Η «επόμενη μέρα» μετά τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι δύο πλευρές
Η εκεχειρία στην Γάζα είναι από τις 11.15 της Κυριακής (19/1), σε ισχύ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Λίγη ώρα νωρίτερα το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωνε ότι το Ισραήλ έχει λάβει τον κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς, απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η εκεχειρία.
Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι δύο πλευρές
Ως προς το ποιος κερδίζει από την συμφωνία αυτή, ο διεθνολόγος Ευάγγελος Βενέτης τονίζει στο CNN Greece πως «εφόσον τηρηθούν οι όροι τότε η ειρήνη που θα προκύψει όσο βραχύβια κι αν αποδειχτεί θα αναδείξει νικητές τους Παλαιστίνιους».
Υπογραμμίζει δε ότι η Χαμάς, μέσω της συμφωνίας αυτής, καταφέρνει να «διατηρήσει την εξουσία της» και αποκτά «καταλυτική επιρροή στο πολιτικό σκηνικό της Δυτικής Όχθης».
«Με αυξημένο το γόητρό της (σ.σ η Χαμάς) στέλνει το μήνυμα ότι η στιγμή της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι ακόμη πιο κοντά», προσθέτει ο διεθνολόγος.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βενέτης αναφέρει πως «το Ισραήλ χάνει μεν τον πόλεμο, αλλά ικανοποιείται με την ανταλλαγή των αιχμαλώτων και την δυνατότητα που του δίνεται να επηρεάσει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας».
«Μεγάλος χαμένος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου»
Σε ότι αφορά, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εκείνος θα πρέπει να μετά την έγκριση της συμφωνίας, να κατευνάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να αποφύγει νέες εκλογές.
«Μεγάλο χαμένο» χαρακτηρίζει ο Ευάγγελος Βενέτης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και εξηγεί ότι «απέτυχε να απελευθερώσει με στρατιωτικά μέσα τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους και απέτυχε να κατακτήσει την υπόγεια πόλη της Χαμάς».
Ακόμη, ο διεθνολόγος τονίζει ότι «ο Νετανιάχου αναίρεσε τις δηλώσεις του ότι το Ισραήλ θα πολεμούσε μέχρι να κατατροπώσει την Χαμάς». Υπογραμμίζει δε ότι «θα επιχειρήσει να κρατηθεί πολιτικά από την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων».
«Δεν περιλαμβάνονται οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες»
Η συμφωνία εκεχειρίας εδράζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί έξι εβδομάδες και να περιλαμβάνει την απελευθέρωση γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματισμένων ομήρων, αλλά και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από περιοχές της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων, αλλά και την επιστροφή του άμαχου πληθυσμού.
Οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν από την 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται να περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Ισραηλινών ανδρών στρατιωτών, μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών
Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των εναπομεινάντων νεκρών και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, υπό την εποπτεία της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ότι αφορά τις τρεις φάσεις της συμφωνίας, ο Ευάγγελος Βενέτης τονίζει πως «Δεν περιλαμβάνονται οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες που θα διασφαλίσουν την ειρήνη εκατέρωθεν».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει μία τρίτη δύναμη που να επιβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας», οπότε «το Ισραήλ έχει την δυνατότητα να ελιχθεί αποσπώντας τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους με ανταλλαγή και κατόπιν μετά από μερικούς μήνες ή και εβδομάδες να ξεκινήσει ξανά τον πόλεμο».
Θα αντέξει η συμφωνία εκεχειρίας;
Δεδομένης της δυσπιστίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, παραμένει ασαφές αν οι δύο πλευρές θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα ή αν θα ερμηνεύσουν διαφορετικά όσα προβλέπει το κείμενο. Αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και για τις επόμενες φάσεις της συμφωνίας μέχρι το οριστικό τέλος του πολέμου και την οριστική αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι οι εχθροπραξίες μπορεί να ξεκινήσουν μετά την πρώτη φάση της κατάπαυσης του πυρός. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο στο Ισραήλ όσο και στο στρατόπεδο της Χαμάς υποστηρικτές της συνέχισης του πολέμου.
Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επόμενη μέρα στην Μέση Ανατολή
Σε γενικές γραμμές, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή. Σχετικά με τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ο διεθνολόγος Ευάγγελος Βενέτης, τόνισε πως αν η συμφωνία εφαρμοστεί αυτό «θα αποκλιμακώσει άμεσα την ένταση στην Μέση Ανατολή, ενώ η μη εφαρμογή της θα διατηρήσει και θα αυξήσει την ένταση αντίστοιχα».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν η συμφωνία εκεχειρίας μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή, ο διεθνολόγος ανέφερε στο CNN Greece ότι «ασφαλώς και αλλάζουν οι ισορροπίες στην Μέση Ανατολή. Η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Νετανιάχου αντισταθμίζει την ανατροπή του Άσαντ».
Τέλος, προσθέτει ότι «σε επίπεδο παλαιστινιακής ηγεσίας η “χαμασοποίηση” της Δυτικής Όχθης επιταχύνεται ραγδαία. Το Ισραήλ υφίσταται την πρώτη πολεμική του ήττα από τους Παλαιστινίους χωρίς μεν να χάσει εδάφη, αλλά χάνοντας πολιτικό κεφάλαιο, κάτι που θα επηρεάσει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και θα οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών».
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-19 13:05:00