Πολιτική

Το παρασκήνιο της επιλογής Τασούλα για την ΠτΔ και τα επόμενα βήματα

Όπως εξήγησε, άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός «η ευρύτερη αποδοχή δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας» αλλά ένα πρόσωπο που «θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει».

Παράλληλα, όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ανακοίνωσή του ονόματός του, «ο Κώστας Τασούλας αποτελεί μια ενωτική επιλογή. Εκλέγεται 25 χρόνια. Χειρίζεται με ευπρέπεια δύσκολες καταστάσεις».

Με την επιλογή αυτή ο κ. Μητσοτάκης «σπάει» μια παράδοση δεκαετιών που ήθελε τον πρωθυπουργό να προτείνει στην πολιτειακή ηγεσία ένα πρόσωπο που έχει αναφορά στην αντιπολίτευση, με σκοπό να δώσει το στίγμα των ευρύτερων συναινέσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να επιδιώκει να περιορίσει τις αντιδράσεις που τυχόν θα έφερνε μια επιλογή από τον χώρο της κεντροαριστεράς, κάτι το οποίο, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως δεν μπορεί «πρόσωπα της κεντροαριστεράς να μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης».

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως η επιλογή Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του κου Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, εκτιμάται πως θα δώσει τέλος στις εικασίες περί συγκυβέρνησης και εντέλει θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην υπερδεξιά, με τους θιασώτες μάλιστα της συγκεκριμένης άποψης μάλιστα να υπενθυμίζουν με νόημα πως «εντός ΝΔ υπάρχει και το δεξιό κομμάτι το οποίο δεν πρέπει να παραδοθεί αμαχητί».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την επιλογή του συνοψίζοντας τα ενωτικά χαρακτηριστικά του, λέγοντας πώς ο Κωσταντίνος Τασούλας είναι:

«Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».

«Μία και μοναδική εξαετής θητεία στην ΠτΔ»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την επιλογή του στο πρόσωπο του κ. Τασούλα, επεφύλαξε μία έκπληξη κάνοντας γνωστό ότι θα εισηγηθεί μια και μοναδική 6ετή θητεία στην ΠτΔ.

«Με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί δεν προκρίθηκε η λύση Βενιζέλου

Όμως δεν ήταν μόνο τα χαρακτηριστικά του Κώστα Τασούλα που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στη συγκεκριμένη επιλογή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε με την πρότασή του να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις από μια ενδεχόμενη επιλογή από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Και αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που δεν προκρίθηκε η λύση Βενιζέλου, αν και είχε συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα.

Όπως διευκρινιζόταν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, δεν μπορεί «πρόσωπα της κεντροαριστεράς να μονοπωλούν τα πρωτεία της συναίνεσης».

Μάλιστα σε ό,τι αφορά στην συναινετική εκλογή διευκρίνιζαν πως «δεν υπάρχει μονοπωλιακή ιδιοκτησία εννοιών σε πρόσωπο από την κεντροαριστερα».

Υπενθυμίζουν μάλιστα και τρεις φορές στο παρελθόν ο πρόεδρος που προτάθηκε προερχόταν από τον πολιτικό χώρο που κυβερνούσε.

Επιπλέον, η εκτίμηση που υπήρχε ήταν πως στη συγκεκριμένη φάση δεν χρειαζόταν να τηρηθεί η «παράδοση» υποψηφιότητας από την αντίπαλη πολιτική παράταξη, καθώς το πολιτικό σκηνικό έχει πλέον αλλάξει ριζικά και δεν υπάρχει το λεγόμενο «δίπολο».

Εξάλλου, και η ίδια η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ – που είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλες εποχές – δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια επιλογή.

Όπως άλλωστε σχολιάζουν πολλοί «το ΠΑΣΟΚ κατέχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνο λόγω εσωτερικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η επιλογή του Κώστα Τασούλα στην πολιτειακή ηγεσία της χώρας έφερε άμεσες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή, να επιτίθεται στον κ. Τασούλα σημειώνοντας ότι «παρουσία περιοδευόντων κλακαδόρων βουλευτών απευθύνθηκε στο κοινό του καταστρατηγώντας οποιαδήποτε έννοια σεβασμού των θεσμών».

Έκανε λόγο, δε, για «μικροπολιτική επιλογή με πλήρη απουσία θεσμικών αντιβάρων».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός, «προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Φάμελλος αναφέρει ότι η επιλογή ενός εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είναι αντίθετη με το «πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας».

Αμέσως μετά τη δήλωση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, από το βήμα της Ολομέλειας, ότι η πρόταση του πρωθυπουργού αποτελεί κορυφαία τιμή αλλά και ευθύνη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε «αδιανόητο να ανεβαίνει στο βήμα ο προτεινόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι και πρόεδρος της Βουλής και να ορίζει ημερομηνία πρώτης εκλογής χωρίς να καλέσει τα όργανα της Βουλής».

«Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά σχολιάζοντας την επιλογή του πρωθυπουργού για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Πυρά» κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Ως Πρόεδρος της Βουλής ήταν βαθιά κομματικός και αντικανονιστικός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 βουλευτές). Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτούνται επίσης 200 ψήφοι των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-15 18:02:00

Back to top button