Πότε (δεν) θα καρφώσει ο Τραμπ την αστερόεσσα στον Αρη
Με μάλλον ανάμεικτα συναισθήματα –λίγος θαυμασμός, λίγη χλεύη, λίγη ζήλια, λίγη περιφρόνηση– οι λονδρέζικοι Times καταπιάστηκαν με τη διαστημική εκδοχή του αμερικανικού ονείρου, παίρνοντας αφορμή από την «κορώνα» του Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη ομιλία της δεύτερης προεδρικής θητείας του, περί κατάκτησης του πλανήτη Αρη. Σκέφτηκαν, λοιπόν, να αναλύσουν το κατά πόσον τα διαστημικά όνειρά του είναι εφικτά και σε ποιον βαθμό.
Για τους τυχόν αδιαφορήσαντες να παρακολουθήσουν την ομιλία Τραμπ σε παγκόσμια live μετάδοση από τα προθυμότατα media όλης της Γης, οι Times θύμισαν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «θα κυνηγήσει το αστρικό πεπρωμένο» της χώρας του, «στέλνοντας αστροναύτες να καρφώσουν την αστερόεσσα στον Αρη» και παρατήρησαν «τον ενθουσιασμό του», μάλλον ευεξήγητο από τον συγχρωτισμό του με τον διαστημόπληκτο Ελον Μασκ.
Οι Times θύμισαν επίσης στο κοινό τους ότι οι Αμερικανοί την έχουν παρελθόν με τον Αρη, αφού και άλλοι πρόεδροι πριν τον Τραμπ τον είχαν… στοχοποιήσει (λόγου χάρη, οι Λίντον Τζόνσον και υιός Μπους), ενώ και ο ίδιος ο αμερικανικός λαός ήταν πάντα ευεπίφορος στην αρειανή «κουλτούρα» και κατανάλωνε ευχαρίστως τις φαντασιοπληξίες τού κατά κύριο λόγο δευτεροκλασάτου Χόλιγουντ, τα σχετικά κόμιξ, βιβλία, κ.λπ. πολιτισμικά προϊόντα.
Στο πλαίσιο αυτό, της πάγιας στοχοπροσήλωσης των ΗΠΑ στο αρειανό «ζήτημα», η NASA, συνέχισαν οι Αγγλοι, επιδιώκει την εξερεύνηση του Αρη επιτόπου, από αστροναύτες δηλαδή, εδώ και τρεις δεκαετίες. Συν τω χρόνω οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι η Σελήνη αναγκαστικώς θα είναι το σκαλοπάτι για την πορεία των ΗΠΑ προς τον πλανήτη, έτσι δρομολόγησαν σεληνιακές αποστολές για τη δεκαετία του 2030. Μάλιστα η NASA διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι απέδειξε την ύπαρξη νερού στον Αρη.
Στη Σελήνη οι Αμερικανοί θα επιδιώξουν μόνιμη παρουσία, με σκοπό την ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών για το ταξίδι προς τον πλανήτη. Τα πάντα θα εξαρτηθούν όχι μόνο από το κόστος των εκτοξεύσεων, αλλά και από το κόστος της επίλυσης των εξαιρετικά δύσκολων προβλημάτων που αφορούν την επιβίωση του ανθρώπου στο αφιλόξενο περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη. Οι Αγγλοι σημείωσαν, πάντως, ότι οι ειδικοί αναλυτές της διαστημικής βιομηχανίας δεν πιστεύουν πως κάποιος Αμερικανός θα πατήσει τον Αρη επί θητείας Τραμπ.
Ακολούθησαν αναφορές στα όνειρα διαφόρων επίδοξων κατακτητών του πλανήτη. Οι Times έγραψαν για τον ολλανδό επιχειρηματία Μπας Λάντορπ, που γελοιοποιήθηκε με το όραμά του να ιδρύσει αποικία ανθρώπων στον Αρη και με το project του «Mars One», το οποίο χρεοκόπησε το 2019 (με χρέη πάνω από 1 εκατ. δολάρια). Αν και δεν είχε δώσει καμία απάντηση στο πρόβλημα της επιβίωσης του ανθρώπου εκεί, ούτε καν της επιστροφής στη Γη, ο Ολλανδός είχε βρει 2.761 ανθρώπους που θέλησαν να γίνουν «πρωτοπόροι»…
Ο Μασκ πήρε τη σκυτάλη με την εταιρεία SpaceX, παρουσιάζοντας τα δικά του σχέδια, που προέβλεπαν την κατασκευή μεγάλου πυραύλου και διαστημοπλοίου χωρητικότητας 100 ατόμων, για επαναλαμβανόμενα ταξίδια στον Αρη. Ανάλογη διαστημική φιλοδοξία έχει και ο έτερος Κροίσος, ο Τζεφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της διαστημικής εταιρείας Blue Origin. Ο Μασκ θεωρεί τον Αρη «το μέλλον της ανθρωπότητας», ωστόσο παραδέχεται ότι «στην πρώτη αποστολή, οι άνθρωποι θα πεθάνουν».
Σε γενικές γραμμές οι Times πιστεύουν ότι το κόστος της κατάκτησης του Αρη θα τινάξει στον αέρα τον ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό των ΗΠΑ, συνεπώς δεν θα γίνει τίποτε θεαματικό επί προεδρίας Τραμπ. Εξάλλου όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάκτηση του Διαστήματος δεν είναι παίξε γέλασε, έγραψαν οι Αγγλοι, θυμίζοντας την τελευταία διάλυση εν πτήσει διαστημικού σκάφους του Μασκ (την περασμένη εβδομάδα πάνω από τη Καραϊβική).
Λόγω της θέσης των πλανητών μεταξύ τους, το παράθυρο ευκαιρίας για αποστολή ανθρώπων στον Αρη ανοίγει μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες και παραμένει ανοικτό για τρεις με πέντε εβδομάδες. Θεωρητικώς, το ταξίδι από τη Γη στον Αρη διαρκεί έξι με εννέα μήνες. Εαν φθάσει άνθρωπος εκεί, για να μην πεθάνει, θα χρειαστεί: διαστημική στολή, οξυγόνο, τροφή, νερό, ενέργεια, κατάλυμα και τρόπους επικοινωνίας. Η εκτόξευση, δε, προς τον Αρη είναι το εύκολο κομμάτι της περιπέτειας. Αλλα είναι τα δύσκολα.
Οι ειδικοί λένε ότι ο Αρης είναι πολύ μακριά και ο άνθρωπος είναι «γυμνός»: δεν ξέρει πώς να προσεδαφιστεί εκεί (πόσο μάλλον πώς να να επιστρέψει στη Γη), δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία για να επιζήσει επί μακρόν, ενώ δεν έχει βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγεία του από την έκθεσή του στο βαθύ Διάστημα. Συνεπώς, απαιτείται πολύς χρόνος ακόμη. Ενώ για να πετάξεις μια κοτσάνα σε έναν «δεκάρικο» απαιτούνται μόλις λίγα δευτερόλεπτα.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 18:26:00