Υγεία

Ο διαβήτης δεν είναι πάντοτε ανίκητος

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς. Πόσοι έκοψαν με επιτυχία τα φάρμακά τους.

Ο διαβήτης τύπου 2 δεν είναι υποχρεωτικώς μία ανίατη νόσος, αλλά μπορεί να αντιστραφεί με συνδυασμό δίαιτας και φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα απ’ όσους ακολούθησαν μια προσεκτικά σχεδιασμένη δίαιτα και έπαιρναν με συνέπεια τα φάρμακά τους, παρουσίασαν υποστροφή του διαβήτη τους.

Αυτό σημαίνει πως εξακολουθούσαν να έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα δύο μήνες αφ’ ότου σταμάτησαν να παίρνουν οποιοδήποτε φάρμακο για τη νόσο.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 328 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 20 έως 70 ετών και το 66% ήταν άνδρες.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το 45% των συμμετεχόντων έπαιρναν μετφορμίνη (είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για τη νόσο).

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ ζούσαν με τον διαβήτη τους λιγότερα από 6 χρόνια.  Η επιλογή νεοδιαγνωσθέντων πασχόντων δεν ήταν τυχαία. Αρκετές προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ο αρχόμενος τύπου 2 διαβήτης δεν είναι υποχρεωτικώς μόνιμη πάθηση, αλλά μπορεί να υποστραφεί.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες. Όλοι ακολούθησαν μία δίαιτα μειωμένων θερμίδων και έκαναν συστηματική γυμναστική. Ωστόσο οι 165 πήραν και το φάρμακο δαπαγλιφλοζίνη, ενώ οι υπόλοιποι πήραν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).

Η μελέτη διεξήχθη για να εξακριβωθεί εάν θα μπορούσαν χωρίς φάρμακα  επί τουλάχιστον 2 μήνες να παραμείνουν  με:

  • Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) κάτω από 6,5%
  • Σάκχαρο νηστείας (όταν ήταν νηστικοί) στο αίμα κάτω από 126 mg/dl

Τα όρια αυτά αντιστοιχούν στον προδιαβήτη, δηλαδή σε μία κατάσταση που είναι πρόδρομη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Επομένως υποδηλώνουν ότι ο διαβήτης έχει υποστραφεί.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιδράσεις της δίαιτας και της δαπαγλιφλοζίνης:

  • Στο σωματικό βάρος
  • Την περίμετρο της μέσης
  • Το σωματικό λίπος
  • Την αρτηριακή πίεση
  • Τα λιπίδια (π.χ. χοληστερόλη)
  • Άλλους δείκτες της υγείας

Τα ευρήματα

Μετά από έναν χρόνο, ο διαβήτης είχε υποστραφεί στο σχεδόν 44% των ασθενών που έκαναν δίαιτα και έπαιρναν δαπαγλιφλοζίνη. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο ήταν 28%.

Επομένως ο συνδυασμός δίαιτας-άσκησης-αντιδιαβητικού φαρμάκου αύξησε κατά 56% τις πιθανότητες υποστροφής του διαβήτη.

Η δίαιτα που είχαν κάνει οι εθελοντές περιείχε καθημερινά 500 έως 750 θερμίδες λιγότερες απ’ όσες συνήθιζαν. Η, δε, άσκηση συνίστατο σε 150 λεπτά περπάτημα με γρήγορο βήμα την εβδομάδα.

Οι εθελοντές που είχαν πάρει το αντιδιαβητικό φάρμακο και έκαναν δίαιτα και άσκηση έχασαν περισσότερο βάρος απ’ όσο όσοι έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η διαφορά ήταν περίπου 2 κιλά (απώλεια 5,5 κιλών κατά μέσον όρο έναντι 3,5). Η λήψη του αντιδιαβητικού φαρμάκου σχετίσθηκε επίσης με καλύτερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη.

«Η σημαντική αύξηση στα ποσοστά υποστροφής του τύπου 2 διαβήτη με την προσθήκη δαπαγλιφλοζίνης στον μέτριο περιορισμό των θερμίδων, είναι αξιοσημείωτη. Και αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα αυτού του συνδυασμού», σχολίασε σε άρθρο του που συνοδεύει τη νέα μελέτη ο ενδοκρινολόγος Dr. David Hope, λέκτορας Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Η δαπαγλιφλοζίνη είναι ένα φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων SGLT2. Καταπολεμά τον διαβήτη εμποδίζοντας την απορρόφηση της γλυκόζης (σακχάρου) από τους νεφρούς. Αντ’ αυτής, η γλυκόζη αποβάλλεται με τα ούρα. Ωστόσο μόνο ο γιατρός μπορεί να κρίνει εάν είναι κατάλληλη για έναν ασθενή.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-26 09:01:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button