Ισραήλ: Τα νοσοκομεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους ομήρους
«Πριν από 14 μήνες, παρά την τρομερή ένταση και τις δύσκολες στιγμές, για μία εβδομάδα κάθε μέρα ήταν γιορτή. Και αυτό διότι ορισμένοι όμηροι, γυναίκες και παιδιά, είχαν ελευθερωθεί, έτσι το Ισραήλ και όλος ο κόσμος παρακολουθούσαν με συγκίνηση τις εικόνες που έρχονταν από τα νοσοκομεία του εβραϊκού κράτους» έγραψε η Repubblica σε ρεπορτάζ της από την Ιερουσαλήμ. Και πέρασε στο σήμερα.
«Οπως τότε, έτσι και τώρα, δόθηκε εντολή στα ισραηλινά νοσοκομεία να προετοιμαστούν καταλλήλως για την υποδοχή των ομήρων. Τα κύρια ιατρικά κέντρα, Sheba και Sourasky, έχουν δημιουργήσει φιλόξενα δωμάτια, με πολύχρωμες κουβέρτες και έπιπλα, με πιτζάμες, μπουκάλια σαμπουάν και σαπούνια, για να κάνουν όσους επιστρέφουν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Αν και μετά από 470 ημέρες αιχμαλωσίας οι γιατροί και οι κρατικοί παράγοντες προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική.
»‘‘Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε άνευ προηγουμένου πρόκληση’’ μας είπε ο διευθυντής κοινωνικών υπηρεσιών ενός από τα υγειονομικά κέντρα, ανωνύμως βέβαια, διότι τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί διατάχθηκαν να διατηρήσουν τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα. ‘‘Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν με την προηγούμενη συμφωνία πέρασαν σχετικά σύντομη περίοδο αιχμαλωσίας, όμως αυτή τη φορά μιλάμε για άτομα που βρίσκονται σε αιχμαλωσία εδώ και 15 μήνες. Η ψυχολογική και σωματική κατάστασή τους μάλλον είναι πολύ πιο περίπλοκη’’».
Η Repubblica έγραψε ότι οι Ισραηλινοί (γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι και ιατροδικαστές) πραγματοποίησαν πολλές προσομοιώσεις, όπως και μία με ηθοποιούς, ώστε να κάνουν την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους. Πρώτες θα έρθουν οι γυναίκες και κατόπιν οι άνδρες, τελευταία δε τα πτώματα. «Η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε παιδιά (δύο αδέλφια, δύο και πέντε ετών) φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για την τύχη τους».
Ολοι οι όμηροι θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο και πρέπει να παραμείνουν εκεί τέσσερις ημέρες τουλάχιστον, υπό περιοριστικούς όρους, ώστε να προστατευθεί η ζωή τους. Πολύ προσεκτικοί θα είναι οι θεράποντες με το θέμα της σίτισής τους, καθώς ο δεκαπεντάμηνος υποσιτισμός τους ενδέχεται να έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε κύρια όργανα, όπως το πεπτικό, αλλά ακόμη και στο μυϊκό σύστημα, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
«‘‘Υπήρχε ελάχιστο φαγητό. Συχνά μού έδιναν μόνο μερικές φέτες ψωμί’’ είπε ο Καΐντ Φάχραν Ελκάντι, ένας βεδουίνος που είχε πιαστεί όμηρος και απελευθερώθηκε σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ύστερα από 326 ημέρες. Ηταν ο τελευταίος που επέστρεψε ζωντανός στο Ισραήλ. Ετσι, για κάθε ασθενή θα καθοριστεί συγκεκριμένη διατροφή με βάση τις ανάγκες του και τα πρώτα γεύματα θα είναι πολύ ελαφρά, μόνο με ψωμί, σάλτσα μήλου, πιθανώς και λίγο τυρί».
Το ιταλικό ρεπορτάζ σημείωσε ότι οι ισραηλινοί ιατροδικαστές θα τεκμηριώσουν με στοιχεία τη βία και κακοποίηση που έχουν υποστεί οι όμηροι, διότι «από την πρώτη ομάδα ομήρων προέκυψε ότι πολλοί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά». Κατά τα λοιπά, οι συγγενείς των ομήρων αναμένουν με χαρά και ανυπομονησία την επιστροφή των δικών τους ανθρώπων.
«Κάποιοι αντέδρασαν στην ανακοίνωση της συμφωνίας με ζητωκραυγές, όπως η Αβίβα Ζίγκελ, πρώην κρατουμένη στη Γάζα, η οποία αναμένει τώρα τον σύζυγό της, Κιθ. ‘‘Το περιμένουμε, όλοι μας το περιμένουμε’’ είπε στα ισραηλινά media. Υπάρχουν και εκείνοι που απελπίζονται επειδή τα αγαπημένα τους πρόσωπα φαίνεται ότι θα απελευθερωθούν αργότερα. Οπως η Χερούτ Νιμρόντι, μητέρα ενός 19χρονου στρατιώτη. ‘‘Ο Ταμίρ μου μένει ξανά πίσω. Και ποιος ξέρει αν θα έρθει ποτέ η σειρά του…’’»
. . .
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-18 10:48:00