Νέα σελίδα στον «Προσωπικό Βοηθό ΑμεΑ» – Δύο καινοτομίες προαναγγέλλει η Σοφία Ζαχαράκη
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ», το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποφάσισε καθολική εφαρμογή, επέκταση του προγράμματος σε ολόκληρη την επικράτεια και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ χωρίς προϋποθέσεις.
Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους σχεδόν 42 εκ. ευρώ.
Χιλιάδες ωφελούμενοι – Ειδική επιμόρφωση ανάδοχων γονέων
Διανύοντας τη δεύτερη φάση του προγράμματος, σχεδόν 1.300 ωφελούμενοι, σε όλη την Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα και λαμβάνουν (ή έχουν λάβει) υπηρεσίες από τους 1.744 Προσωπικούς Βοηθούς.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, δηλώνει στο CNN Greece: «Ο θεσμός του προσωπικού βοηθού, έχει αρχίσει πια και ριζώνει και οι συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν πλέον τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε έναν άνθρωπο που κάνει τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, την εργασία τους και την απόλαυσή τους καλύτερη».
«Στηρίζουμε έμπρακτα τον θεσμό και αναπροσαρμόσαμε την μηναία αποζημίωση από 1.561 σε 1.850 ευρώ αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που θα ανοίξουν την αγκαλιά τους και το σπίτι τους ώστε να αναλάβουν την φροντίδα ενός παιδιού με αναπηρία», προσθέτει.
Η κ. Ζαχαράκη τονίζει επίσης ότι με την υλοποίηση του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ», ανάδοχοι γονείς λαμβάνουν για πρώτη φορά ειδική επιμόρφωση σε συνεργασία με δημόσια Πανεπιστήμια όπως είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και θα αναλάβουν τη φροντίδα παιδιών με αναπηρία, συμβάλλοντας έτσι στην άρση των εμποδίων για την κοινωνική τους ένταξη και προσφέροντας τους ένα οικογενειακό πλαίσιο που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες τους.
«Στόχος μας είναι αυτά τα παιδιά να ζήσουν έκτος ιδρυμάτων, μέσα σε ένα σταθερό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Παράλληλα, με την αύξηση της αποζημίωσης αλλά και την παροχή δωρεάν εκπαίδευσης, εξασφαλίζουμε τις κατάλληλες θεσμικές και οικονομικές συνθήκες προκειμένου να μπορέσουν οι επαγγελματίες ανάδοχοι γονείς να ανταποκριθούν στην αυξημένη φροντίδα που απαιτεί η ανατροφή ενός παιδιού με αναπηρία, χωρίς ωστόσο να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος αναδοχής ή των λοιπών προνοιακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία», υπογραμμίζει η Σ. Ζαχαράκη.
Έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή
Η κ. Ζαχαράκη δηλώνει ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξυπηρέτησης 1.800 ατόμων με αναπηρία, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή από τους Βοηθούς, κυρίως στην Αττική.
«Στην περιφέρεια έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα, αλλά στην Αττική θα θέλαμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Πιστεύω ότι θα βοηθήσουν οι καμπάνιες ενημέρωσης και έτσι θα μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο μας που είναι 1.800 ΑμεΑ να έχουν Προσωπικό Βοηθό», είπε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.
Έρχεται ο «Φροντιστής της Γειτονιάς»
Η πολύπλευρη στήριξη των ΑμεΑ, των οικογενειών αλλά και των ηλικιωμένων αποτελεί βασικό στόχο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο με μια σειρά προγραμμάτων και δράσεων επιχειρεί να βελτιώσει την καθημερινότητα κυρίως των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Μετά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και του «Προσωπικού Βοηθού ΑμεΑ», το υπουργείο σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Φροντιστής της Γειτονιάς», το οποίο θα αφορά άτομα που πρέπει να έχουν διαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, φροντίδας και κοινωνικής προστασίας.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 07:25:00