Πολιτική

Στραμμένα στη Συρία τα «ραντάρ» της Αθήνας – Ο ρόλος της Ελλάδας και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά της Συρίας, σχετικά με την οικοδόμηση της χώρας εξετάζοντας πρώτα τον οδικό χάρτη.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας σε πρότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει πώς οι Βρυξέλλες δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων, πριν διασφαλιστεί από το νέο καθεστώς της χώρας ότι δεν διώκονται οι μειονότητες όπως και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των γυναικών εντός μιας ενοποιημένης κυβέρνησης που αποκηρύσσει το θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ζητήσει να ανασταλούν προσωρινά οι κυρώσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τράπεζες.

Στο εν λόγω έγγραφο, το οποίο υπογράφουν Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Φινλανδία και Δανία, αναφέρεται πώς για να αλλάξει το καθεστώς των κυρώσεων πρέπει να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα όπως ο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πώς πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις κατά των μελών της κυβέρνησης Άσαντ και των υποστηρικτών της.

Υπενθυμίζεται πώς οι ΗΠΑ εξέδωσαν εξαίρεση από κυρώσεις για συναλλαγές με κυβερνητικά ιδρύματα στη Συρία για έξι μήνες, για να διευκολύνουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Συρία (19/12) μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ οι ηγέτες μεταξύ άλλων τόνισαν την ιστορική ευκαιρία για επανένωση και ανοικοδόμηση της χώρας, την καίρια σημασία μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας που θα ορίζει η ίδια η Συρία και θα ανταποκρίνεται στις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού, την ανάγκη εξασφάλισης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας και τη σημασία που έχει η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα κάλεσαν όλα τα μέρη να διαφυλάξουν την εθνική ενότητα και να εξασφαλίσουν την προστασία όλων των πολιτών, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και τη δημιουργία συνθηκών για μια συμπεριληπτική και ειρηνική πολιτική μετάβαση και για επιστροφές σύρων προσφύγων υπό ασφαλείς και αξιοπρεπείς όρους και σε εθελοντική βάση, όπως ορίζονται από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο ρόλος της Ελλάδας στις αποφάσεις για τη Συρία

Τα «ραντάρ» της Αθήνας είναι στραμμένα στη Συρία. Η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, επιχειρεί να συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η Αθήνα έχει υπογραμμίσει πώς πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να υπάρχει μια κυβέρνηση συμπεριληπτική σε θέματα δικαιωμάτων όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενιαία άποψη.

Σε αυτή την κατεύθυνση, Ελλάδα, Αυστρία και Κύπρος απέστειλαν τον προηγούμενο μήνα επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. στη Συρία με στόχο να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ε.Ε. στην περιοχή.

Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία (08/01) επισήμανε τη στήριξη της Ελλάδας στην ενότητα, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, καλώντας για την προστασία των αμάχων, των θρησκευτικών μειονοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ειδική αναφορά στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, καλεί τις νέες συριακές αρχές να επιδείξουν απτά βήματα προς την κατεύθυνση της συμπεριληπτικότητας, της θεσμικής οικοδόμησης και της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ενώ εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τη συνταγματική αναθεώρηση και την πολιτική μετάβαση, η οποία « πρέπει να καθοδηγείται από τους ίδιους τους Σύρους και να είναι απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις».




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-16 07:15:00

Back to top button