Metlen: Η επένδυση στην Βοιωτία κάνει την Ελλάδα «στρατηγικό παίκτη» – Ο κρίσιμος ρόλος του Γαλλίου
Μια επένδυση που έχει την προοπτική να κάνει την Ελλάδα στρατηγικό «παίκτη» στην διεθνή σκηνή εμπορίου, φαίνεται πως είναι το νέο project της Metlen στην Βοιωτία, καθώς δύναται να ενισχύσει τον ρόλο της χώρας στον χάρτη των εξαγωγών, με την παραγωγή μιας ιδιαίτερα κρίσιμης πρώτης ύλης.
Πρόκειται για την επένδυση των 295,5 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου στο εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», στον Άγιο Νικόλαο.
Στην επίσκεψη που έκανε στον χώρο του εργοστασίου αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την επένδυση αυτή εμβληματική και στρατηγικού χαρακτήρα, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN, Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε πως η επένδυση «θωρακίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία από εξωτερικές εξαρτήσεις».
Πρωταγωνιστής του νέου project φαίνεται πως είναι το Γάλλιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που «βγαίνει» από την επεξεργασία του βωξίτη, κατά την παραγωγή της αλουμίνας και αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγή σημαντικών προϊόντων νέας τεχνολογίας, για την αμυντική βιομηχανία, αλλά και για προϊόντα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά.
Πρόκειται για ένα μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό στον ελληνικό βωξίτη, κάτι που δίνει πλεονέκτημα στη χώρα, σε σχέση με άλλους παραγωγούς. Μάλιστα, αν το project προχωρήσει απρόσκοπα, το εργοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και να εξάγει περί τους 50 τόνους Γαλλίου τον χρόνο.
Ποσότητα που είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες που έχει η ΕΕ αυτή την στιγμή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια παραγωγή Γαλλίου ανέρχεται, μόλις, σε περίπου 750 τόνους τον χρόνο και ο βασικός εξαγωγέας είναι η Κίνα, όπως μέσα από την συγκεκριμένη επένδυση, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πάρει ένα σημαντικό κομμάτι της «πίτας».
Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης
- Η επέκταση της μονάδας θα οδηγήσει σε ετήσια παραγωγή 1,25 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας.
- Η Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσα στους 12 μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.
- Δυνατότητα παραγωγής 50 τόνων γαλλίου και κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών.
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στις εγκαταστάσεις απασχολούνται ήδη 1.700 εργαζόμενοι.
- Παραγωγή προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών (Critical Raw materials) της ΕΕ.
Τι είναι το Γάλλιο και γιατί είναι τόσο σημαντικό
Πριν από μερικά χρόνια, οι λέξεις «ημιαγωγοί» και «μικροτσιπ» έγιναν σχεδόν κομμάτι της καθημερινότητας μας, καθώς οι εμπορικές διαμάχες και η αλλαγή των ισορροπιών σε γεωστρατηγικό επίπεδο προκάλεσαν μια κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το Γάλλιο είναι μια ακόμα λέξη που θα ακούμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον, καθώς οι ανάγκες της βιομηχανίας για το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο θα αυξάνονται όλο και περισσότερο, στο πλαίσιο της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
Με απλά λόγια, το Γάλλιο είναι ένα προϊόν μεγάλης χρηστικής και οικονομικής αξίας που «βγαίνει» από την επεξεργασία του βωξίτη και αποτελεί απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή ολοκληρωμένων συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, για την παραγωγή LED, φωτοβολταϊκών, οπτικών ινών, αλλά και σε μαγνήτες, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, πρόκειται για ένα εμπόρευμα με υψηλή τιμή στο χρηματιστήριο, καθώς κινείται στο επίπεδο των 800 δολαρίων/κιλό. Αυτό δημιουργεί σημαντικές οικονομικές προοπτικές για την Metlen, αλλά και για την χώρα, με τους αναλυτές να αναφέρουν πως αφήνει υψηλά περιθώρια κέρδους.
Άλλωστε, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά μέταλλα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνέχεια και από την πρόσφατη διακοπή τροφοδότησης με γάλλιο της Ευρώπης από την Κίνα.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-19 11:42:00