Μερτς: Σχεδιάζει θεμελιώδεις αλλαγές στο δικαίωμα εισόδου στη Γερμανία
Η σύλληψη ενός αφγανού αιτούντα άσυλο που σκότωσε με μαχαίρι δύο ανθρώπους σε πάρκο της Βαυαρίας την Τετάρτη, τροφοδότησε και πάλι τις εκκλήσεις για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική, ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία.
Την Πέμπτη, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και φαβορί για την καγκελαρία, Φρίντριχ Μερτς, ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τα σύνορα, σε περίπτωση που εκλεγεί.
Ο Μερτς είπε ότι, από την πρώτη κιόλας ημέρα της θητείας του, «ανεξαρτήτως κυβερνητικού εταίρου», σκοπεύει να επιβάλει «de facto απαγόρευση εισόδου» σε παράτυπους μετανάστες, ακόμη και εάν βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας.
«Αρκετά! Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια καταστροφή, με τα ερείπια μιας δεκαετούς λανθασμένης μεταναστευτικής πολιτικής», δήλωσε την Πέμπτη ο Μερτς κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την χθεσινή επίθεση του Αφγανού Εναμουλά Ο. εναντίον παιδιών βρεφονηπιακού σταθμού σε πάρκο του Ασάφενμπουργκ, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους ένα δίχρονο παιδί και ένας 41χρονος άνδρας.
Ο δράστης, ο οποίος έχει συλληφθεί, δεν είχε δικαίωμα παραμονής και θα έπρεπε να είχε απελαθεί.
Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) για την καγκελαρία έκανε λόγο για «αποτρόπαιη πράξη» και για «αχαλίνωτη βαρβαρότητα» στην Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί την κατάσταση και προαναγγέλλοντας αυστηροποίηση της πολιτικής ασφαλείας και μόνιμους ελέγχους στα χερσαία σύνορα με όλες τις γειτονικές χώρες.
Ως το σημαντικότερο μέτρο για τη βία από μετανάστες, ο Μερτς ανέδειξε την διασφάλιση των συνόρων, ακόμη και με επιτόπου απορρίψεις, όπως σημείωσε η Φ. Καραβίτη, ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Γερμανία.
Αυτό, διευκρίνισε ο Μερτς, θα ισχύει ρητά και για άτομα που θέλουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην Γερμανία. «Πρέπει να κάνουμε χρήση του δικαιώματός μας στην υπεροχή του εθνικού δικαίου», είπε.
Η είσοδος στην Γερμανία θα πρέπει να επιτρέπεται -«χωρίς εξαιρέσεις»- μόνο σε άτομα τα οποία θέλουν να εισέλθουν νόμιμα, παρουσιάζοντας διαβατήριο, ταυτότητα και, εφόσον είναι απαραίτητο, βίζα, πρόσθεσε και ανέφερε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία θα πρέπει να έχει δικαίωμα έκδοσης εντάλματος σύλληψης σε βάρος μεταναστών.
Οποιος δεν μπορεί να παρουσιάσει έγγραφα ή έχει ήδη εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση από άλλη χώρα, δεν θα έχει δικαίωμα εισόδου. «Οι ισχύοντες κανονισμοί της ΕΕ είναι σαφώς δυσλειτουργικοί και η Γερμανία πρέπει να προστατευθεί καλύτερα», υπογράμμισε.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέχει ακίνητα, όπως άδεια στρατόπεδα, για την κράτηση ξένων υπηκόων οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα.
Οσοι βρίσκονται σε τέτοια διαδικασία δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός Γερμανίας.
Στόχος της κυβέρνησής του, δήλωσε ο Μερτς, θα είναι και η ταχύτατη αύξηση του αριθμού θέσεων κράτησης υπό απέλαση ατόμων.
Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμη ότι, εφόσον χρειαστεί, σκοπεύει να κάνει χρήση του δικαιώματος, που παρέχεται στον καγκελάριο, να ζητήσει από ένα υπουργείο να εκτελέσει μια απόφαση, ακόμη και παρακάμπτοντας τον αρμόδιο υπουργό.
