Στο τέλος Φεβρουαρίου η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τον διαγκωνισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το ποιος έχει την πρωτοβουλία των κοινοβουλευτικών κινήσεων απέναντι στην κυβέρνηση, για την υπόθεση των Τεμπών.
Η κίνηση του Σωκράτη Φάμελλου να πιέσει το ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν από κοινού, άμεσα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, συναντά την αντίθεση της Χαριλάου Τρικούπη, που επιμένει ότι πρέπει να κατατεθεί μετά την έκδοση του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Οι υπογραφές του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, που πρώτος προανήγγειλε ότι θα λάβει τη σχετική πρωτοβουλία, είναι αναγκαίες για να κατατεθεί η πρόταση, καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, που έδωσαν καταφατική απάντηση στην επικοινωνία που είχε μαζί τους ο Σ. Φάμελλος, συγκεντρώνουν μόλις 43 υπογραφές.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, η οποία βλέπει ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει πολιτικά οφέλη από αυτή την υπόθεση, με ορίζοντα ακόμη και τις εθνικές εκλογές του 2027, παραμένει σταθερή στη γραμμή ότι η Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα εντοπίσει και θα αποδώσει όποιες ευθύνες υπάρχουν.
Η απάντηση του πρωθυπουργού στην αντιπολίτευση
«Κλείνει σήμερα μια δύσκολη εβδομάδα με τη σφραγίδα της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς βρισκόμαστε πια στην τελική φάση των ερευνών για αυτό το πολύ μεγάλο εθνικό τραύμα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στη συνέντευξη του στον Alpha, μίλησε «ανοιχτά και κυρίως ειλικρινά», όπως είπε.
«Κατά τ’ άλλα, η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία θα κρίνει και θα αποφασίσει, ενώ, όπως έχω πει πολλές φορές, η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει ανά πάσα στιγμή έτοιμη να διατυπώσει τις θέσεις της στη Βουλή, αλλά προφανώς και στην κοινωνία» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην αντιπολίτευση, δήλωσε πως «κάνουν πολύ μεγάλο λάθος όλοι όσοι θεωρούν ότι το απολύτως εύλογο αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη μπορούν να το μετατρέψουν αποκλειστικά σε ένα αίτημα το οποίο είναι αντικυβερνητικό. Ενώ τα κόμματα τα οποία θέλουν να ανήκουν στο συνταγματικό και ευρωπαϊκό τόξο, είναι καιρός να σκεφτούν αν με τη στάση τους τελικά τροφοδοτούν τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον τυφλό αντισυστημισμό. Και σταματώ εδώ», τόνισε.
Ο καταλυτικός ρόλος του πορίσματος του Πολυτεχνείου
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για όλες οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, καταλυτικός θα είναι ο χρόνος δημοσιοποίησης και το αποτέλεσμα της έρευνας του πορίσματος του Πολυτεχνείου. Ένα πόρισμα, το οποίο έχει βαρύνουσα σημασία καθώς το ζήτησε ο ίδιος ο εφέτης ειδικός ανακριτής της υπόθεσης των Τεμπών, Σωτήρης Μπακαΐμης.
Η χρονική αλληλουχία
Όπως αποφασίστηκε την Πέμπτη, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά, θα διεξαχθεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η έρευνα του Πολυτεχνείου.
Η δημοσιοποίηση του πορίσματος αναμένεται το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε η «μάχη» των αρχηγών στη Βουλή αναμένεται προς τα τέλη του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.
Εκτός απροόπτου, το ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχει προαναγγείλει ότι αν προκύψουν νέα στοιχεία από το πόρισμα του Πολυτεχνείου – κάτι που θεωρείται βέβαιο, με βάση τις μέχρι τώρα διαρροές – θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση μετά την δημοσιοποίηση του, χωρίς να είναι σαφές αν τελικά θα προηγηθεί η συζήτηση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι βέβαιο ότι άμα την κατάθεση της πρότασης, θα «σηκώσει το γάντι» και θα ξεκινήσει αμέσως η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η οποία ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση.
Το τρίτο βήμα, στην περίπτωση που η έρευνα της Δικαιοσύνης πέσει πάνω σε πολιτικά πρόσωπα, θα είναι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, μια πρωτοβουλία που αναμένεται να στηρίξουν πολλά κόμματα, ενώ και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευτεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα τη στηρίξει.
Όπως επίσης έχει δεσμευτεί ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα υπερψηφίσει και την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, αν φτάσει μήνυση εναντίον του στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι υποχρεωμένη, βάσει Συντάγματος, να στείλει αμελητί τη δικογραφία στη Βουλή.
Τι εντοπίζει το πόρισμα του Πολυτεχνείου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του Πολυτεχνείου θα αποφαίνεται ότι η έκρηξη, και στη συνέχεια η πυρκαγιά, δεν προήλθε από το ψυκτικό υγρό (έλαια σιλικόνης) της μηχανής του τρένου, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, αλλά από άλλο υλικό, που μένει να φανεί αν μπορεί ή όχι να προσδιοριστεί ποια ουσία ήταν που προκάλεσε την «πυρόμπαλα» από την οποία χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Αν οι διαρροές επαληθευτούν, καταρρίπτεται η «γραμμή» της Hellenic Train ότι δεν υπήρχε παράνομο, εύφλεκτο υλικό στην επίμαχη αμαξοστοιχία, με ότι αυτό θα σημάνει για τις συνέπειες σε ποινικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό, καθώς στην κυβέρνηση συζητείται ακόμη και η επανεξέταση της σύμβασης με την εταιρεία.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-01 08:01:00