Ποια έργα υποδομών ύψους 2 δισ. ευρώ απαιτούνται για τη Θεσσαλία
Την ανάγκη να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στα έργα αποκατάστασης των καταστραμμένων υποδομών της Θεσσαλίας, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνέντευξη Τύπου (16.1.2025) στην Αθήνα.
Με τον ίδιο να παρουσιάζει ταυτόχρονα το νέο του στρατηγικό σχέδιο ώστε η Θεσσαλία να αποκαταστήσει τις μεγάλες τις πληγές και να είναι από εδώ και πέρα πιο ανταγωνιστική και ανθεκτική.
Στο νέο σχέδιο που παρουσίασε προτεραιότητα αποτελούν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια, έτσι ώστε να αποτραπούν οι καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες Daniel και ο Elias. Ψηλά στη λίστα του στρατηγικού πλάνου της περιφέρειας είναι επίσης η στήριξη της δημόσιας υγείας, των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της αγροδιατροφής, η σύνδεσή της με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κατασκευή αθλητικών κέντρων σε περιοχές που τα έχουν ανάγκη.
Η αποκατάσταση ωστόσο των μεγάλων ζημιών απαιτούν ένα πακέτο έργων ύψους 2 δισ. ευρώ, με την περιφέρεια να έχει αναλάβει να υλοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα 800 εκατ. ευρώ αφορούν έργα ορεινής υδρονομίας και αρδευτικών από ΥΠΕΝ και ΥΠΟΜΕ. Το μεγαλύτερο ωστόσο ποσό, το οποίο φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ είναι τα μεγάλα σιδηροδρομικά και οδικά έργα που πρέπει να κατασκευαστούν άμεσα, τα οποία ωστόσο αποτέλεσαν το «μήλο της έριδος» για να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των εργολάβων. Ο κ. Κουρέτας ισχυρίστηκε ότι παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που θα προκύψουν, είναι σημαντικό ένα μέρος των έργων να το αναλάβουν και μικρότερες εταιρείες.
Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση επέμεινε στην ανάθεση των έργων, συνολικού προϋπολογισμού 1,35 δισ. ευρώ, σε ένα κλειστό κλαμπ λίγων μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, παρά τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των φορέων της αγοράς και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή ∆ημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑ∆ΗΣΥ) έβαλε «στοπ» τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν αιτηθεί εταιρίες 6ης τάξης και διέταξε τη μη υπογραφή των 8 συμβάσεων, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας προδικαστικής προσφυγής. Έτσι, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις 31 Ιανουαρίου, όταν και θα συζητηθούν οι προδικαστικές προσφυγές που υπεβλήθησαν από τις εταιρίες ΕΚΤΕΡ, ∆ομική Κρήτης, ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕ.ΝΑ. για τους διαγωνισμούς οδικών και σιδηροδρομικών έργων. Πρόκειται για εταιρίες που είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία διεκδίκησης των έργων.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στα νέα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2025, τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή κλειστών κολυμβητηρίων και γυμναστηρίων σε περιοχές της Θεσσαλίας, την ανέγερση νέων αστυνομικών και πυροσβεστικών κτηρίων, νέου γηροκομείου Λάρισας καθώς και τη βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών. Οι νέες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην ενίσχυση της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας σε όλη την Περιφέρεια.
Επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στα έργα ύψους 117 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Τα υλοποιηθέντα έργα μετά τον Ντάνιελ σε 432 σημεία παρέμβασης σε όλη τη Θεσσαλία ανέρχονται σε 75 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2024 τα έργα προς υλοποίηση ανέρχονται σε 42 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, ο Περιφερειάρχης έδωσε τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των αιτούντων, έχει ήδη λάβει τις επιχορηγήσεις. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν 43.447 αιτήσεις, εκ των οποίων οι αιτήσεις με διαπιστωμένες ζημιές ανέρχονται σε 28.830. Εξ αυτών, οι 19.365 έχουν λάβει ήδη την επιχορήγηση.
Στον τομέα του τουρισμού, η Θεσσαλία απέκτησε μια νέα ταυτότητα, η οποία ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μιας σύγχρονης ιστοσελίδας. Το έργο αυτό αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Παράλληλα, οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για την περιοχή, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά, αναμένεται να αφήσουν έντονο αποτύπωμα στην τοπική οικονομία και τουριστική υποδομή. Επιπλέον, αναμένεται η έκδοση τουριστικού προγράμματος για το παραλιακό μέτωπο της Μαγνησίας, το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και θα συμβάλει στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.
Εκτός από τα έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στην οδική ασφάλεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το 2024 υπογράφηκαν συμβάσεις για έργα ύψους 12,4 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν σημαντικές παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, η εγκατάσταση κάθετης σήμανσης, οι διαγραμμίσεις οδικών αξόνων και οι ασφαλτοστρώσεις. Αυτές οι βελτιώσεις αναμένεται να ενισχύσουν το δίκτυο οδικής ασφάλειας στην περιοχή, προσφέροντας περισσότερη προστασία στους χρήστες του οδικού δικτύου και συμβάλλοντας στη μείωση των ατυχημάτων.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-17 07:13:00