Ο δράστης υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία
Ο 28χρονος Αφγανός με ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς που υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία, είχε εισέλθει στη Γερμανία το 2022 και είχε κάνει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου το 2023.
Η διαδικασία για την έγκριση ή μη της αίτησής του δεν είχε ολοκληρωθεί, όταν ο ίδιος στις 4 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.
Στις 11 Δεκεμβρίου η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων (BAMF) τον είχε ενημερώσει «για την αναστολή της διαδικασίας εξέτασης της αίτησής του για χορήγηση ασύλου» και του είχε ζητήσει «να φύγει από τη χώρα».
Ένα δίχρονο αγόρι με καταγωγή από το Μαρόκο και ένας 41χρονος άνδρας που προσπάθησε να παρέμβει και να σταματήσει τον δράστη υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά την επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Ασάφενμπουργκ.
Ενα άλλο δίχρονο παιδί συριακής καταγωγής τραυματίστηκε στην επίθεση, όπως και ένας άνδρας, ενώ μία εκπαιδευτικός έσπασε το χέρι της λόγω του πανικού που προκλήθηκε, διευκρίνισε τοπικός αξιωματούχος. Και οι τρεις τραυματίες νοσηλεύονται.
«Η λίστα επιθυμιών μου θα ήταν να έχουμε μια σωστή πολιτική απελάσεων, οι άνθρωποι που είναι υποχρεωμένοι να φύγουν από τη χώρα να φεύγουν», δήλωσε η Κάτριν Μπούργκερ διοργανώτρια της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Ασάφενμπουργκ.
Το περιστατικό αυτό ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά βίαιων επιθέσεων που έχουν εντείνει την ανησυχία των Γερμανών για την ασφάλεια και τη μετανάστευση, ενώ παράλληλα έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της πρόθεσης ψήφου πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU).
Ο Ολαφ Σολτς, το κόμμα του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αργά χθες, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «απίστευτη πράξη τρομοκρατίας».
«Εχω βαρεθεί να βλέπω τέτοιες βίαιες ενέργειες να διαπράττονται εδώ κάθε λίγες εβδομάδες. Από δράστες που ουσιαστικά ήρθαν σε εμάς για να βρουν προστασία», κατήγγειλε ο Σολτς.
«Μια λανθασμένη αίσθηση ανεκτικότητας που είναι εντελώς ανάρμοστη. Οι αρχές πρέπει να εργαστούν για να κατανοήσουν για ποιο λόγο ο δράστης ήταν ακόμη στη Γερμανία. Πρέπει να υπάρξουν επιπτώσεις αμέσως μετά τα ευρήματα –δεν αρκούν τα λόγια», πρόσθεσε.
Μαζικές απελάσεις ζητεί το AfD
Κάποιοι Γερμανοί κατηγορούν το CDU και κυρίως την προκάτοχο του Μερτς και επί χρόνια καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, επειδή ενθάρρυνε τη μεγάλη εισροή μεταναστών στη χώρα το 2015.
Ο επικεφαλής της Ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, AfD Τίνο Χρουπάλα, ο μοναδικός πρόεδρος γερμανικού κόμματος που παρέστη στην ορκωμοσία Τραμπ, ζήτησε να αλλάξει η πολιτική παροχής ασύλου.
«Οι επικίνδυνοι αιτούντες άσυλο πρέπει να απελαθούν. Θέλουμε να διατηρήσουμε διπλωματικές επαφές με το Αφγανιστάν για τον σκοπό αυτό. Τα επικίνδυνα πάρκα πρέπει να καθαριστούν από τους εγκληματίες και να γίνουν πάλι προσβάσιμα για τις οικογένειες και τα παιδιά», τόνισε στο Χ ο Χρουπάλα.
«Επαναπατρισμός τώρα!», έγραψε στο ίδιο μέσο η συμπρόεδρος της AfD και υποψήφια για την καγκελαρία, Αλις Βάιντελ, ένα σύνθημα που χρησιμοποιεί συχνά η Ακροδεξιά, ζητώντας μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επίσης ζήτησαν από το Βερολίνο να συνάψει στενότερες σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η απέλαση μεταναστών που δεν λαμβάνουν άσυλο.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-23 14:55:00