Δημοκρατικές πολιτείες μήνυσαν τον Τραμπ για την αμερικανική ιθαγένεια
Δημοκρατικές πολιτείες και πόλεις, καθώς και πολίτες και οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, κατέθεσαν τις πρώτες μηνύσεις που αμφισβητούν τα εκτελεστικά διατάγματα τα οποία υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα.
Ανάμεσα στις εντολές του προέδρου τις οποίες επιδιώκουν να αναιρέσουν, συμπεριλαμβάνεται αυτή που ανατρέπει το δίκαιο του εδάφους, δηλαδή την αυτόματη απόκτηση αμερικανικής ιθαγένειας όσων γεννιούνται στις ΗΠΑ, η οποία ισχύει για περισσότερο από έναν αιώνα.
Eνας συνασπισμός 22 πολιτειών υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών μαζί με την Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον) και την πόλη του Σαν Φρανσίσκο, κατέθεσαν την Τρίτη αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, υποστηρίζοντας ότι το διάταγμα του Τραμπ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος.
Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες αγωγές από την Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU, η μεγαλύτερη ΜΚΟ για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ), οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και μια μέλλουσα μητέρα, αμέσως μετά την υπογραφή του διατάγματος.
Oπως σημείωσε ο Guardian, αυτή θα είναι η πρώτη σημαντική δικαστική διαμάχη που αμφισβητεί τμήματα της ατζέντας του νέου προέδρου.
«Οι υπουργοί Δικαιοσύνης των πολιτειών έχουν προετοιμαστεί για παράνομες ενέργειες όπως αυτή, και η σημερινή μας αγωγή στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση Τραμπ ότι θα υπερασπιστούμε τους κατοίκους μας και τα βασικά συνταγματικά τους δικαιώματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης του Νιου Τζέρσεϊ, Μάθιου Πλάτκιν.
Presidents can’t overrule the Constitution and centuries of precedent with a stroke of a pen.
I’m leading a coalition of 18 states in suing to stop Trump’s unlawful EO banning birthright citizenship.
When we say we will fight for the rule of law, we mean it. pic.twitter.com/arwPZ2IRS5
— Attorney General Matt Platkin (@NewJerseyOAG) January 21, 2025
Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Οι μηνύσεις, οι οποίες κατατέθηκαν όλες σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στη Βοστώνη ή στο Κόνκορντ του Νιου Χάμσαϊρ, έχουν στόχο ένα από τα βασικά κεφάλαια της σαρωτικής καταστολής της μετανάστευσης που ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ.
Το διάταγμα αυτό δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν την αμερικανική ιθαγένεια σε παιδιά που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από μητέρες οι οποίες βρίσκονται παράνομα ή προσωρινά στη χώρα, όπως οι κάτοχοι κάθε τύπου βίζας, και των οποίων οι πατέρες δεν είναι αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ.
Αναμένονται και άλλες μηνύσεις από πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών και ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων, που αμφισβητούν άλλες πτυχές της ατζέντας του Τραμπ.
Κάποιες που έχουν ήδη κατατεθεί, αμφισβητούν το νέο «υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» του οποίου ηγείται ο Ελον Μασκ καθώς και ένα διάταγμα που υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος για την αποδυνάμωση της προστασίας των θέσεων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.
Οποιεσδήποτε αποφάσεις από δικαστές στη Μασαχουσέτη και το Νιου Χάμσαϊρ, θα επανεξεταστούν από το 1ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Βοστώνη, του οποίου οι πέντε εν ενεργεία ομοσπονδιακοί δικαστές είναι όλοι διορισμένοι από Δημοκρατικούς προέδρους, πράγμα σπάνιο σε εθνικό επίπεδο.
Οι μηνύσεις για το δίκαιο του εδάφους υποστηρίζουν ότι το εκτελεστικό διάταγμα παραβιάζει το δικαίωμα που κατοχυρώνεται στη ρήτρα ιθαγένειας της 14ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προβλέπει ότι όποιος γεννιέται στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται αυτόματα αμερικανός πολίτης.
Οι καταγγελίες επικαλούνται την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του 1898 στην υπόθεση Ηνωμένες Πολιτείες κατά Γουόνγκ Κιμ Αρκ, η οποία ορίζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες από γονείς οι οποίοι δεν είναι πολίτες, δικαιούνται την αμερικανική υπηκοότητα.
Αν ισχύσει η διαταγή του Τραμπ, περισσότερα από 150.000 παιδιά που γεννιούνται ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες θα στερούνταν για πρώτη φορά το δικαίωμα στην ιθαγένεια, σύμφωνα με το γραφείο της υπουργού Δικαιοσύνης της Μασαχουσέτης, Αντρέα Τζόι Κάμπελ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αφαιρεί συνταγματικά δικαιώματα», ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.
Οπως σημείωσαν οι New York Times, σε αυτή την περίπτωση, μόνο στην Καλιφόρνια, 20.000 παιδιά θα έχαναν την αμερικανική ιθαγένεια ετησίως.
Στους ενάγοντες που αμφισβητούν το διάταγμα, περιλαμβάνεται μια γυναίκα που ζει στη Μασαχουσέτη και προσδιορίζεται μόνο ως «η Ντο» (δεν είναι το αληθινό της όνομα), η οποία βρίσκεται στη χώρα μέσω προσωρινού προστατευόμενου καθεστώτος και πρόκειται να γεννήσει τον Μάρτιο.
Το προσωρινό προστατευόμενο καθεστώς είναι διαθέσιμο σε άτομα των οποίων οι χώρες καταγωγής έχουν βιώσει φυσικές καταστροφές, ένοπλες συγκρούσεις ή άλλα έκτακτα γεγονότα και επί του παρόντος καλύπτει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από 17 έθνη.
Εκκρεμούν επίσης πολλές άλλες μηνύσεις, που αμφισβητούν πτυχές διάφορων εκτελεστικών διαταγμάτων του Τραμπ.
Η Εθνική Ενωση Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία εκπροσωπεί υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε 37 υπηρεσίες και τμήματα, κατέθεσε αργά τη Δευτέρα αγωγή αμφισβήτησης του διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ και το οποίο διευκολύνει την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών και την αντικατάστασή τους με υποστηρικτές του προέδρου.
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-22 11:50:00