Υγεία

Μίας χρήσης ή επαναχρησιμοποιούμενα; Πιο επικίνδυνα τα μαύρα

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε γεμίσει ξανά και ξανά ένα πλαστικό μπουκάλι νερού ή δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικά δοχεία τροφίμων μιας χρήσης για να αποθηκεύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα;

Η επαναχρησιμοποίηση στα πλαστικά δοχεία τροφίμων φαίνεται να είναι μια βιώσιμη πρακτική. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλής πρακτική, όσο νομίζουμε.

«Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μιας χρήσης, είτε πρόκειται για μπουκάλια νερού είτε για δοχεία φαγητού, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας,» επισημαίνει η Sherri Mason, ερευνήτρια ειδικευμένη στη ρύπανση από τα μικροπλαστικά και διευθύντρια του Project NePTWNE στο Πανεπιστήμιο Gannon.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα πλαστικά απελευθερώνουν χημικές ουσίες και μικροπλαστικά, που καταλήγουν στα τρόφιμα και τα ποτά μας.

Πλαστικά δοχεία τροφίμων μιας χρήσης: Επικίνδυνη η επαναχρησιμοποίηση

Τα πλαστικά μιας χρήσης, όπως τα μπουκάλια νερού και τα δοχεία φαγητού, σχεδιάζονται για μία μόνο χρήση. Όταν επαναχρησιμοποιούνται απελευθερώνουν μικροπλαστικά και χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας, που μπορεί να καταναλωθούν μέσω τροφίμων και των ποτών.

Σύμφωνα με τη Mason, υπάρχουν περίπου 16.000 χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά, εκ των οποίων πάνω από 4.200 θεωρούνται «υψηλής επικινδυνότητας».

«Ένα μπουκάλι νερού μιας χρήσης, για παράδειγμα, απελευθερώνει εκατοντάδες χιλιάδες πλαστικά σωματίδια στο νερό κάθε φορά που το ξαναγεμίζουμε,» εξηγεί η Mason. Πολλά από αυτά είναι νανοπλαστικά. Τόσο μικρά που έχουν διάμετρο μικρότερη από το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου.

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα πλαστικά, όπως το γνωστό καρκινογόνο στυρένη, μπορούν να μεταναστεύσουν στα τρόφιμα ή τα ποτά. Το φαινόμενο επιδεινώνεται όταν το πλαστικό θερμαίνεται.

Η θέρμανση πλαστικών σε φούρνο μικροκυμάτων ή πλυντήριο πιάτων, ή ακόμα και η τοποθέτηση ζεστού φαγητού σε πλαστικό δοχείο, αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης.

Ιδιαίτεροι κίνδυνοι από τα μαύρα πλαστικά

Τα μαύρα πλαστικά που χρησιμοποιούνται συχνά στο σούσι παρουσιάζουν συγκεκριμένους κινδύνους, σύμφωνα με την Megan Liu, επιστημονική διευθύντρια της οργάνωσης Toxic-Free Future. «Ανακαλύψαμε ότι πολλά από αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας. Αυτές οι ουσίες συνδέονται με ορμονικές διαταραχές, αναπαραγωγικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», αναφέρει.

Τα επικίνδυνα αυτά χημικά μπορεί να προέρχονται από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων, γεγονός που καθιστά τα μαύρα πλαστικά ακόμα πιο επικίνδυνα για χρήση τροφίμων και προϊόντων διατροφής.

Πώς να μειώσετε την έκθεση στα πλαστικά δοχεία τροφίμων

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πρώτο βήμα για να προστατεύσετε την υγεία σας είναι να αποφεύγετε τη θέρμανση των πλαστικών.

«Ένας γενικός κανόνας είναι να μην βάζετε ποτέ πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων,» δηλώνει η Judith Enck, πρόεδρος της Beyond Plastics. Επίσης, συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων για πλαστικά που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Εάν παραγγέλνετε φαγητό σε πακέτο, μεταφέρετε το περιεχόμενο σε ένα μη πλαστικό πιάτο το συντομότερο δυνατό. Για τη φύλαξη τροφίμων και ποτών, τα γυάλινα και μεταλλικά δοχεία είναι πολύ ασφαλέστερες επιλογές από τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά.

«Η πλήρης αντικατάσταση όλων των πλαστικών στην κουζίνα σας θα ήταν ιδανική. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο. Γι’ αυτό εστιάστε στα σκεύη μαγειρικής και στις συσκευασίες τροφίμων», συμβουλεύει η Liu.

Επιπλέον, ο καλός αερισμός του σπιτιού σας και ο τακτικός καθαρισμός με σκούπισμα και ξεσκόνισμα μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση βλαβερών χημικών ουσιών στο περιβάλλον σας.

Προσοχή στις ευάλωτες ομάδες και τα μικρά παιδιά

Παρόλο που η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών φαίνεται να βοηθά το περιβάλλον, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το ρίσκο για την υγεία μας είναι μεγάλο.

Ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες είναι τα παιδιά και όσοι βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα πλαστικά συνδέονται με μείωση της γονιμότητας και άλλες σοβαρές επιπτώσεις.

«Η καλύτερη προσέγγιση είναι να μειώσουμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερο,» καταλήγει η Mason.

Η σωστή ενημέρωση και οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία της υγείας μας, χωρίς να θυσιάζουμε την ανάγκη μας για βιωσιμότητα.

Με πληροφορίες από washingtonpost.com

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-28 12:02:00

Back to top button