Κόσμος

Μερτς: Προτεραιότητά μου η οικονομία και όχι το κλίμα

Οι οικονομικές πολιτικές της Γερμανίας ήταν «σχεδόν αποκλειστικά προσανατολισμένες στην προστασία του κλίματος» κατά τη διάρκεια της θητείας του Oλαφ Σολτς, δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη βιομηχανική πόλη Μπόχουμ, τη Δευτέρα.

«Θέλω να το πω ξεκάθαρα όπως το εννοώ: Θα το αλλάξουμε και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό», τόνισε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, η οποία κατέρρευσε τον Νοέμβριο λόγω εσωτερικών διαφορών σχετικά με τις δαπάνες και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεσμεύτηκε να καταργήσει «ιδανικά» τον άνθρακα έως το 2030, οκτώ χρόνια πριν από την επίσημη ημερομηνία-στόχο.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σημείωσε το Politico, ο συνασπισμός -στον οποίο συμμετείχαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Σολτς και οι Πράσινοι- επέκτεινε μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιχορήγησε τις ενεργοβόρες εταιρείες για να τις βοηθήσει να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα.


Η Γερμανία, ως αποτέλεσμα, είναι ο βιομηχανικός ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παραγωγή πράσινων υποδομών, διαθέτοντας τις περισσότερες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής τεχνολογίας. Διαθέτει τις δεύτερες περισσότερες εγκαταστάσεις για την κατασκευή αντλιών θερμότητας, μετά την Ιταλία.

Ο Μερτς, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα αλλάξει ριζικά αυτή την πολιτική.


«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε συμφωνήσει αρκετά συχνά για το ποιον [ενεργειακό πόρο] θα καταργήσουμε σταδιακά», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέροντας τόσο τον άνθρακα όσο και την πυρηνική ενέργεια. «Αλλά όσο δεν έχουμε αντικαταστάτη, δεν τίθεται θέμα παροπλισμού του άνθρακα. Αν συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, θα θέσουμε σε μαζικό κίνδυνο τη Γερμανία ως βιομηχανική χώρα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό».

Ο Μερτς και η συντηρητική του συμμαχία συγκεντρώνουν ποσοστό 31% στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που τους καθιστά φαβορί για την ηγεσία μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21%.


Όπως ανέφερε το Politico, το πρόβλημα για τον Μερτς είναι ότι, δεδομένης της δύναμης του AfD, οι συντηρητικοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να κυβερνήσουν με το SPD του Σολτς ή τους Πράσινους, τα κόμματα που προώθησαν τις πολιτικές κατά των οποίων καταφέρεται.

Ο Μερτς έχει αποκλείσει συμμαχία με το AfD.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μπόχουμ, ο υποψήφιος καγκελάριος εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό για την εστίαση της προηγούμενης κυβέρνησης στον «πράσινο χάλυβα», τα χαλυβουργεία που λειτουργούν με υδρογόνο το οποίο προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας σε μια συζήτηση πως δεν πιστεύει «ότι η ταχεία μετάβαση σε χαλυβουργεία που λειτουργούν με υδρογόνο, θα είναι επιτυχής».

Η ThyssenKrupp, η «εθνική πρωταθλήτρια» στην παραγωγή χάλυβα, έλαβε περίπου δύο δισ. ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις το 2023 για να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της από την παραγωγή που εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, αντικαθιστώντας τους παλιούς φούρνους χάλυβα με νέους που τροφοδοτούνται με υδρογόνο.

Στο Μπόχουμ, ο Μερτς πρότεινε να ποντάρει στη δέσμευση του άνθρακα για τον μετριασμό των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων που παράγονται από τα χαλυβουργεία, αντί να επιδιώξει την πλήρη αποφυγή τους με τη χρήση υδρογόνου.

Η βασική ανησυχία του Μερτς σχετικά με το υδρογόνο που παράγεται από ΑΠΕ, είναι το κόστος.

Ομως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η δέσμευση του άνθρακα, μια τεχνολογία που απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια, είναι μία ακριβή διαδικασία και δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην κλίμακα που απαιτείται για την απαλλαγή του τομέα της χαλυβουργίας από τον άνθρακα.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων, αντέδρασε στα σχόλια του αντιπάλου του σχετικά με τις χαλυβουργίες που λειτουργούν με υδρογόνο.

«Κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι ο χάλυβας που παράγεται με ενέργεια από άνθρακα έχει ακόμη πιθανότητες στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες άσκησαν κι αυτοί στον Μερτς μετά τις δηλώσεις του.

«Οποιος θέλει να κάνει πίσω τώρα, θα καταστρέψει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», δήλωσε η Ανκε Ρέχλινγκερ, πρωθυπουργός του νοτιοδυτικού κρατιδίου του Σάαρλαντ, όπου η χαλυβουργία είναι βασικός τομέας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-15 16:36:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button