Χάρη στη σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δημιουργήθηκε επαρκής δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ακόμα υψηλός φορολογικός συντελεστής στην εργασία. Χαιρετίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια να μειώσει το φορολογικό βάρος στην εργασία κατά 4,5%, με επιπλέον 1% μείωση φέτος. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω μείωση κατά 0,5% το 2027. Προχωρώντας μπροστά, πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα σχεδιάσει στοχευμένα μέτρα για τη διατήρηση της αποδοτικότητας του φορολογικού συστήματος, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την προοδευτικότητά του στη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχίες για την ευρωζώνη

Ωστόσο η μεγάλη αβεβαιότητα και για την ελληνική οικονομία είναι η αδύναμη ευρωζώνη και η ανοιχτή απειλή του Τραμπ κατά της ΕΕ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα.


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία της ευρωζώνης «θα παραμείνει αδύναμη στο εγγύς μέλλον», μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του ΔΣ της τράπεζας για τις νέες μειώσεις των επιτοκίων.

Το σχόλιό της ήρθε μετά τη δημοσίευση, νωρίτερα την ίδια μέρα, των στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν τα πήγε και πολύ καλά στο δ’ τρίμηνο του 2024. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%, μετά την επέκταση 0,4% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε μηδενική ανάπτυξη κατά το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα έκτακτα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat).

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2024, ενώ η οικονομία της Γαλλίας συρρικνώθηκε επίσης ελαφρά την ίδια περίοδο και η οικονομία της Ιταλίας παρέμεινε επίσης στάσιμη. Στον αντίποδα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,8%.

Τι θα λέει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, μετά τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, αναφέρονται τα εξής:

♦ Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη βασισμένη σε επενδύσεις και υψηλότερα εισοδήματα: Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2024, υποστηριζόμενο από επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση λόγω ανόδου του πραγματικού εισοδήματος.

♦ Επιτυχία στη μείωση της φοροδιαφυγής χάρη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

♦ Χαμηλότεροι φόροι, υψηλότερα φορολογικά έσοδα: Το ΔΝΤ τονίζει πως, παρότι η επιβάρυνση στην εργασία από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκε κατά 4,5% από το 2019, τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται σταθερά χάρη στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

♦ Η ανεργία έπεσε στα προ κρίσης επίπεδα: Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

♦ Δραστική μείωση του δημόσιου χρέους: Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες από την κορύφωσή του το 2020.

♦ Ενίσχυση τραπεζικού τομέα: Η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχει ενισχυθεί, με σημαντική συμβολή των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε στο 3% το 2024, ενώ η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών βελτιώθηκε.

♦ Η συνετή δημοσιονομική πολιτική εξασφαλίζει σταθερότητα: Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να παραμείνει υψηλό (2,5% του ΑΕΠ το 2025), εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2030, φθάνοντας σε ποσοστό χαμηλότερο του 130%. Τονίζει επίσης ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καλύπτει το κόστος μελλοντικών μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-01 23:01:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button