Κόσμος

Ο πόλεμος των Μπίσμαρκ: Ο πρίγκιπας-πλεϊμπόι και η οικογενειακή περιουσία

Ενας γερμανός πρίγκιπας που θεωρείται το «μαύρο πρόβατο» της δυναστείας των Μπίσμαρκ μηνύει τα δύο αδέλφια του για μερίδιο της κληρονομιάς τους, που φθάνει σε ύψος ενός δισ. ευρώ. Πρόκειται για την κλιμάκωση ενός οικογενειακού πολέμου με χαρακτηριστικά τηλεοπτικής σαπουνόπερας, που μαίνεται εδώ και δεκαετίες.

Ο Καρλ-Εντουαρντ, πρίγκιπας των Μπίσμαρκ και τρισέγγονος του «σιδηρού καγκελαρίου» Οτο φον Μπίσμαρκ, ο οποίος ένωσε τα γερμανικά εδάφη τον 19ο αιώνα, ζητά 83 εκατ. ευρώ από τον μικρότερο αδελφό του Γκρέγκορ και την αδελφή του Βανέσα, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του πατέρα του, Φέρντιναντ φον Μπίσμαρκ, να τον αποκληρώσει λόγω του επιδεικτικού τρόπου ζωής του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ο Καρλ-Εντουαρντ βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τα αδέλφια του στην αίθουσα ενός δικαστηρίου στην πόλη Λίμπεκ του γερμανικού Βορρά, στις αρχές της εβδομάδας. Τα τρία αδέλφια δεν αντάλλαξαν ούτε μία ματιά, αφήνοντας τους δικηγόρους τους να επιχειρηματολογήσουν για λογαριασμό τους.

Απόφαση δεν εκδόθηκε, με τον δικαστή να ζητά περισσότερα έγγραφα για να εξακριβώσει την πλήρη έκταση της περιουσίας των Μπίσμαρκ. Ο Γκρέγκορ υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του έλαβε ένα δάνειο από τον πατέρα τους, το οποίο, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να αφαιρεθεί από την αξίωση.


Ο δικαστής πρότεινε στις δύο πλευρές να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξωδικαστικής διευθέτησης. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο, δεδομένης της αμοιβαίας απαξίωσης που επικρατεί εδώ και χρόνια σε μια οικογένεια που κάποτε φημιζόταν για τις διπλωματικές της ικανότητες.

Τα τελευταία χρόνια ο Γκρέγκορ, πρώην παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ, έχει απαγορεύσει στον Καρλ-Εντουαρντ την πρόσβαση στην πατρογονική έπαυλη της οικογένειας, το παλάτι Φρίντριχσρουχ, ισχυριζόμενος ότι ο αδελφός του παρενοχλούσε τους γονείς τους με «περιττά δράματα».


Ο Καρλ-Εντουαρντ, γνωστός και με το παρατσούκλι «Κάλε», ισχυρίζεται ότι η μητέρα του, πριγκίπισσα Ελίζαμπεθ, που πέθανε πέρυσι, ήταν λυσσασμένη αντισημίτρια, αλκοολική, και πρόσβαλλε διαρκώς την εβραϊκής καταγωγής τρίτη σύζυγό του, Ναταλί Μπάριμαν, από την οποία έχει πια χωρίσει. Στη διάρκεια ενός καβγά στην οικογενειακή έπαυλη του Αμβούργου, ο Κάλε συνελήφθη από την αστυνομία καθώς επιχειρούσε να διώξει δια της βίας τη μητέρα του από το δωμάτιό του.

Ο Καρλ-Εντουαρντ είναι πρώην μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου, τον οποίο ο Τύπος χαρακτήριζε ως τον πιο τεμπέλη πολιτικό της Βουλής, καθώς σπανίως εμφανιζόταν στις ψηφοφορίες της ολομέλειας. Πριν τον θάνατό του, ο πατριάρχης της οικογένειας Φερδινάνδος διόρισε τον Γκρέγκορ επικεφαλής της οικογενειακής έπαυλης και ενός παρακείμενου δασικού κτήματος. Ως μεγαλύτερος γιος, ο «Κάλε» δεν χώνεψε ποτέ την περιφρόνηση του πατέρα του προς το πρόσωπό του.


Η τέταρτη σύζυγός του, Αλεσάντρα Σιλβέστρι-Λεβί, ιταλοβραζιλιάνα επιμελήτρια τέχνης, έχει δηλώσει ότι η κόντρα μεταξύ των μελών της οικογένειας πηγάζει από ένα «δυσλειτουργικό περιβάλλον, σειρά από ανείπωτες αλήθειες, προσωπικά δράματα, απληστία και ζήλιες επιπέδου Δάντη».

Ο δεύτερος μεγαλύτερος γιος του Φέρντιναντ, κόμης Γκότφριντ φον Μπίσμαρκ, διαβόητος για τα πάρτι με ναρκωτικά που διοργάνωνε, πέθανε από υπερβολική δόση κοκαΐνης και ηρωίνης στο ρετιρέ του στο Τσέλσι του Λονδίνου το 2007. Το όνομά του Γκότφριντ συνδεόταν και με άλλα δύο θανατηφόρα ατυχήματα.

Το 1986, η Ολίβια Τσάνον, η 22χρονη κόρη του πρώην υπουργού των βρετανών Συντηρητικών Πολ Τσάνον, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ένα από τα πάρτι του Γκότφριντ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο 38χρονος Αντονι Κέισι έπεσε από τη στέγη του σπιτιού του Γκότφριντ και σκοτώθηκε, έχοντας καταναλώσει μεγάλη δόση κοκαΐνης, μετά από μια βραδιά καταχρήσεων που ο ιατροδικαστής περιέγραψε ως «ομοφυλοφιλικό όργιο».

Η κληρονομική διαμάχη έχει φουντώσει ξανά μετά τον θάνατο του Φερδινάνδου το 2019 και της χήρας του Ελισάβετ. Ο «Κάλε» έχει παραδεχθεί ότι τα προβλήματα των εθισμών του δεν τιμούν το οικογενειακό όνομα.

Υπό… αναθεώρηση ο εμβληματικός καγκελάριος

Πάντως η φήμη του προγόνου τους Οτο φον Μπίσμαρκ έχει δεχθεί πλήγματα τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ρόλος του στην προώθηση της αποικιοκρατίας έχει θέσει την υστεροφημία του, ως του καγκελαρίου που μετέτρεψε τη Γερμανία σε ευρωπαϊκή δύναμη, υπό αναθεώρηση.

Ο Οικογενειακός Ομιλος Μπίσμαρκ, που διέθετε 377 μέλη το 2022, έχει εξαπολύσει επίθεση κατά της απόπειρας δυσφήμησης του πατριάρχη του. Διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση να πάψει να αποκαλείται με το όνομά του μια αίθουσα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και να αφαιρεθεί από εκεί το πορτρέτο του, το 2022.

Ο Ερνστ φον Μπίσμαρκ, γιος του ανιψιού τού Οτο φον Μπίσμαρκ, εξέφρασε τα παράπονά του στη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι η ιστορία «δεν μπορεί να εξαλειφθεί», όταν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ψήφισαν να μετονομαστεί η «Αίθουσα Μπίσμαρκ» σε «Αίθουσα Γερμανικής Ενότητας».

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το υπουργείο «βλέπει την παράδοσή του ως σταθερά συνδεδεμένη με τη δημοκρατική ιστορία της Γερμανίας» και ότι ο Μπίσμαρκ, ο οποίος ίδρυσε το υπουργείο και ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ενοποιημένης Γερμανίας, δεν ήταν δημοκράτης, προωθούσε την αποικιοκρατία και περιφρονούσε τα δικαιώματα των γυναικών.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-19 09:54:00

Back to top button